Η εθνική εμπορική οδός προς την 79η ΔΕΘ
Του Βασίλη Κορκίδη, Πρόεδρου ΕΣΕΕ & ΕΒΕΠ
Με διευρυμένο πεδίο δράσης και αύξηση εκθετών, που κινείται στο 20%, πλησιάζοντας τα 1.000 περίπτερα, ανοίγει τις πύλες της στις 6 Σεπτεμβρίου, η 79η εμπορική Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο Εκθεσιακό Κέντρο της ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε. Από το βήμα της εν λόγω εμπορικής έκθεσης, η οποία αποτελεί αναντίρρητα έναν από τους σημαντικότερους και μακροβιότερους οικονομικής φύσεως θεσμούς της Χώρας μας, συχνό φαινόμενο είναι οι καθιερωμένες κυβερνητικές εξαγγελίες, που άλλοτε οδηγούν στη διαμόρφωση της νέας πολιτικής ατζέντας, άλλοτε λειτουργούν ως αντίβαρο στα μέχρι τώρα λάθη, παραλείψεις και αστοχίες της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής.
Ωστόσο, έπειτα από τη λαίλαπα της εξαετούς, πρωτοφανούς ύφεσης, που σάρωσε κυριολεκτικά τον επιχειρηματικό χάρτη της Χώρας μας, παραμένει ακόμη ζητούμενο η υλοποίηση μεγάλου μέρους των δίκαιων αιτημάτων των ανθρώπων της αγοράς, καθώς δεν έχουμε την υπομονή να αρκεστούμε, για άλλη μια φορά, σε ευχολόγια του παρελθόντος, επικοινωνιακά τερτίπια, αλλά και εξαγγελίες μελλοντικών ελαφρύνσεων, η εφαρμογή των οποίων είναι μετέωρη, λαμβάνοντας υπόψη και το τρέχον πολιτικό περιβάλλον. Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με πλήθος ανοιχτών μετώπων και προκλήσεων (π.χ. αποκατάσταση αδικιών και λαθών ΕΝΦΙΑ, ρευστότητα και διευθέτηση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων), ενόψει των επαφών, που θα διεξαχθούν με την Τρόικα, το επόμενο δίμηνο. Στο Μέγαρο Μαξίμου, θεωρούν καθοριστικό το συγκεκριμένο ραντεβού, ευελπιστώντας ότι θα εξασφαλιστεί από τους δανειστές το πράσινο φως για την αποκατάσταση των αδικιών, ίσως στην τελευταία διαπραγμάτευση με τη μορφή που γνωρίζουμε.
Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, που αναμένεται να ανοίξει το Φθινόπωρο θα είναι και αυτή που θα καθορίσει και την κατάληξη της κρίσης στην Ελλάδα. Οι Έλληνες έχουμε πραγμα
ικά καταβάλλει εργώδεις προσπάθειες και ευελπιστώ ότι όλα αυτά, θα βρουν πραγματικό αντίκρισμα στο εισόδημα του καθενός. Προς το παρόν, διαπιστώνουμε έναν ατέρμονα κύκλο φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων, που έχουν εξαντλήσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Στο πλαίσιο αυτό, οι παραγωγικοί φορείς θα ανέλθουν στη Θεσσαλονίκη με κοινά κείμενα θέσεων του επιχειρηματικού κόσμου, έναν «οδικό χάρτη» για την «μετά μνημόνιο» εποχή, με όπλο την πολύτιμη πείρα, που έχουν σωρεύσει σε όλη την περίοδο της κρίσης. Η χάραξη της «εμπορικής οδού» της αγοράς στον οικονομικό «οδικό χάρτη» της Ελλάδας, πρέπει να είναι ευθεία και ταχεία και κυρίως να περιλαμβάνει τους παρακάτω δέκα κομβικούς «σταθμούς»:
Αντιμετώπιση προβλημάτων ρευστότητας
Νέα βάση μέτρησης της εμπορικής πίστης
Ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών, εγγυήσεων και "κόκκινων" δανείων
Πρόταση εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών πιστωτών-οφειλετών
Εξυγίανση επιχειρήσεων & "Έκτακτη διαδικασία ειδικής διαχείρισης"
Κατάργηση διοικητικών και ποινικών κυρώσεων των "εντός κρίσης"
Αποκατάσταση αδικιών υπερφορολόγησης μικρομεσαίων
Στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Αποδοχή και υλοποίηση πρότασης "παγώματος" για λύση στον ΟΑΕΕ
Δημιουργία Κώδικα δεοντολογίας και λειτουργίας της αγοράς καθώς και του "Συνήγορου του Επιχειρηματία".
Ολοκληρώνοντας, είναι πλέον προφανές ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι γιατί, είτε θα διορθώσουμε τις παθογένειές μας, είτε κινδυνεύουμε να γίνουμε μια περιθωριακή, αδύναμη Χώρα, χωρίς προοπτική. Ως εκ τούτου, οι παραγωγικοί φορείς του τόπου οφείλουμε, να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης της οικονομίας, με καθορισμό προτεραιοτήτων, που θα επιφέρουν ουσιαστικά αναπτυξιακά αποτελέσματα και όχι νησίδες ευημερίας. Τόσο τα κόμματα της κυβέρνησης, όσο και αυτά της αντιπολίτευσης πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα και σύνεση. Είναι ιστορικό καθήκον όλων, απέναντι στην πατρίδα και τους πολίτες.