Η AEGEAN ζεσταίνει τους κινητήρες για τη φετινή θερινή σεζόν, με τις εκτιμήσεις να προμηνύουν ακόμα μία πιο ισχυρή χρονιά από την περσινή που θα επισφραγίσει την πλήρη ανάκαμψη στην αερομεταφορά και την ταξιδιωτική βιομηχανία από την κρίση της πανδημίας COVID-19.

Τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, παρά τις αναταράξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το ιδιαίτερα υψηλό κόστος καυσίμων, με την εταιρεία να έχει ήδη καταγράψει σημαντικά επίπεδα κερδοφορίας (2022).

Ηδη, από τον Μάιο, θα ενταχθεί για πρώτη φορά η αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με το Νταμάμ, το τρίτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Σαουδικής Αραβίας, ενισχύοντας σημαντικά τη δραστηριότητα της εταιρείας στην αραβική αγορά.

Παράλληλα, στο πτητικό πρόγραμμα της φετινής σεζόν θα αυξηθεί ο αριθμός των εβδομαδιαίων πτήσεων προς το Ριάντ και την Τζέντα, ενώ τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν νέα δρομολόγια απευθείας σύνδεσης Αθήνας-Κουβέιτ.

Οσο για τις πωλήσεις εισιτηρίων για το φετινό καλοκαίρι, υπερβαίνουν σημαντικά τα μεγέθη της αντίστοιχης περιόδου του 2022, αλλά και των επιπέδων προ πανδημίας 2019. Μην ξεχνάμε ότι πριν από δύο εβδομάδες, η AEGEAN ανακοίνωσε κύκλο εργασιών για το 2022 1,34 δισ. ευρώ, με 12,5 εκατ. επιβάτες και 106,8 εκατ.ευρώ κέρδη μετά από φόρους. Με άλλα λόγια, κατέγραψε άνοδο 36% σε σύγκριση με το 2019.

Με στόχο να γίνει η Αθήνα η κορυφαία επιλογή των ταξιδιωτών από τον αραβικό κόσμο ο στόλος της AEGEAN ενδυναμώνει με νέα αεροσκάφη AIRBUS 321 neo. Το 2023, σύμφωνα με τον Δημήτρη Γερογιάννη, διευθύνοντα σύμβουλο της AEGEAN, προτίθενται στον στόλο εννέα ακόμη νέα Airbus A320/321neo με απώτερο επενδυτικό πλάνο τα 46 Airbus neo αεροσκάφη έως το 2026.



Θυμίζουμε ότι η εξελισσόμενη επένδυση στο νέο στόλο Airbus A320 και A321 neo, αλλά και η καθολική αντικατάσταση του ελικοφόρου στόλου (turboprop) με ATR 42 & 72-600 που ολοκληρώθηκε το 2022 καθώς επίσης και η χρήση SAF συμβάλλουν στον ευρύτερο στόχο της εταιρείας για μείωση των εκπομπών CΟ2. Ηδη, το προηγούμενο έτος σημειώθηκε μείωση CΟ2 κατά 9% ανά χιλιομετρική θέση σε σύγκριση με το 2019, ενώ για το 2023 προβλέπεται ακόμη πιο σημαντική βελτίωση στην εξοικονόμηση καυσίμου ανά προσφερόμενη θέση.

Το join-venture με την CAE για το πρώτο σύγχρονο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα

Το μεσημέρι της Πέμπτης 30 Μαρτίου η AEGEAN και η CAE - κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στον κλάδο της αεροπορικής εκπαίδευσης για πιλότους και πληρώματα καμπίνας - ανακοίνωσαν νέα συνεργασία-κοινοπραξίας (joint venture), για τη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα. Ειδικότερα, θα αποτελέσει μέρος της νέας Τεχνικής Βάσης της AEGEAN συνολικής έκτασης 85.000 m2 που θα δημιουργηθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, με χωρητικότητα έως και επτά προσομοιωτών πλήρους πτήσης.

Στους προσομοιωτές συμπεριλαμβάνονται δύο αεροπλάνα Airbus A320neo, ένα Boeing 737NG και ένα ATR 72-600, καθώς και πλήρης εξοπλισμός εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας. Μελλοντικά, όταν θα είναι έτοιμο, το κέντρο θα μπορεί να εκπαιδεύει πάνω από τρεις χιλιάδες πιλότους ετησίως και πολλαπλάσιο αριθμό πληρωμάτων καμπίνας.

Θυμίζουμε ότι το Δεκέμβριο του 2022, η AEGEAN είχε ανακοινώσει επένδυση ύψους 140 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου Κέντρου Υπηρεσιών Συντήρησης Πτητικών Μέσων και του πρώτου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα, σε ένα από τα πρώτα «πράσινα» Hangar της Ευρώπης, αφού η επένδυση προβλέπει την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, μέσω της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών πάνελ, ισχύος 3 MW ή 4,4 GWh ετησίως.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 31/3