Με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΑΑΔΕ για το 2023, ανοίγει κι επισήμως η φετινή σεζόν, με πολλούς ηλεκτρονικούς ελέγχους και hi tech δόκανα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν λάβει οδηγίες για την πραγματοποίηση τουλάχιστον 80.000 τηλεφωνικών επικοινωνιών, με σκοπό την ενημέρωση και τη συμμόρφωση των φορολογούμενων.

Για όσους συνεχίσουν να σφυρίζουν αδιάφορα, θα ενεργοποιείται η β’ φάση, με ελέγχους νέου τύπου και ηλεκτρονικά «εργαλεία», που συνεπάγονται μεγαλύτερη ταχύτητα κι αποτελεσματικότητα για τις ελεγκτικές Αρχές και πολύ μικρότερα περιθώρια «δραπέτευσης» για τους φορολογούμενους.


Το Σχέδιο Δράσης για τους επόμενους μήνες αναλυτικά

Ανάπτυξη εφαρμογής μερικού επιτόπιου ελέγχου μέσω tablets (ΕΛΕΓΧΟΣΙ-live)-Πρόσβαση στο προφίλ φορολογουμένου-Ψηφιακή έκδοση Σημειώματος Διαπιστώσεων Ελέγχου στους επιτόπιους ελέγχους.

Ηλεκτρονική Υποβολή Δελτίων Διακίνησης Αγαθών (Δελτία Αποστολής).

Επικαιροποίηση του αρχείου χρηματοπιστωτικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (myhands).

Προσυμπλήρωση δηλώσεων εισοδήματος από τα στοιχεία του myDATA.

Εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων.

Κεντρικοποίηση βεβαίωσης και είσπραξης σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων - Διασύνδεση με Κτηματολόγιο.

Εγκατάσταση συστήματος εισροών - εκροών στα Πλωτά Εφοδιαστικά - Μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου.

Ανάπτυξη και υλοποίηση στατιστικής μεθοδολογίας και αναλυτικών μεθόδων για τον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών.

Διασταύρωση δεδομένων επιγραμμικών πλατφορμών διαδικτυακών αγορών (marketplaces) και ψηφιακών πλατφορμών διανομής έτοιμου φαγητού, με τα αντίστοιχα δεδομένα της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.

Ενδεικτικό της διάθεσης και πρόθεσης της ΑΑΔΕ να σφίξει τον κλοιό γύρω από τις δραστηριότητες με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας, είναι ότι προγραμματίζεται η καθιέρωση υποχρέωσης τήρησης ηλεκτρονικών πρόσθετων βιβλίων (συνεργεία, ιατρεία, γυμναστήρια κ.λ.π.) και διαβίβασης των δεδομένων τους μέσω κωδικοποίησης στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, μέχρι 30/11/2023.

*Πληροφορίες: iefimerida.gr