Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ρύθμισε δάνεια συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ για μη εξυπηρετούμενα δάνεια πάνω από 590.000 δανειοληπτών». Άλλωστε, η πρώτη κατοικία θεωρείται ιερή και ως εκ τούτου απαιτείται η μέγιστη στήριξη στους δανειολήπτες.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Χρ. Σταϊκούρα, στη Βουλή, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, αλλά και κορυφαίων νομικών, τα δάνεια παραδόθηκαν στα funds με τον νόμο 4354/2015 του ΣΥΡΙΖΑ!

Αντιθέσεις

Από την πλευρά της ΝΔ τονίζεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε τα εξής:

  • Νομοθέτησε την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τον Μάιο του 2017.
  • Έφερε τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμποδίζουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τον Δεκέμβριο του 2017.
  • Κατήργησε -οριζόντια- την προστασία της πρώτης κατοικίας τον Φεβρουάριο του 2019.
  • Παρέδωσε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το ιδιωτικό χρέος σε ύψος που υπερέβαινε τα 238 δισ. ευρώ.
  • Μεταβίβασε τα δάνεια των τραπεζών στα funds με νόμο.
  • Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ρύθμισε δάνεια συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ για μη εξυπηρετούμενα δάνεια πάνω από 590.000 δανειοληπτών.

Τι λένε τα στοιχεία

Από τα πλέον επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και όσα δήλωσε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός, Χρ. Σταϊκούρας, προκύπτουν τα εξής:

  1. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε την εισαγωγή και εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τον Μάιο του 2017.
  2. Αυτεπάγγελτη δίωξη. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Δεκέμβριο του 2017 έφερε τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία (ιδιώνυμο αδίκημα) σε όσους εμποδίζουν να βγουν σπίτια «στο σφυρί», προσπαθώντας τότε να ανακόψει το κύμα των αντιδράσεων και της παρεμπόδισης διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
  3. Νομοθεσία. Ο νόμος 4354/2015 του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε, μεταξύ πολλών άλλων, ρητώς ότι «οι αδειοδοτούμενες εταιρείες διαχείρισης δανείων νομιμοποιούνται να ασκήσουν κάθε ένδικο βοήθημα και δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων».
  4. Υποχρεωτικότητα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θεσμοθέτησε την υποχρεωτικότητα από την πλευρά των πιστωτών στην αποδοχή των ρυθμίσεων που προτείνονταν. Δηλαδή μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών του νόμου 4469/2017 προβλεπόταν η παροχή πρότασης αναδιάρθρωσης, εφόσον συναινέσει η πλειοψηφία των πιστωτών, καθώς η θέσπιση οποιασδήποτε υποχρεωτικότητας έρχεται σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και το κοινοτικό δίκαιο.
  5. Δεν νομοθέτησαν την αγορά δανείου όπως στην Κύπρο. Με τον νόμο 4354/2015, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν νομοθέτησε το δικαίωμα των δανειοληπτών να εξαγοράζουν τα δάνειό τους κατά τη μεταβίβαση των απαιτήσεων σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.
  6. Κατάργηση προστασίας πρώτης κατοικίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε -οριζόντια- την προστασία της 1ης κατοικίας τον Φεβρουάριο του 2019.

 Θέσεις νομικών

Ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος τονίζει ότι «ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλιζε τη δυνατότητα πλήρους διαχείρισης των δανείων από τις εταιρείες διαχείρισης».

Δηλαδή διενέργεια δικαστικών και εξώδικων ενεργειών επί των απαιτήσεων που τους μεταβιβάστηκαν, συμπεριλαμβανομένου και του πλειστηριασμού. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θεσμοθέτησε την υποχρεωτικότητα από την πλευρά των πιστωτών στην αποδοχή των ρυθμίσεων που προτείνονταν».

Από την πλευρά της, η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου σημειώνει ότι «δεν μπορεί ο πολίτης να αγοράζει το δάνειό του ή ομάδα φίλων, που θα μπορούσαν να το κάνουν αν το επέτρεπε ο νόμος ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγινε στην Κύπρο. Ωστόσο η λύση αυτή δεν ακολουθήθηκε -δυστυχώς- στην Ελλάδα. Οι εταιρείες διαχείρισης νομιμοποιούνται να ασκήσουν κάθε ένδικο βοήθημα και δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των απαιτήσεων με τον νόμο ΣΥΡΙΖΑ».

Τα επιχειρήματα του υπουργείου Οικονομικών

Ζητήσαμε από το υπουργείο Οικονομικών την επίσημη τοποθέτησή του επί των θεμάτων της πρώτης κατοικίας. Τα παρακάτω σημεία σχετίζονται με όσα ανέφερε στη Βουλή ο κ. Σταϊκούρας:

  • Ο κ. Τσίπρας, στις 5 Οκτωβρίου 2015, στις προγραμματικές δηλώσεις τής τότε κυβέρνησής του, είχε τονίσει ότι «με τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις δεν αντιμετωπίσθηκε το πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων»
  • Ο κ. Τσακαλώτος, τον Ιανουάριο του 2019, παραδέχτηκε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας είναι τα “κόκκινα” δάνεια».
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τα «κόκκινα» δάνεια στο επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2014, δηλαδή περίπου στο 43,5% του συνόλου των δανείων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάιο του 2017, νομοθέτησε την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος στις 30 Ιουλίου 2017 δήλωνε: «Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους».

  • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον Δεκέμβριο του 2017, έφερε τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμποδίζουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
  • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τον Νόμο 4354/2015, προέβλεψε ρητώς ότι οι αδειοδοτούμενες εταιρείες διαχείρισης δανείων νομιμοποιούνται να ασκήσουν κάθε ένδικο βοήθημα και δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των υπό διαχείριση απαιε τήσεων.
  • Δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου στις 27 Σεπτεμβρίου 2017. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τότε: «Η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει από τους πιστωτές μας να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να εξαγοράζουν τα δάνειά τους στην τιμή που θέλουν να τα εξαγοράσουν τα funds. Δεν θα το θέσω (στους δανειστές μας), γιατί δεν είναι λογικό»!

  • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε -οριζόντια- την προστασία της πρώτης κατοικίας τον Φεβρουάριο του 2019.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή