Η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, όπως και επιλεγµένες τουριστικές περιοχές εκτός Αττικής, όπως π.χ. το Πόρτο Χέλι και οι περιοχές γύρω από αυτό, η Μεσσηνία, η Ρόδος, η Κρήτη και η Κέρκυρα αναµένεται να αποτελέσουν τους επόµενους «θύλακες» υψηλής ζήτησης από τους επενδυτές τρίτων χωρών που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην αγορά ακινήτων και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουν άδεια παραµονής µέσω του προγράµµατος «Χρυσή Βίζα».

Αυτό επισηµαίνουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, που ήδη έχουν ξεκινήσει να επεξεργάζονται την επόµενη ηµέρα στο πρόγραµµα, καταγράφοντας και τις πρώτες εκδηλώσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος. Αυτή την περίοδο επικρατεί µια φρενίτιδα αγοραπωλησιών στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια προάστια, καθώς στο τέλος Ιουλίου ολοκληρώνεται η τρίµηνη παράταση που έχει χορηγηθεί, προτού το ελάχιστο ύψος επένδυσης στα σηµεία αυτά διπλασιαστεί από 250.000 ευρώ σε 500.000 ευρώ.

Κατά το διάστηµα από τον Οκτώβριο του 2022 (δηλαδή µόλις έγινε γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να διπλασιάσει το ελάχιστο όριο) και µέχρι και τον φετινό Φεβρουάριο έχουν ολοκληρωθεί 3.782 αγοραπωλησίες ακινήτων, που αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Μόνο κατά το πρώτο δίµηνο, το σχετικό νούµερο αγγίζει τα 1.446 αιτήµατα έκδοσης άδειας µόνιµου επενδυτή (που σηµαίνει ότι έχει ολοκληρωθεί µία αγοραπωλησία), αριθµός αυξηµένος κατά 252% σε σχέση µε το αντίστοιχο περσινό δίµηνο. Επίσης, κατά την ίδια περίοδο οι υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης εξέδωσαν 574 νέες άδειες, αριθµός που είναι 101% υψηλότερος από πέρσι.

Αυξάνεται το όριο

Μετά την πρόσφατη αλλαγή στο θεσµικό πλαίσιο για τη «Χρυσή Βίζα», στις αρχές του έτους, το κέντρο της Αθήνας, τα νότια και τα βόρεια προάστια, η Μύκονος, η Σαντορίνη και ο ∆ήµος Θεσσαλονίκης θα αποτελέσουν τα πρώτα σηµεία όπου οι ξένοι επενδυτές ουσιαστικά θα αποκλειστούν, καθώς το όριο θα αυξηθεί σε 500.000 ευρώ και µάλιστα για ένα και µόνο ακίνητο (πλην τυχόν οριζόντιων ιδιοκτησιών που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο). ∆ηλαδή, οι ενδιαφερόµενοι δεν θα µπορούν, π.χ., να αποκτούν δύο-τρία διαφορετικά ακίνητα για να ξεπερνούν το ελάχιστο όριο, όπως συµβαίνει σήµερα και µε το χαµηλότερο ύψος των 250.000 ευρώ.

Αρχικά, η αλλαγή αυτή θα ξεκινούσε να ισχύει από την 1η Μαΐου, ωστόσο δόθηκε ακόµα µία τρίµηνη παράταση µέχρι την 1η Αυγούστου, προκειµένου οι ενδιαφερόµενοι να προχωρήσουν έστω σε υπογραφή προσυµφώνων αγοράς, ενώ θα έχουν επιπλέον χρόνο έως το τέλος του 2023 για να ολοκληρώσουν την αγοραπωλησία.

Τα νέα δεδοµένα µετά την αλλαγή του θεσµικού πλαισίου και του διπλασιασµού του ελάχιστου ύψους επένδυσης


Με τον τρόπο αυτόν, το κέντρο της Αθήνας και ιδίως οι συνοικίες που βρίσκονται κοντά στην Ακρόπολη ή έστω σε απόσταση µίας ή δύο το πολύ στάσεων µέσω του µετρό ή του ΗΣΑΠ, που αποτελούσαν βασικούς «στόχους» των ξένων αγοραστών, δεν θα είναι προσβάσιµα για επενδυτές τρίτων χωρών. Ασφαλώς, αυτό δεν αποκλείει όλους τους υπόλοιπους ενδιαφερόµενους, που επιθυµούν να αξιοποιήσουν ακίνητα µε στόχο την εκµετάλλευση είτε µέσω βραχυχρόνιας είτε µέσω µακροχρόνιας ενοικίασης.
Το ίδιο αναµένεται και στα νότια προάστια, όπου επίσης παρατηρείτο σηµαντική εισροή επενδυτών, ιδίως από χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και την Τουρκία. Αντιθέτως, οι περισσότεροι Κινέζοι ενδιαφέρονταν για ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και δευτερευόντως στα νότια προάστια.

Πλέον, οι επενδυτές από την Κίνα, οι οποίοι αποτελούν και την πολυπληθέστερη οµάδα του προγράµµατος «Χρυσή Βίζα», µε µερίδιο της τάξης του 65% επί του συνόλου, προβλέπεται να µετακινηθούν προς την περιοχή του Πειραιά. Η παρουσία της κινεζικής COSCO στο λιµάνι αποτελεί σηµαντικό «µαγνήτη», καθώς συνιστά τη µεγαλύτερη επένδυση κινεζικού οµίλου στην Ελλάδα και σίγουρα λειτουργεί θετικά για τους ενδιαφεροµένους. Ηδη, σύµφωνα µε στελέχη του κλάδου των ακινήτων, έχει ξεκινήσει η ανέγερση νέων οικοδοµών στην περιοχή, που θα απευθυνθούν αποκλειστικά σε ξένους επενδυτές, ενώ σηµαντική είναι και η κινητικότητα στα υπόλοιπα ακίνητα.

Από σχετική έρευνα του µεσιτικού γραφείου Potamianos Real Estate, του κ. Λευτέρη Ποταµιάνου, προέδρου του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, προέκυψε ότι ο Πειραιάς αποτελεί µία από τις περιοχές µε τη µεγαλύτερη αύξηση ενοικίων. Ειδικότερα, από το 2017 µέχρι και σήµερα το µέσο ενοίκιο έχει αυξηθεί κατά 55,6% και αγγίζει τα 7 ευρώ/τ.µ. από 4,5 ευρώ/τ.µ. Συγκριτικά µε το 2009, πριν δηλαδή από την έναρξη της οικονοµικής κρίσης, το σηµερινό επίπεδο των ενοικίων υπολείπεται µόλις κατά 2,85%. Εκτός όµως από περιοχές της Αττικής, οι επαγγελµατίες της αγοράς θεωρούν πως πλέον θα αυξηθεί και ο αριθµός των ξένων επενδυτών τρίτων χωρών που θα αναζητήσουν κάποιο ακίνητο και εκτός Αττικής, είτε σε κάποιο δηµοφιλές νησί (όπου όµως οι τιµές είναι ήδη αρκετά υψηλές) είτε στην ενδοχώρα. Στο επίκεντρο θα βρεθούν περιοχές της Πελοποννήσου, που είτε βρίσκονται κοντά στην Αττική, όπως π.χ. το Πόρτο Χέλι και το Λουτράκι, είτε όσες προσφέρουν αεροπορική σύνδεση, όπως η Καλαµάτα, όπου το «Costa Navarino» λειτουργεί ως πόλος έλξης.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’MoneyPro’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 13/5/23