«Φωτιά» έχουν πάρει οι αγοραπωλησίες ακινήτων για την απόκτηση της Χρυσής Bίζας, µε την κυβέρνηση να δέχεται καταιγισµό αιτηµάτων από επενδυτές που έχουν σπεύσει να κλείσουν συµφωνίες µε προκαταβολή για να προλάβουν τους αυστηρότερους όρους και τα νέα αυξηµένα ποσά που µπαίνουν σε ισχύ από 1ης Σεπτεµβρίου 2024. Σύµφωνα µε τα στοιχεία, ο αριθµός των αιτήσεων για Golden Visa στο πρώτο δίµηνο του 2024 αγγίζει ήδη τις 1.299 και συνεχίζει να καλπάζει, πράγµα που σηµαίνει ότι το πρόγραµµα φέτος θα σηµειώσει νέο ρεκόρ, µε το ύψος των επενδύσεων να κινείται πάνω από το «φράγµα» των 3 δισ. ευρώ. Πέρυσι, τα κεφάλαια που εισέρρευσαν από το εξωτερικό ξεπέρασαν τα 2,54 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ το 2022, µε τις υποβληθείσες αιτήσεις να φθάνουν τις 8.516 και τις τελικές εγκρίσεις για το πρόγραµµα να διαµορφώνονται σε 1.802. Η Χρυσή Βίζα της Ελλάδας παραµένει η πιο περιζήτητη στον κόσµο, καθώς από το 2021 έως το 2023 το πρόγραµµα προσείλκυσε 4,3 δισ. ευρώ συνολικά από 7.387 ξένες επενδύσεις.

Golden Visa: Σταθερά πρώτη στις προτιµήσεις των επενδυτών

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν σχεδόν µηδενική αξιοποίηση άλλων οδών απόκτησης Golden Visa πέραν της αγοράς ακινήτου, που παραµένει σταθερά πρώτη στις προτιµήσεις των επενδυτών. Παρά το γεγονός ότι η άδεια διαµονής χορηγείται και για χρηµατοοικονοµικές επενδύσεις µε την αγορά οµολόγων του ελληνικού ∆ηµοσίου ή µετοχών αξίας 400.000 ευρώ ή προθεσµιακών καταθέσεων 500.000 ευρώ, το ενδιαφέρον παραµένει εξαιρετικά ισχνό. Μάλιστα, τα όρια αυτής της επένδυσης παρέµειναν σταθερά και δεν ακολούθησαν τις υπόλοιπες παρεµβάσεις στην αγορά κατοικίας µε τις µεγάλες αναπροσαρµογές στα ποσά για την αναχαίτιση της στεγαστικής κρίσης.

Τη δεδοµένη στιγµή, πάντως, χιλιάδες επενδυτές από Κίνα, Τουρκία, Λίβανο, Ιράν, Ηνωµένο Βασίλειο, Αίγυπτο, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία ακόµη και από Ουκρανία έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόµου µέσω των εταιρειών real estate, αλλά και άλλων συναφών fund, σε µια προσπάθεια να προλάβουν να αγοράσουν διάφορες κατοικίες ανά την Ελλάδα µε τις σηµερινές αξίες που θα είναι έως το τέλος Αυγούστου µειωµένες.

Προσύµφωνα και προκαταβολές

Στο πλαίσιο αυτό, κάνουν προσύµφωνα ή δίνουν προκαταβολές έτσι ώστε µε την ολοκλήρωση της επένδυσης έως το τέλος του χρόνου να εξασφαλίσουν το «χρυσό διαβατήριο» για τη χώρα µας, καθώς µετά τον πυρετό στην κτηµαταγορά το υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας σύντµησε κατά ένα µήνα την προθεσµία της µεταβατικής περιόδου µε τα νέα αυξηµένα ποσά για την απόκτηση της Χρυσής Βίζας, που κανονικά θα ξεκινούσε την 1η Οκτωβρίου. Εκτός από την Αττική και τα νησιά του Αιγαίου, που αποτελούν τη δηµοφιλέστερη επιλογή για τους επενδυτές, άλλες περιοχές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον είναι από τις περιφέρειες της Ηπείρου, της Πελοποννήσου, της Κρήτης, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. 

Πιο περιζήτητη στον κόσμο η ελληνική, καθώς από το 2021 έως το 2023 προσείλκυσε 4,3 δισ. ευρώ από 7.387 ξένες επενδύσεις

Οι αλλαγές και οι νέοι κανόνες που έρχονται από 1η Σεπτεµβρίου

Συγκεκριµένα:

1. Πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι θα εξοφλήσουν το τίµηµα ή θα προκαταβάλουν 10%, ή θα υπογράψουν προσύµφωνο ή ιδιωτικό συµφωνητικό αγοράς, αποδεικνύοντας τις σχετικές πιστώσεις µέχρι τις 31 Αυγούστου 2024, µπορούν να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους µέχρι τις 31 ∆εκεµβρίου 2024 µε τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως τώρα.

2. Στις περιπτώσεις αυτές, αν δεν ολοκληρωθεί η αγορά του ακινήτου, ο αγοραστής µπορεί να ολοκληρώσει την επένδυσή του σε άλλο ακίνητο, πάντα µε τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως τώρα, αλλά όχι µετά τις 30 Απριλίου 2025.

Με το νέο καθεστώς που ψηφίζεται στη Βουλή, για τη χορήγηση άδειας διαµονής διάρκειας 5 ετών σε πολίτες τρίτων χωρών θα ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

• Στην Περιφέρεια Αττικής, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης και στα νησιά µε πληθυσµό πάνω από 3.100 κατοίκους, η αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να κατέχει ο ενδιαφερόµενος αυξάνεται στα 800.000 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η αξία της ακίνητης περιουσίας διαµορφώνεται στα 400.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η επένδυση πρέπει να γίνει σε ένα ακίνητο (όχι σε περισσότερα ακίνητα µικρότερης αξίας) επιφάνειας τουλάχιστον 120 τ.µ. Επιτρέπεται η αγορά ποσοστού εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, η ελάχιστη αξία του οποίου διαµορφώνεται αντίστοιχα στα 800.000 και 400.000 ευρώ.
• Για κτίρια που έχουν σήµερα διαφορετική χρήση και µετατρέπονται σε κατοικίες, το ελάχιστο ύψος επένδυσης διαµορφώνεται στα 250.000 ευρώ. Η µετατροπή της χρήσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή του αιτήµατος για τη χορήγηση της άδειας διαµονής.
• Στα 250.000 ευρώ καθορίζεται επίσης το όριο αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο που είναι προς αποκατάσταση.'

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»