Σε περίπου 25 εκατομμύρια ανέρχεται το σύνολο των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων για τη φετινή θερινή σεζόν, καταγράφοντας αύξηση 2,2% σε σύγκριση με το 2022.

Το συμπέρασμα έρχεται από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Air Data Tracker, ψηφιακό κόμβο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) που επεξεργάζεται και αναλύει τα δεδομένα των εισερχόμενων διεθνών πτήσεων καθώς και του προγραμματισμού των αεροπορικών θέσεων και της εξέλιξης των κρατήσεων.

Στις κύριες αγορές καταγράφεται αύξηση 3,6% από το Ηνωμένο Βασίλειο και 1,4% από τις  ΗΠΑ, ενώ μείωση παρατηρείται στις διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις από τη Γερμανία (-14,9 %) και τη Γαλλία (-8,3%)  - δύο αγορές που το 2022 ήταν πολύ δυνατές.

Μειωμένη είναι η εικόνα και από την Ιταλία με πτώση 2,5% και την Ολλανδία με πτώση 1,5 %.

Πάντως, όπως λένε τα μέλη του ΙΝΣΕΤΕ, καθώς πλησιάζουμε προς την αιχμή της φετινής σεζόν, παρατηρείται ανοδικός αριθμός κάθε εβδομάδα που περνάει. Ηδη, από τις 662 χιλιάδες θέσεις που είχαν καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρονται 815 χιλιάδες θέσεις για την επόμενη εβδομάδα και 872 χιλιάδες για την μεθεπόμενη.

Η εικόνα στις ενεργές κρατήσεις

Ως προς τη μεταβολή στις ενεργές κρατήσεις των αεροπορικών θέσεων παρατηρείται σημαντική αύξηση στα τέλη Απριλίου σχεδόν σε όλες τις κύριες αγορές από +34,3% στις ΗΠΑ έως +117% στην Ιταλία.

Στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται σε +36,1%,  υψηλότερο  από δύο βασικούς ανταγωνιστές την Ισπανία   (+28,9%)  και την Πορτογαλία (+29,8%).  Ωστόσο, αρκετά χαμηλότερο εμφανίζεται ως προς την Ιταλία (+50%),

Ως προς τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων, η ανάλυση περιλαμβάνει την κατανομή των θέσεων ανά μήνα, ανά εβδομάδα, ανά αεροδρόμιο και ανά χώρα προέλευσης, καθώς και συγκρίσεις με τα αντίστοιχα δεδομένα του 2022.

Το parapolitika.gr ζήτησε σχετικές συγκρίσεις με τα στοιχεία του 2019, ωστόσο όπως πληροφορείται «το Airdata Tracker επικεντρώνεται στα στοιχεία της θερινής Σεζόν 2023. Οι συγκρίσεις γίνονται με τα αντίστοιχα στοιχεία της θερινής Σεζόν 2022, καθώς η αεροπορική κίνηση και διαθεσιμότητα ήταν -εν γένει- υψηλότερή από την αντίστοιχη του 2019».

Επιπλέον το ΙΝΣΕΤΕ συστήνει να ληφθεί υπόψη ότι ο αριθμός θέσεων δεν είναι ευθέως συγκρίσιμος μεταξύ 2023 και 2019 καθώς τα στοιχεία έχουν ληφθεί σε διαφορετικές χρονικές στιγμές του κάθε έτους και οι αεροπορικές εταιρείες διαρκώς μεταβάλουν τον αριθμό προσφερόμενων θέσεων, συνήθως προβαίνοντας σε μειώσεις καθώς εξελίσσεται η σεζόν.

Τέλος, πληροφορεί πως για την καλύτερη επεξεργασία των δεδομένων θα γίνεται οπτικοποιηση τους μέσα από εννέα οθόνες με μια one stop shop αναζήτηση.

Ακόμη, προγραμματισμένη είναι η τακτική επικαιροποίηση: ανά εβδομάδα στα στοιχεία προγραμματισμού αεροπορικών θέσεων και ανά μήνα στα στοιχεία των κρατήσεων αεροπορικών θέσεων.

Τέλος, το ΙΝΣΕΤΕ υπογραμμίζει πως όλα τα στοιχεία προέρχονται από την OAG και καλύπτουν το 75% περίπου του συνόλου των αεροπορικών θέσεων εκτός από τις θέσεις των αμιγώς charter πτήσεων και καποιων εταιρειών εταιρείες χαμηλού κόστους (low cost carriers).

airdatatracker1
airdatatracker2

 
Δυνατό τρίμηνο για την Aegean και περισσότερες κρατήσεις από το 2022 και το 2019

Από το μέτωπο της AEGEAN, αυξημένη καταγράφεται η χωρητικότητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το πρώτο τρίμηνο του 2023, από τον Ομιλο της AEGEAN με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Δημήτρη Γερογιάννη να βλέπει ισχυρή ζήτηση και κρατήσεις για την καλοκαιρινή περίοδο, που αναμένεται να είναι και το βαρόμετρο της χρονιάς.

Η AEGEAN κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 εμφάνισε κύκλο εργασιών 229,1 εκατ. ευρώ, 90% υψηλότερο σε σύγκριση με το 2022 και 33% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Οι καθαρές ταμειακές ροές ανήλθαν σε 138,6 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη θετική εικόνα των προ-πωλήσεων για τη θερινή περίοδο.