Πιο κοντά από ποτέ βρίσκεται πλέον το σενάριο να έρθει νωρίτερα, ίσως και πριν από το φθινόπωρο, η πολυαναμενόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ανοίγοντας τον δρόμο για την προσέλκυση κεφαλαίων άνω των 15-20 δισ. ευρώ στην αγορά ομολόγων και την πραγματική οικονομία.

Ένα πρώτο «σήμα» επιτάχυνσης των αποφάσεων, που θα κληθούν να λάβουν αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου οι ξένοι οίκοι, έδωσαν σήμερα τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου, συνεχίζοντας το άλμα διαρκείας που σηματοδότησε το περσινό +7% του αντίστοιχου πρώτου τριμήνου.

Ήδη πάντως στην αγορά χρέους τα ελληνικά ομόλογα τιμολογούνται ωσάν η χώρα να έχει αναβαθμιστεί, με την απόδοση του 10ετούς στο 3,7%, όσο δηλαδή τα ομόλογα των ΗΠΑ και χαμηλότερα από την Ιταλία (4,19%) και τη Μ. Βρετανία (4,26%). Αλλά και στο χρηματιστήριο της Αθήνας, το διπλό παιχνίδι προεξόφλησης αυτοδύναμης κυβέρνησης και αναβάθμισης έχει ανάψει για τα καλά, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει χθες στις 1.244,75 μονάδες (+2,21%), επίπεδα που είναι τα υψηλότερα από τον Ιούλιο του 2014.

6

Εκτιμήσεις

Κορυφαίος παράγοντας του χρηματοπιστωτικού τομέα με βαθιά γνώση των παραμέτρων της ελληνικής οικονομίας διατύπωσε την εκτίμηση -μιλώντας στην «Α»- ότι, παρά τις ένθεν κακείθεν συντηρητικότερες προβλέψεις, δεν αποκλείεται τελικά να δούμε το ΑΕΠ να διαμορφώνεται μεταξύ 3,1% και 3,4% υψηλότερα σε ετήσια βάση και κατά 0,2%-0,4% υψηλότερα σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

15-20 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι εισροές από τα funds για το 2023 με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας


Η επίδοση αυτή -αν και εφόσον επιβεβαιωθεί από τα σημερινά στοιχείαδεν θα αποτελέσει μόνο θετική έκπληξη, κατατάσσοντας την ελληνική οικονομία στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της Ευρωζώνης, όπου η μέση ανάπτυξη υπολογίζεται στο 0,3%, με τη Γερμανία ήδη να διανύει δύο τρίμηνα ύφεσης, αλλά -σύμφωνα με εγχώριους και διεθνείς αναλυτές- θα λειτουργήσει ως προάγγελος υπεραπόδοσης της οικονομίας, με αύξηση του ΑΕΠ αρκετά πάνω από 3% για το σύνολο του έτους και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας ταχύτερα από το αναμενόμενο. Μια απόφαση αναβάθμισης από τη Fitch που αξιολογεί την ελληνική οικονομία μεθαύριο Παρασκευή θα ήταν έκπληξη πρώτου μεγέθους, καθώς επικρατεί η εκτίμηση πως οι όποιες κινήσεις θα γίνουν αμέσως μετά τις εκλογές.

3,7% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στην αγορά χρέους


Τι «βλέπουν» οι διεθνείς οίκοι

1. Morgan Stanley: Ποντάρει στην έκπληξη

Είναι ενδεικτική η χθεσινή εκτίμηση της αμερικανικής Morgan Stanley, σύμφωνα με την οποία ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να επιτευχθεί πολύ νωρίτερα από το πρώτο εξάμηνο του 2024, αν οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ελλάδας εκπλήξουν θετικά, κάτι που δεν αποκλείει, καθώς αναμένει εκρηκτική αύξηση επενδύσεων στη χώρα. Οι αναλυτές της εκτιμούν ότι φέτος το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 2,5% και το 2024 κατά 2,2%. Η επενδυτική τράπεζα συγκαταλέγεται σε εκείνες που θεωρούν βέβαιη την επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους μήνες.

2. Bank of America: Εισροές 16 δισ. ευρώ

Από τη δική της πλευρά η BofA εκτιμά πως με βάση το χρονοδιάγραμμα των αξιολογήσεων και χωρίς να υπολογίζει οποιαδήποτε έκτακτη απόφαση ενδιάμεσα, ο πρώτος οίκος που θα αναβαθμίσει τη χώρα μπορεί να είναι η S&P στις 20 Οκτωβρίου 2023. Έχουν ενδιαφέρον οι υπολογισμοί της, σύμφωνα με τους οποίους η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει νέες εισροές ύψους 16 δισ. ευρώ στα ελληνικά ομόλογα, μέγεθος ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι υπάρχουν μόνο 74 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία, εκ των οποίων τα 35 δισ. ευρώ βρίσκονται στην ΕΚΤ. Για το ελληνικό ΑΕΠ προβλέπει ρυθμό αύξησης 1,7% για το 2023 και 1,2% για το 2024, με λοκομοτίβα τις επενδύσεις και τον τουρισμό.

3. Citigroup: Αναβάθμιση μόνο στην Ελλάδα

Άλλη μια αμερικανική επενδυτική τράπεζα, η Citigroup, εκτιμά πως, λόγω των οικονομικών της επιδόσεων, η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που πρόκειται να αναβαθμιστεί φέτος από τους διεθνείς οίκους.

4. Deutsche Bank: Πάνω η Ελλάδα, κάτω η Ευρώπη

Ακόμη και οι «ψυχροί» Γερμανοί αντιμετωπίζουν με… θέρμη το αναπτυξιακό σενάριο της Ελλάδας. Η Deutsche Bank αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την ελληνική ανάπτυξη φέτος στο 2,4% (από μόλις 0,3%) και αναμένει ρυθμούς 1,5% το 2024 και 1,8% το 2025, ενώ την ίδια ώρα υποβάθμισε στο 0,5% την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη για φέτος και το επόμενο έτος.

Χρονοδιάγραμμα αξιολογήσεων

Ο πρώτος οίκος που θα αξιολογήσει την Ελλάδα μετά τις εκλογές είναι η γερμανική Scope Rating στις 4 Αυγούστου. Ωστόσο, δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη από το ευρωσύστημα. Ακολουθεί η DBRS Morningstar στις 8 Σεπτεμβρίου, που θα μπορούσε να προχωρήσει στην πολυπόθητη κίνηση, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, στις 15 Σεπτεμβρίου, έπεται η Moody’s, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει σε τριπλή αναβάθμιση για να οδηγήσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα. Ακολουθούν η S&P που αξιολογεί εκ νέου την Ελλάδα στις 20 Οκτωβρίου και η Fitch την 1η Δεκεμβρίου 2023.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 7/6