Η αμερικανική τράπεζα JP Morgan επισημαίνει ότι «με τα ελληνικά ομόλογα να διαπραγματεύονται με χαμηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τα ιταλικά ομόλογα και σε σταθερή βάση σε σχέση με τα κυπριακά ομόλογα, πιστεύουμε ότι η αγορά ομολόγων έχει ήδη προεξοφλήσει και τιμολογήσει την πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα μέχρι τα τέλη του έτους και στο εγγύς μέλλον».

«Η βασική μας θέση είναι overweight στα ομόλογα του πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών, ουδέτερη για την Ιταλία και την Ελλάδα και underweight στα ομόλογα της Πορτογαλίας. Για την ακρίβεια προτείνουμε short θέσεις στα ομόλογα της Πορτογαλίας έναντι της Ισπανίας και αυξημένες θέσεις σε Ελλάδα έναντι Ιταλίας σε τυχόν διεύρυνση του spread», διευκρινίζει η τράπεζα.

«Δεν θεωρούμε ότι η τρέχουσα αποτίμηση στα ελληνικά ομόλογα είναι ελκυστική και για αυτό προτείνουμε ουδέτερες θέσεις (neutral) και όχι αυξημένες θέσεις (overweight) στα τρέχοντα επίπεδα, αλλά θα επιδιώξουμε να εισέλθουμε με αυξημένες θέσεις στα ελληνικά ομόλογα, σε οποιαδήποτε διεύρυνση των περιθωρίων έναντι των άλλων χωρών», συνεχίζει η JPM.

«Συζητήθηκε»

«Η Ελλάδα θα βρίσκεται σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, πιθανότατα, στα τέλη του 2023 και όπως συζητήθηκε από τους οικονομολόγους μας σε report αμέσως μετά τις εκλογές του Μαΐου, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα ανοίξει το δρόμο για μια δεύτερη πλήρη εντολή για τη Νέα Δημοκρατία (σ.σ. ημερομηνία του τρέχοντος report 26 Iουνίου). Διατηρούμε την εποικοδομητική μεσοπρόθεσμη προοπτική μας για τα ελληνικά ομόλογα. Προβλέπουμε ότι η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται σταθερά με στενότερα περιθώρια στα ομόλογά της έναντι των ιταλικών ομολόγων, δεδομένων των ισχυρών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών θεμελιωδών μεγεθών, του σταθερού πολιτικού τοπίου και της υψηλής πιθανότητας η Ελλάδα να επιτύχει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας έως τα τέλη του 2023», προσθέτει η J.P. Morgan.