«Παράθυρο» για τη συνταξιοδότηση χιλιάδων οφειλετών στον ΕΦΚΑ ανοίγει γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία έχει ενταχθεί σε νέα εγκύκλιο του ασφαλιστικού φορέα, για όσους χρωστούν, έχουν υποβάλει αίτηση και δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.

Πρόκειται για περισσότερες από 120.000 περιπτώσεις ασφαλισμένων με περισσότερα από 20 χρόνια ασφάλισης που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά εμποδίζεται η συνταξιοδότησή τους λόγω οφειλών. Όσοι έχουν ελάχιστη προϋπόθεση ασφάλισης τα 15 έτη και όριο το 67ο έτος μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, παραιτούμενοι των επιπλέον ετών που οφείλουν εισφορές.

Σε διαφορετική περίπτωση και, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση και την εγκύκλιο, το εποπτεύον υπουργείο κατόπιν σχετικού ερωτήματος, διευκρίνισε ότι στις ανωτέρω διατάξεις δύνανται να υπαχθούν όσοι από τους οφειλέτες είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1-18 του ν. 4611/2019, και απώλεσαν τη ρύθμιση μέχρι την 1η/2/2023, εφόσον πληρούν τους όρους που τίθενται από τη νέα διάταξη.

Ως εκ τούτου, στα πρόσωπα που έχουν υποβάλει αίτηση για χορήγηση σύνταξης στον e-ΕΦΚΑ, η οποία εκκρεμεί σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας, και τα οποία θα υπαχθούν στη νέα ρύθμιση, είναι δυνατή η συνταξιοδότησή τους από την ημερομηνία που ορίζεται από τις κείμενες διατάξεις (άρθρο 1, ν.4554/2018), εφόσον ως προς το ύψος της οφειλής τους, όπως αυτή επαναπροσδιορίζεται μετά την αναβίωση της απολεσθείσας ρύθμισης, πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του άρθρου 9 του ν. 4611/2019, καθώς και του άρθρου 259 του ν.4798/2021.

Ποιους αφορά

Ειδικότερα για τον ΟΓΑ, οι οφειλέτες που εμπίπτουν στις διατάξεις του δικαιούνται απονομή σύνταξης λόγω γήρατος, εφόσον υπαχθούν σε ρύθμιση των οφειλόμενων εισφορών, έχουν ήδη συμπληρώσει ή πρόκειται να συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους μέχρι την 31/12/2019 και η οφειλή τους δεν ξεπερνά το ποσό των 6.000 ευρώ.

Έως την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλλει τις δόσεις της ρύθμισης. Παράλληλα, από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την έναρξη καταβολής της σύνταξης:

  • Αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής των δόσεων της ρύθμισης.
  • Οι δόσεις που αντιστοιχούν στο διάστημα από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την έκδοση απόφασης παρακρατούνται αθροιστικά από το ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται αναδρομικά για το διάστημα αυτό.
  • Οι επόμενες δόσεις παρακρατούνται από το ποσό της σύνταξης κάθε επόμενου μήνα από αυτόν της έναρξης καταβολής της σύνταξης.
  • Ειδικά κατά την περίοδο χορήγησης προσωρινής σύνταξης, από τη σύνταξη παρακρατούνται τα ποσά που αντιστοιχούν στο ελάχιστο ποσό δόσης, όπως προαναφέρθηκαν. Η διαφορά μεταξύ του ποσού της οφειλόμενης δόσης και του ήδη παρακρατηθέντος ελάχιστου ποσού δόσης, παρακρατείται αθροιστικά από το ποσό της οριστικής σύνταξης που καταβάλλεται αναδρομικά για το διάστημα αυτό.
Σε περίπτωση που η οφειλή που έχει ρυθμιστεί, σύμφωνα με τα άρθρα 2-6 του ν.4611/2019, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης ξεπερνά το όριο, θα ακολουθείται η έως σήμερα οριζόμενη διαδικασία κοινοποίησης οφειλής για το ποσό που υπερβαίνει το κατά περίπτωση δυνάμενο να παρακρατηθεί. Εφόσον το ποσό αυτό καταβληθεί εντός της τασσόμενης προθεσμίας, η υπόλοιπη οφειλή θα παρακρατηθεί κατά τα ανωτέρω.

Την ίδια δυνατότητα συνέχισης της ρύθμισης θα έχουν και οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, των οποίων η οφειλή κατέστη ληξιπρόθεσμη μετά την πάροδο της προβλεπόμενης δίμηνης προθεσμίας, καθώς από τις καταστατικές διατάξεις πρώην φορέων δεν προβλεπόταν η απόρριψη του αιτήματος (π.χ. ΟΑΕΕ).

Υπόχρεοι

  • Ασφαλισμένοι οι οποίοι θα υπαχθούν στη ρύθμιση από 17/5/2019 έως 30/9/2019 και θα υποβάλουν συνταξιοδοτικό αίτημα ακόμη και μετά την 30ή/09/2019.
  • Ασφαλισμένοι που η αίτηση συνταξιοδότησης έχει απορριφθεί εφόσον υπαχθούν στη ρύθμιση από 17/5/2019 έως 30/9/2019 και στη συνέχεια υποβάλλουν συνταξιοδοτικό αίτημα ακόμη και μετά την 30ή/09/2019.
  • Ασφαλισμένοι για τους όποιους έως και 16/05/2019 έχει παρέλθει η προβλεπόμενη δίμηνη προθεσμία για την εφάπαξ καταβολή τού κατά περίπτωση προβλεπόμενου ποσού οφειλής και δεν έχει απορριφθεί το αίτημά τους, εφόσον ανακαλέσουν την αίτησή τους, υπαχθούν στη ρύθμιση από 17/5/2019 έως 30/9/2019 και υποβάλλουν συνταξιοδοτικό αίτημα ακόμη και μετά την 30/09/2019.
  • Υποψήφιοι συνταξιούχοι που έχουν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης προγενέστερα της 17ης/5/2019, εφόσον δεν έχει κοινοποιηθεί οφειλή ή, αν έχει κοινοποιηθεί, δεν έχει παρέλθει η νόμιμη προθεσμία για την εφάπαξ καταβολή και υπαχθούν στη ρύθμιση έως 30/9/2019. Ευνόητο είναι ότι εφόσον από τις διατάξεις του παρόντος δεν ορίζεται διαφορετικά, η έναρξη καταβολής της σύνταξής τους προσδιορίζεται από την 1η του επόμενου μήνα της αίτησης συνταξιοδότησης.
  • Συνταξιούχοι με προσωρινή απόφαση συνταξιοδότησης, εφόσον υπαχθούν στη ρύθμιση έως 30/09/2019, χωρίς μεταβολή της ημερομηνίας έναρξης της συνταξιοδότησής τους.
  • Υποψήφιοι συνταξιούχοι, οι οποίοι κατέβαλαν το απαιτούμενο ποσό από εισφορές που δεν μπορούσε να παρακρατηθεί από τη σύνταξη και έως 17/05/2019 δεν έχει εκδοθεί οριστική συνταξιοδοτική απόφαση.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 22/6