Έκδοση συντάξεων μέσα σε μόλις έναν μήνα υπόσχεται το νέο μοντέλο λειτουργίας του ΕΦΚΑ που θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από το προσεχές φθινόπωρο, εισάγοντας μεγάλες καινοτομίες που θα απλοποιήσουν περισσότερο από ποτέ την εκκαθάριση των αιτημάτων, ώστε οι απόμαχοι της εργασίας να λαμβάνουν σύντομα τις συντάξεις τους.

Το λεγόμενο αναλυτικό Εγχειρίδιο Λειτουργίας συμπυκνώνει την τεχνογνωσία των σύγχρονων μεθόδων μάνατζμεντ και των νέων ψηφιακών εργαλείων που αναπτύχθηκαν από την Ομάδα Έργου του ΕΦΚΑ και φιλοδοξεί να καταστήσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο πλήρως αξιοποιήσιμο το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, φέρνοντας την εποχή της πλήρους ψηφιοποίησης των αρχείων του e-EΦΚΑ, το οποίο καθίσταται ένας πλήρως ψηφιακός «πύργος ελέγχου» για την παρακολούθηση όλης της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων.

Το Εγχειρίδιο Λειτουργίας που παραδόθηκε στην ειδική ομάδα την περασμένη εβδομάδα σε ειδική τελετή από τον project manager, Μιχάλη Κεφαλογιάννη, παρουσία της υπηρεσιακής υπουργού Εργασίας, Πατρίνας Παπαρρηγοπούλου, περιγράφει τον «οδικό χάρτη» εργασιών και διαδικασιών που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από την Ομάδα Έργου.

Σκοπός του Εγχειριδίου είναι να αποτελέσει «πυξίδα» για την Ομάδα Συντονισμού Εκκαθάρισης Συνταξιοδοτικών Αιτημάτων του e-ΕΦΚΑ (που θα αναλάβει να συνεχίσει το έργο του project manager) και εν συνεχεία να χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα εντός του φορέα.

Υβριδικό μοντέλο και εκκρεμότητες

Βασικό ζητούμενο είναι να διατηρηθούν και να συνεχιστούν οι βέλτιστες πρακτικές και η χρήση των σύγχρονων εργαλείων που οδήγησαν στη θεαματική αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων και την ταχεία έκδοση των νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων, με την οικοδόμηση ενός υβριδικού μοντέλου που θα «οδηγήσει» με ασφάλεια τον e-ΕΦΚΑ τα επόμενα χρόνια.

Έμφαση δίνεται στο θέμα της απονομής των διεθνών συντάξεων –που είναι υψηλής πολυπλοκότητας- ξεκινώντας από τη συγκέντρωση όλων των αρμόδιων διευθύνσεων σε ενιαίο χώρο, με στόχο την αισθητή μείωση των διεθνών συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων το επόμενο διάστημα. Στη συντριπτική πλειονότητά τους αυτές οι εκκρεμότητες θα κλείσου έως το φθινόπωρο και θα μείνουν μόνο πολύ δύσκολες περιπτώσεις, για τις οποίες δεν υπάρχουν στοιχεία, με αποτέλεσμα να απαιτούνται διαφορετικοί χειρισμοί.

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται ο επανυπολογισμός 55.000 παράλληλων συντάξεων, οι οποίες μαζί με τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί για την έκδοση παρελθοντικών συντάξεων φτάνουν τις 100.000. Για τις 45.000 θα ελεγχθούν ενδεχόμενα λάθη και θα γίνει καταβολή αναδρομικών, εφόσον υπάρχουν.

Εκκρεμότητα αναμένεται στις συντάξεις του ΟΑΕΕ, για τις οποίες δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα στοιχεία. Γι’ αυτές κρίνεται αναγκαίο να επανυπολογιστούν με στατιστικό τρόπο, κάτι που όμως απαιτεί την έκδοση υπουργικής απόφασης και ενδέχεται να καθυστερήσει περαιτέρω.

Σε ό,τι αφορά τις προσαυξήσεις των συντάξεων λόγω παράλληλης ασφάλισης, ο ΕΦΚΑ έχει ήδη αρχίσει να καταβάλλει τα αυξημένα ποσά συντάξεων στους συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή μετά τις 13 Μαΐου 2016. Σε κάποιες περιπτώσεις η καθυστέρηση είναι επτά χρόνια, με αποτέλεσμα ο ΕΦΚΑ να καταβάλλει αναδρομικά ακόμη και 30.000 ευρώ, όπως έγραψε η «Α» την περασμένη Πέμπτη.

Μέσα στο καλοκαίρι θα προχωρήσει και η εκκαθάριση 40.000 περίπου εκκρεμοτήτων στις εφάπαξ συντάξεις, καθώς και 35.000 εκκρεμοτήτων στις επικουρικές συντάξεις.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 12/6