Εξοικονόμηση έως 1 δισ. για νοικοκυριά που έχουν ηλιακό θερμοσίφωνα
Μέχρι και ένα 1 δισ. μπορούν να εξοικονομήσουν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα που εγκαθιστούν ηλιακά θερμικά συστήματα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ), Χάρης Μιχαλόπουλος. Ωστόσο, παρά το όφελος και τις προσφορες καιρικές συνθήκες μόνο το 25 έως 30% των ελληνικών νοικοκυριών έχουν εγκαταστήσει ηλιακό θερμοσίφωνα ανέφερε ο Χρήστος Παπαεμμανουήλ, πρόεδρο της ΕΒΗΕ. Η Ελλάδα είναι σε θέση να αξιοποιήσει ένα από τα πιο σημαντικά της asset, τον ήλιο, αλλά να αναπτύξει περαιτέρω μία βιομηχανία που ήδη βρίσκεται σε ηγετική θέση στην ευρωπαϊκή αγορά: τη βιομηχανία των ηλιακών θερμικών, βάζοντας στο τραπέζι την παράμετρο θέρμανση – ψύξη.
Στην εξοικονόμηση που φτάνει το 1 δισ. για τα νοικοκυριά από την εγκατάσταση ηλιακών πάνελ αναφέρθηκε ο κ. Μιχαλόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα που διοργάνωσε η Solar Heat Europe σε συνεργασία με την ΕΒΗΕ. Ειδικότερα, μίλησε για το κέρδος που έχουμε σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας είτε αυτή αφορά ηλιακά συστήματα, είτε αφορά το περιβάλλον. Ακόμη αναφέρθηκε και στις βιομηχανίες σημειώνοντας πως το 2030 θα πρέπει να έχουμε κτίρια μηδενικών εκπομπών. Αυτό θα επιτευχθεί με τη δυνατή μεγαλύτερη κάλυψη από πανέλα. Στην εξίσωση πρέπει να μπουν και τα δημόσια κτίρια. Η βιομηχανία μας εστιάζει σε αυτό και ήδη λειτουργούν τέτοια συστήματα. «Τώρα υπάρχει εμπειρία, τεχνογνωσία και άρα κέρδη».
«Ως ελέφαντα στο δωμάτιο» χαρακτήρισε με τη σειρά του ο κ. Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός Ενέργειας το ζήτημα της θέρμανσης και της ψύξης σχολιάζοντας πως δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε αυτόν τον τομέα. Η ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιείται για τη ψύξη χώρων αν και οι εφαρμογές αυτές δεν είναι τόσο διαδεδομένες όσο οι εφαρμογές της για παραγωγή ζεστού νερού. Στη συνέχεια, αναφορικά με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες δήλωσε πως το 2011 όταν άρχισε το «Εξοικονομώ δεν ξεκίνησε καλά αλλά εξελίχθηκε και εντάχθηκαν σε αυτό οι ηλιακοί θερμοσίφωνες για τους οποίους λάμβανε κανείς επιδοτήσεις. «Το 27 με 30% του λογαριασμού ρεύματος που πληρώνουμε αφορά το ανέβασμα του διακόπτη του θερμοσίφωνα. Σκεφτείτε πόσα χρήματα εξοικονομούμε επί 20 χρόνια που είναι η ζωή του ηλιακού θερμοσίφωνα», τονίζει. «Ως Ευρώπη είμαστε μπροστά αλλά χρειάζεται συντονισμένη δράση ώστε οι στόχοι που έχουμε θέσει να ικανοποιηθούν. Η Ελλάδα είναι από τις πρωτοπόρες, αλλά στη Δανία για παράδειγμα υπάρχουν συστήματα που κάνουν τηλεθέρμανση ανέφερε κλείνοντας.
Στο παράδειγμα της Δανίας αναφέρθηκε και η Valérie Séjourné, Managing Director της Solar Heat Europe. Μάλιστα, είπε πως «η Δανία είναι ένα μοντέλο – χώρας που βάζει στόχους και τους πετυχαίνει. «Είναι εύλογο και πρέπει να ακολουθούμε τα θετικά παραδείγματα. Χώρες όπως η Κύπρος το Ισραήλ θα μπορούσαν να γίνουν παραδείγματα». Αντιστοίχως και η κα. Séjourné είπε πως η ψύξη είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της κατανάλωσης ενέργειας και είναι πάντα κάτω από την κορυφή του παγόβουνου. «Ναι η Κομισιόν έχει κάνει βήματα, αλλά πρέπει να γίνουν κι άλλα. Η απανθρακοποίηση της θέρμανσης είναι ένας ειδικός στόχος που θα πρέπει να τεθεί με ευκρίνεια. Υπάρχει το πολιτικό πλαίσιο αλλά θέλουμε καλή υλοποίηση αυτού του πλαισίου. Να προλαμβάνουμε τις εξελίξεις. Πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα».
Η ανάπτυξη σε αριθμούς
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρήστου Παπαεμμανουήλ, πρόεδρο της ΕΒΗΕ, «η ελληνική βιομηχανία παραγωγής ηλιοθερμικών συστημάτων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη». Δίνοντας μερικά στοιχεία ανέφερε πως «οι επιχειρήσεις της ηλιακής βιομηχανίας απασχολούν περίπου 3 χιλιάδες εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Οι εξαγωγές της βιομηχανίας φτάνουν το 60% της παραγωγής και η συνεισφορά του κλάδου σε όρους προστιθέμενης αξίας ξεπερνά το 260 εκατ. ευρώ. Οι δυνατότητες για την αγορά της Ελλάδας που υπάρχει ηλιοφάνεια είναι τεράστιες. Εντούτοις, δήλωσε πως παρά τις προσφορες καιρικές συνθήκες μόνο το 25 έως 30% των ελληνικών νοικοκυριών έχουν εγκαταστήσει ηλιακό θερμοσίφωνα. Συνεπώς, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», είπε ο κ. Παπαεμμανουήλ.
«Ο δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον έγκειται στον τρόπο με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε την ενέργεια», τόνισε ο Κώστας Τραβασάρος, Πρόεδρος της Solar Heat Europe. Παράλληλα, συμπλήρωσε πως «με δεδομένο ότι η θέρμανση και η ψύξη αντιπροσωπεύουν το μισό της συνολικής ζήτησης ενέργειας, η απαλλαγή της θερμότητας από τις ανθρακούχες εκπομπές δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη. Η ηλιακή θερμική ενέργεια είναι μία από τις πιο ελπιδοφόρες λύσεις που θα διευκολύνει την ταχεία ενεργειακή μετάβαση. Στόχος μας είναι να διευρύνουμε τις ευκαιρίες ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας σε ευρύτερη κλίμακα. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια και καθαρός εξαγωγέας ηλιακής θερμικής τεχνολογίας», σημείωσε.
Αντιστοίχως, ο Pedro Dias, Διευθυντής Πολιτικής, Solar Heat Europe συμφώνησε πως «η Ελλάδα είναι παράδειγμα του τι μπορεί να συντελεστεί στην Ευρώπη όσον αφορά την ηλιακή ενέργεια». Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ολοήμερη εκδήλωση της Solar Heat Europe σε συνεργασία με τον EBHE σημείωσε πως πρέπει να μας προβληματίζει το γεγονός πως μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος δίνουν το παράδειγμα και «το παρών» όσον αφορά την νότια Ευρώπη. «Οι υπόλοιπες χώρες που προοδεύουν βρίσκονται κυρίως στον Βορρά, γεγονός που πρέπει να μας αφυπνίσει».
Τέλος, ο Χρήστος Κώνστας, Εκτελεστικός Γραμματέας της EBHE μίλησε για την αξία των ηλιακών θερμικών συστημάτων τονίζοντας πως η χώρα έχει τη δύναμη να γίνει πάροχος υπηρεσιών σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου. «Μόνο τα ολοκληρωμένα συστήματα που θα προωθεί η Ελλάδα θα φέρουν υπεραξία. Να πουλήσουμε τεχνογνωσία και να εντάξουμε το δυναμικό μας στην πράσινη ανάπτυξη. Ωστόσο, σημείωσε πως έχουμε έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού όσον αφορά τα πράσινα επαγγέλματα στην Ελλάδα. «Υπάρχει έλλειψη στην μετεκπαίδευση και στην πιστοποίηση», καταλήγει.