«Η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει πολύ απλά ότι όποιος φέρνει τα λεφτά του για επένδυση στην Ελλάδα κινδυνεύει λιγότερο απ' ό,τι θα κινδύνευε αν δεν είχαμε την επενδυτική βαθμίδα. Επομένως, η μεγαλύτερη ασφάλεια δημιουργεί μεγαλύτερη ροή κεφαλαίων και όλα αυτά καταλήγουν στη μείωση του κόστους χρήματος που φθάνει μέχρι τον απλό πολίτη, που παίρνει το στεγαστικό ή καταναλωτικό του δάνειο», είπε ο καθηγητής Μιχάλης Καζάκος από το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

«Η μείωση του κόστους δανεισμού κοντά στα επίπεδα της Ισπανίας και κάτω από τα επίπεδα της Ιταλίας έχει ήδη επιτευχθεί και το ράλι του χρηματιστηρίου δείχνει ότι οι ξένοι επενδυτές προεξοφλούν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας», τόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Παναγιώτης Πετράκης, μιλώντας επίσης στην εκπομπή «Συνδέσεις».

«Ύστερα από 12-13 χρόνια που υποβαθμίστηκαν τα ομόλογά μας, μπορούν και πάλι να μας εμπιστεύονται ασφαλή κεφάλαια, που δεν προκαλούν σημαντικές μεταβολές στις αποδόσεις, άρα και στη ρευστότητα. Αυτό μας δίνει ασφάλεια όσον αφορά την ευστάθεια των δημοσιονομικών και του τραπεζικού συστήματος. Μειώνει το χρέος, μειώνει το κόστος χρέους. Εκ πρώτης όψεως είναι το χρέος του Δημοσίου, αλλά μετά αυτό περνάει στο χρέος των επιχειρήσεων. Αυτά είναι σημαντικά βήματα τα οποία καλό θα ήταν να τα δούμε και να τα αξιολογήσουμε, όχι με την έννοια του άμεσου οφέλους, αλλά ως καλή προοπτική για τα επόμενα βήματα της οικονομικής πολιτικής», πρόσθεσε ο καθηγητής Π. Πετράκης.

Πρόωρη αποπληρωμή δανείων από το πρώτο μνημόνιο

Στην ερώτηση τι σημαίνει η δήλωση του πρωθυπουργού για πρόωρη αποπληρωμή δανείων από το πρώτο μνημόνιο, ο Μιχάλης Καζάκος απάντησε: «Ο πρωθυπουργός λέει ότι θα προπληρώσουμε κάποιες υποχρεώσεις. Θα έχουμε ένα όφελος 40 εκατομμυρίων ετησίως αλλά πιο σημαντικό είναι το συμβολικό όφελος, με το μήνυμα ότι μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας και μάλιστα να προπληρώνουμε κάποιες από αυτές».