Κομισιόν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δίνουν για δεύτερη φορά «πράσινο φως» στην οικονομική πολιτική Μητσοτάκη, σε αυξήσεις μισθών, συντάξεων, ελαφρύνσεις, αλλά και επενδύσεις, δηλαδή νέες θέσεις εργασίας! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την εκτίμησή της αυτή σε τρία οικονομικά μεγέθη: ΑΕΠ που αναμένεται να αυξηθεί, πληθωρισμό και ανεργία, που υποχωρούν σταθερά. Αυτά τα στοιχεία καθορίζουν την πορεία των συντάξεων, των εισφορών και την ταχύτερη επαναφορά των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα.

Ανάκαμψη

 Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την έκθεσή του πιστοποιεί τη βελτίωση του οικονομικού και επιχειρηματικού προφίλ της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ακολουθήσει μία επιθετική επενδυτική και οικονομική μεταρρυθμιστική ατζέντα. Η Ελλάδα έχει ανακάμψει από τη δεκαετή οικονομική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του πραγματικού της ΑΕΠ κατά 25%. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και προσέλκυσε επενδύσεις, περικόπτοντας τη γραφειοκρατία, προωθώντας την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, ψηφιοποιώντας τις κυβερνητικές υπηρεσίες και επιτυγχάνοντας μια πιο ταχεία ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η αναλογία μεταξύ του χρέους και του ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε περισσότερο από 20% το 2022 -απεικονίζοντας μία ισχυρή ανάπτυξη, δημοσιονομική προσαρμογή και υψηλότερο πληθωρισμό- και ωφελείται από τα σχετικά χαμηλά επιτόκια εξυπηρέτησης του χρέους, τα οποία θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εξυπηρετήσει με ευκολία το χρέος της για το προβλεπόμενο μέλλον. Οι περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, τοποθετώντας το τον Ιανουάριο μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, ως αποτέλεσμα της βιώσιμης θετικής δημοσιονομικής επίδοσης της Ελλάδας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τις προβλέψεις της, τον Νοέμβριο του 2022, προέβλεψε ανάπτυξη της τάξης του 6% για την ελληνική οικονομία -σχεδόν διπλάσια του μέσου όρου της ΕΕ- και ανάπτυξη 1% για το 2023».

Η εικόνα σήμερα

Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις θα τρέξουν γρηγορότερα το 2024 από το 2023. Το 2024 έρχονται οι νέες αυξήσεις σε μισθούς του ιδιωτικού τομέα και οι πρώτες αυξήσεις έπειτα από 14 έτη στο Δημόσιο. Στις συντάξεις οι μέσες αποδοχές ξεπέρασαν το όριο των 1.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ενιαίου συστήματος ελέγχου και πληρωμών συντάξεων του συστήματος ΗΛΙΟΣ. Συγκεκριμένα, το μέσο εισόδημα από συντάξεις γήρατος και όχι από συντάξεις αναπηρίας ή χηρείας έφτασε στα 1.032 ευρώ. Να τονιστεί ότι το 2019 μειώθηκε στα 916 ευρώ έναντι 976 ευρώ το 2017 (μείωση 6,1%). Όλα αυτά σημαίνουν ότι το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας έχει πραγματικές αυξήσεις εισοδημάτων, εξισορροπώντας την ακρίβεια στα τρόφιμα. Η Κομισιόν προβλέπει για το 2023 ανάπτυξη 2,4%, πληθωρισμό 4,2% και ανεργία 12,2%. Πρόκειται μάλιστα για βελτιωμένες προβλέψεις σε σύγκριση με αυτές του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος τον περασμένο μήνα. Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι έρχεται γρηγορότερα η πτώση της ανεργίας κάτω από το 10% για το «ξεπάγωμα» των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα. Ουσιαστικά, με βάση το Μεσοπρόθεσμο, η ανεργία θα υποχωρήσει στο 10% το 2025, όπως αναφέρει και το πρόγραμμα της ΝΔ, σηματοδοτώντας την επαναφορά των τριετιών. Στην Ευρώπη βλέπουν ότι «ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει πιο γρήγορα από όσα αναφέρουν το Μεσοπρόθεσμο και ο προϋπολογισμός». Στο μεταξύ, η Κομισιόν βλέπει αυξήσεις συντάξεων 3,5%-4% από την 1η Ιανουαρίου 2024. Ωστόσο ακολουθούν η αύξηση στις συντάξεις για δικαιούχους με άνω των 30 ετών ασφάλιση, η επιταγή για την προσωπική διαφορά, η επιταγή ακρίβειας, τα δωρεάν φάρμακα, η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ.

 Προσωπική διαφορά

Ολόκληρη θα δοθεί η αύξηση στους νέους συνταξιούχους, αλλά και όσοι παλιοί συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά έως 4%. Όσοι έχουν προσωπική διαφορά πάνω από 4% δεν θα έχουν πραγματική αύξηση, αλλά λογιστική με μείωση της προσωπικής διαφοράς. Επίσης, στην κυβέρνηση εξετάζουν μείωση των εισφορών αλληλεγγύης συνταξιούχων για κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ. Οι εισφορές αυτές είναι κλιμακωτές από το 3% έως το 14%. Τέλος, υπάρχουν εισηγήσεις για μείωση των εισφορών υγείας σε όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, εισφορές που πληρώνουν και οι πεθαμένοι από το 2016…

 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»