Στην δημιουργική αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης εστιάζει η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να θέτει ήδη την κυβέρνηση υπ’ ατμόν.

Αν και υπάρχει ακόμη δρόμος για την οριστική συμφωνία, η πρόταση της Κομισιόν είναι και χαρακτηρίζεται απ’ όλες τις πλευρές εξαιρετικά θετική, με την κυβέρνηση να δηλώνει έτοιμη μετά την πρωτοφανή πανδημία να παράξει δημιουργικό και μεταρρυθμιστικό έργο. Οι κατευθύνσεις της ΕΕ μιλούν για τους τομείς της υγείας, την στήριξη επιχειρήσεων-εργαζομένων, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ψηφιοποίηση της οικονομίας και την έρευνα –καινοτομία και σ’ αυτές θα εστιάσει αρχικά η κυβέρνηση, στην πορεία όμως αναμένεται να διευρυνθούν. Στόχος της κυβέρνησης είναι να συμπεριλάβει στο σχεδιασμό της τομείς που δείχνουν και απαιτούν ένα νέο μοντέλο ποιοτικής ανάπτυξης, ταυτόσημο με τα ελληνικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

 Το «υπερόπλο» του Μητσοτάκη

Στον απόηχο της εξαιρετικά θετικής πρότασης για την Ελλάδα αναφορικά με τα ευρωπαϊκά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, φαίνεται πως αποτρέπεται και το χειρότερο σενάριο για την οικονομία της χώρας, σημείο που θα τονώσει ιδιαίτερα την ροή του κυβερνητικού έργου, κυρίως κατά το φθινόπωρο όπου οι δυσκολίες και οι οικονομικές αδυναμίες είναι παραδοσιακά περισσότερες.

Η ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης έχει να κάνει και με την επιτυχία της Ελλάδος να υιοθετηθούν από την Επιτροπή οι τέσσερις προτάσεις της χώρας που είχε θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και το γεγονός αυτό πιστώνεται στην αξιοπιστία της χώρας, την οποία αντανακλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι οι μεγάλες αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνουν χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς προηγουμένως να περάσει τον σκόπελο της υγειονομικής κρίσης,. Γι’ αυτό, από πολύ νωρίς, εν μέσω της πρωτοφανούς πανδημίας είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για τα θέματα αυτά, πραγματοποιώντας εγκαίρως διαδοχικές τηλεδιασκέψεις με τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, αλλά και σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής.

Με τον τρόπο αυτό πέτυχε η χώρα μας να καταλάβει  την 5η θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες με βάση το αναλογούν ποσό, ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ.

Στις προτάσεις της Επιτροπής, προβλέπεται ο τετραπλασιασμός του «Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, κάτι που είχε θέσει πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της πράσινης ατζέντας της Κυβέρνησης με στόχο την απολιγνιτοποίηση.

 Σχέδιο και σύνεση

 Άλλωστε, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών για το Ταμείο Ανάκαμψης μιλώντας για ένα «υπερόπλο» που θα έχει στην διάθεσή της η χώρα μας και ήταν αυτός που ξεκαθάρισε από την αρχή ότι η διαχείριση αυτών των μεγάλων ποσών θα γίνει με «σχέδιο και σύνεση».

«Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Αυτή, νομίζω, η φράση θα πρέπει να περιγράφει τον τρόπο και την ευθύνη την οποία πρέπει όλοι να δείξουμε για την αξιοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού ευρωπαϊκού κεφαλαίου, το οποίο τίθεται στη διάθεση της χώρας μας» διαβεβαίωσε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι το νέο ταμείο αυξάνει και τις ευθύνες της κυβέρνησης και προειδοποίησε ότι «είναι απολύτως επιβεβλημένο να μην κολλήσουν στη γραφειοκρατία.

Ούτε να περάσουν τις δυσκολίες που διαχρονικά πέρασαν προγράμματα ΕΣΠΑ. Για αυτό θα χρειαστεί προσεκτικός κεντρικός σχεδιασμός, για να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

 

Εμπιστοσύνη στους επιστήμονες

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για άλλη μια φορά δείχνει ότι εμπιστεύεται τους επιστήμονες και «παραδίδει» το υπερόπλο του, το Ευρωπαϊκό Πακέτο, σε μια πολυμελή επιστημονική επιτροπή, που θα εκπονήσει το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης.

 Πρόκειται για μία Επιτροπή που αποτελείται από οικονομολόγους, οι οποίοι διαθέτουν εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού οικονομικής πολιτικής. Επικεφαλής και πρόεδρος είναι ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, καθηγητής του LSE και του Πανεπιστημίου Κύπρου, νικητής του Βραβείου Nobel Οικονομικών 2010.

 Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού από την παραπάνω Επιτροπή, μια δεύτερη Επιτροπή θα αναλάβει την διαχείριση του πακέτου των 32 δισ.

Κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης πριν από το 2020. Το σενάριο αυτό 

θα έχει βάση εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία η μακρά διαδικασία, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να βγει τελικά στις αγορές για να δανειστεί κι εν συνεχεία να γίνει η κατανομή και εκταμίευση.