Με τροπολογία του υπουργού Εργασίας, Αδώνιδος Γεωργιάδη, που εισήχθη στο οικονομικό νομοσχέδιο, επεκτείνεται και μετά τα 67 έτη η δυνατότητα απασχόλησης ανέργων σε Δημόσιο και ΟΤΑ μέσω προγραμμάτων απασχόλησης της ΔΥΠΑ, ώστε να συμπληρώσουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος πρόσληψης μακροχρόνια ανέργων και μετά τα 67 έτη και μέχρι τα 74, ώστε να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα ένσημα. Συγκεκριμένα, το άρθρο 61 του νόμου για την εισοδηματική πολιτική διευκολύνει μακροχρόνια άνεργους, που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης, να απασχοληθούν μέσω προγραμμάτων στα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ.


Εξουσιοδότηση

Η συγκεκριμένη διάταξη τροποποιεί την υπάρχουσα νομοθεσία (Ν. 3863/2010) περί της ένταξης σε προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ, έτσι ώστε να προστεθεί ο υπουργός Εσωτερικών στα εξουσιοδοτούμενα όργανα, σε ό,τι αφορά τις κενές θέσεις που μπορεί να καλυφθούν μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων στον δημόσιο τομέα.

Το δεύτερο εδάφιο τροποποιείται, ώστε να προβλεφθεί η δυνατότητα να καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι δυνατή η εφαρμογή των παραπάνω σε άνεργους ηλικίας άνω των 67 και έως 74 ετών, που δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Η διάταξη προβλέπει χαρακτηριστικά ότι «με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας, Οικονομικών και Εσωτερικών, μετά από γνώμη του ΔΣ της ΔΥΠΑ, είναι δυνατή η ένταξη ανέργων, εγγεγραμμένων στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ, ηλικίας 55 έως 67 ετών, σε προγράμματα που καταρτίζονται από τη ΔΥΠΑ, για την απασχόλησή τους στον δημόσιο τομέα. Με την ίδια απόφαση δύνανται να καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι δυνατή η εφαρμογή του παρόντος σε άνεργους ηλικίας άνω των 67 και έως 74 ετών, που δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, και να ορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η χρηματοδότηση και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίηση του προγράμματος».


15.000 απασχολούμενοι

Να σημειωθεί ότι με το υπάρχον πρόγραμμα απασχολούνται ήδη σε ΝΠΔΔ, αποκεντρωμένες υπηρεσίες των φορέων Κεντρικής Διοίκησης, επιχειρήσεις δήμων και περιφερειών, επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς του δημόσιου τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα, καθώς και σε οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού που ασκούν οικονομική δραστηριότητα, απασχολούνται 15.000 μακροχρόνια άνεργοι.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες και το ποσόν της μηνιαίας επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται στο 75% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών έως τα 750 ευρώ μηνιαία.

Οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ υποδεικνύουν υποψήφιους στον δικαιούχο, σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της κενής θέσης, με σειρά προτεραιότητας βάσει του αριθμού των μηνών μακροχρόνιας ανεργίας, και ο δικαιούχος επιλέγει μεταξύ των υποψηφίων και προσλαμβάνει τον άνεργο.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή