«Λίφτινγκ» στο ευρώ - Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητά από τους πολίτες να συμμετέχουν στον επανασχεδιασμό των χαρτονομισμάτων
Ωστόσο, η γνώμη των Ευρωπαίων πολιτών είναι αυτή που θα διαμορφώσει το νέο «πρόσωπο» των τραπεζογραμματίων του ευρώ που θα επιλέξει η ΕΚΤ το 2024.
Την πρώτη μεγάλη αλλαγή στην εξωτερική τους εμφάνιση θα υποστούν τα χαρτονομίσματα του ευρώ το 2024, έχοντας κλείσει τα 22 χρόνια, μετά την πρώτη κυκλοφορία τους την 1η Ιανουαρίου του 2002.
Στην εμφανισιακή ανανέωση των τραπεζογραμματίων του ενιαίου νομίσματος συμμετέχουν όχι μόνο οι ειδικοί αλλά και κάθε πρόθυμος Ευρωπαίος πολίτης, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλεί πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου κάθε
ηλικίας και υποβάθρου να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με πιθανά νέα θέματα για τα μελλοντικά τραπεζογραμμάτια του ευρώ, λαμβάνοντας μέρος στη δημόσια έρευνα που διεξάγει έως τις 31 Αυγούστου 2023. Η συμμετοχή στην έρευνα μπορεί να γίνει στη σχετική ιστοσελίδα της ΕΚΤ.Ενόψει του επανασχεδιασμού των χαρτονομισμάτων του ευρώ, με στόχο αυτά να είναι ακόμα πιο ασφαλή, αποτελεσματικά και βιώσιμα, η ΕΚΤ έχει συστήσει ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων από όλη τη Ζώνη του ευρώ. Η τελευταία έχει καταλήξει σε επτά προτάσεις θεμάτων, τα οποία έκρινε αντιπροσωπευτικά για τους πολίτες της Ευρωζώνης, για τον σχεδιασμό των νέων ευρωχαρτονομισμάτων.
Ωστόσο, η γνώμη των Ευρωπαίων πολιτών είναι αυτή που θα διαμορφώσει το νέο «πρόσωπο» των τραπεζογραμματίων του ευρώ που θα επιλέξει η ΕΚΤ το 2024. Αναλυτικά, τα επτά θέματα που περιλαμβάνονται στη short-list της ομάδας εμπειρογνωμόνων είναι:
1. «Πουλιά: ελεύθερα, ανθεκτικά, εμπνευσμένα». Το θέμα είναι εμπνευσμένο από τα πρώτα κομμάτια της νομοθεσίας της ΕΕ για το περιβάλλον - την «Οδηγία της ΕΕ για τα πτηνά» που προστατεύει και, τα 500 είδη άγριων πτηνών της περιοχής.
2. «Ευρωπαϊκός Πολιτισμός». Πρόκειται για ένα πλούσιο και ποικίλο μωσαϊκό πολιτιστικής και δημιουργικής έκφρασης, κληρονομιά από προηγού- μενες γενιές Ευρωπαίων για τις επόμενες. Το θέμα προτείνεται με το σκεπτικό ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός συμβάλλει στη συνοχή και την ευημερία των κοινωνιών της Ευρωζώνης.
3. «Οι ευρωπαϊκές αξίες αντικατοπτρίζονται στη φύση». Το θέμα αντιπροσωπεύει τις έξι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όπως ορίζονται στη Συνθήκη της Λισαβόνας: ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, κράτος δικαίου και ανθρώπινα δικαιώματα. Το θέμα απεικονίζει επίσης τη σύνδεση των Ευρωπαίων πολιτών και τον σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον.
4. «Το μέλλον είναι δικό σου». Το θέμα επικεντρώνεται στους Ευρωπαίους και τις δυνατότητές τους να διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης με τις ιδέες και το όραμά τους. Αφορά κάθε Ευρωπαίο, τις δεξιότητες και τα οράματά του, σε τομείς από την επιστήμη και την τεχνολογία μέχρι την τέχνη.
5. «Χέρια: μαζί χτίζουμε την Ευρώπη». Το θέμα είναι εμπνευσμένο από το σύνθημα της ΕΕ «Ενωμένοι στη διαφορετικότητα» και αφορά όλους τους ανθρώπους που δημιούργησαν την Ευρώπη. Θα αντιπροσωπεύει τις έξι αξίες της ΕΕ (ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, κράτος δικαίου και ανθρώπινα δικαιώματα) που θα εκφράζονται με εικόνες χεριών.
6. «Η Ευρώπη μας, εμείς οι ίδιοι». Το θέμα ανάγεται στην ατομική και τη συλλογική ζωή των ανθρώπων στην Ευρώπη με βάση έξι δράσεις: να είσαι, να κάνεις, να σκέφτεσαι, να αγαπάς, να επικοινωνείς και να ζεις.
7. «Ποτάμια: τα νερά της ζωής στην Ευρώπη». Το θέμα εί- ναι εμπνευσμένο από τα ευρωπαϊκά τοπία και συνδυάζει τα φυσικά θαύματα της Ευρώπης με τα ευρύτερα θέματα της δι- ασύνδεσης και της βιωσιμότητας.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή