Για τα προβλήματα που προκάλεσε στη Λάρισα και γενικότερα στη Θεσσαλία η υπερχείλιση του Πηνειού μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας. Όπως είπε ο καθηγητής, περιφερειακά της Λάρισας έχουν πλημμυρίσει ανοιχτοί χώροι, αγροτικές και βιομηχανικές εκτάσεις, ενώ εκτίμησε ότι η πόλη δεν θα αντιμετωπίσει κίνδυνο σήμερα, καθώς όλα δείχνουν ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. Ωστόσο, τόνισε πως οι ζημιές περιφερειακά της Λάρισας και κατά μήκος του ποταμού Πηνειού είναι εξαιρετικά μεγάλες.

«Οι αγροτικές εκτάσεις είναι περιοχές που θα αργήσουν να ανακάμψουν. Δεν είναι μόνο η αγροτική αναπαραγωγή που καταστράφηκε ολοσχερώς, δηλαδή, το 22-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, είναι ότι οι αποθέσεις αργίλων και λάσπης πάνω στα γόνιμα εδάφη, πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου, δεν μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες» εξήγησε.

Ο κ. Λέκκας εκτίμησε πως το έδαφος θα αργήσει πολύ για να επανέλθει, εκτιμώντας πως μέσα σε μία πενταετία θα αρχίσει και πάλι ο θεσσαλικός κάμπος να είναι γόνιμος. Δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1, που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το απόγευμα της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει. Συνολικά υπολογίζονται περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων. Το μεγαλύτερο μέρος των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού. Στην ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν από την αποξήρανσή της, το 1962.

Βαρύ το πλήγμα για την αγροτική παραγωγή της χώρας

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι απίστευτες καταστροφές στη Θεσσαλία δεν θα επηρεάσουν τη ζωή μόνο των κατοίκων σε αυτές τις περιοχές. Η Θεσσαλία δεν συμβάλλει απλώς με το 5% του ΑΕΠ, αλλά έχει το 12% των γεωργικών εκτάσεων της Ελλάδας. Συγκεκριμένα:

-Σιτηρά: 18% των εκτάσεων

-Ζαχαρότευτλα (άρα και ζάχαρη): 15,6% εκτάσεων

-Φρούτα-λαχανικά: 9,5% εκτάσεων

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση προκειμένου να αντιληφθεί κανείς ότι σε μια συγκυρία, όπου οι τιμές στα λαχανικά και τα φρούτα έχουν πάρει «φωτιά», οι καταστροφές στις καλλιέργειες της Θεσσαλίας θα επιτείνουν το πρόβλημα των ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής. Και για να το κάνουμε σαφές, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το τι παράγουν οι πληγείσες περιοχές και ποια είναι η αναλογία στο σύνολο της παραγωγής στην Ελλάδα, μιλάνε από μόνα τους:

-Μήλα: 43,5% συνόλου παραγωγής

-Αχλάδια: 63% συνόλου παραγωγής

-Κάστανα: 47,5% συνόλου παραγωγής

-Σκληρό σιτάρι (ψωμί, ζυμαρικά): 34% συνόλου παραγωγής

-Καλαμπόκι: 22% συνόλου παραγωγής

-Φακές: 32% συνόλου παραγωγής

-Ρεβίθια: 33% συνόλου παραγωγής

Δεν είναι, όμως, μόνο η αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας που χάθηκε στο νερό και τη λάσπη. Σημαντική είναι η συμβολή του θεσσαλικού κάμπου και στην κτηνοτροφία της Ελλάδας:

-Βοοειδή: 10,6% συνόλου

-Πρόβατα: 9,6% συνόλου

-Γουρούνια: 7,5% συνόλου

-Πουλερικά: 10,5% συνόλου