Διορία ενός έτους έχουν οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να κλείσουν όλες τις εκκρεμείς οικονομικές χρήσεις παρελθόντων ετών. Η τραγική εικόνα των καθυστερήσεων και κατά συνέπεια της οικονομικής αδιαφάνειας των ασφαλιστικών οργανισμών αποτυπώνεται σε όλο της το μεγαλείο στη διαπίστωση ότι υπάρχει ταμείο που δεν έχει κλείσει ισολογισμούς από το 1987, όπως γράφει σήμερα η «Καθημερινή».

Οι αδιανόητες καθυστερήσεις στον οικονομικό έλεγχο των ασφαλιστικών οργανισμών, η αδράνεια των διορισμένων διοικήσεων, η γραφειοκρατία, αλλά και η έλλειψη πολιτικής βούλησης είχαν ως αποτέλεσμα στους συνολικά 93 κλάδους των ταμείων να εκκρεμούν 339 οικονομικές χρήσεις παρελθόντων ετών. Ακόμη και οι ενοποιήσεις ασφαλιστικών οργανισμών δεν απέκλεισαν τη δυνατότητα… αυτενέργειας των ξεχωριστών κλάδων, με αποτέλεσμα στο ίδιο Ταμείο, διαφορετικοί κλάδοι να καθυστερούν αδικαιολόγητα στην έγκριση ισολογισμών, απολογισμών και οικονομικών καταστάσεων.

Από τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Εργασίας, οι εκκρεμείς χρήσεις στην πλειοψηφία τους αφορούν την περίοδο 2008 – 2012 και πρόκειται για μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, όπως είναι ο ΟΓΑ, το ΝΑΤ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, το ΕΤΑΑ, αλλά και το επικουρικό των μισθωτών ΕΤΕΑ.

Μία ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση γραφειοκρατικής αδράνειας αφορά στο ΙΚΑ και συγκεκριμένα στην έγκριση διαγωνισμού για την πρόσληψη ορκωτών λογιστών προκειμένου να διενεργήσουν έλεγχο στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας. Έπειτα από πολύμηνες διαδικασίες, το Διοικητικό Συμβούλιο του ταμείου ενέκρινε ένα έργο που για πρώτη φορά προβλέπεται στην Ελλάδα, είναι πρωτόγνωρο ακόμη και για εταιρείες και θα οδηγήσει όχι μόνο σε απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά του Ιδρύματος, αλλά και σε γνώση των λαθών του παρελθόντος, προκειμένου να μην επαναληφθούν. Εδώ και έξι μήνες, η διοικητική έγκριση του διαγωνισμού για την πρόσληψη των ορκωτών λογιστών έχει κολλήσει σε κάποιο γραφείο στο υπουργείο Εργασίας.
Εντός των επομένων ημερών αναμένεται υπουργική απόφαση του Γ. Βρούτση, σύμφωνα με την οποία τα Ταμεία θα προχωρήσουν άμεσα στην καταγραφή των αποτελεσμάτων της οικονομικής διαχείρισης του παρελθόντος, ώστε να υπάρξει σαφής εικόνα των οικονομικών του κάθε Ταμείου. Με τον τρόπο αυτό θα γνωρίζουν οι διοικήσεις αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τις απαιτήσεις από και προς κάθε δημόσιο οργανισμό, τα οικονομικά δεδομένα, τις οικονομικές συναλλαγές και τα αποτελέσματα της διαχείρισης των οικονομικών των Ταμείων.

asfalistika-tameia-isologismos-570

Η προσπάθεια εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης έργου για τον έλεγχο των πόρων των Ταμείων, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και όλα τα Ταμεία θα υποχρεωθούν να καταχωρίσουν σε ειδική μηχανογραφική εφαρμογή τα χειρόγραφα παραστατικά λογιστικών γεγονότων και πράξεων, παράλληλα με την κατάρτιση οικονομικών καταστάσεων που προβλέπονται από το Π.Δ. 80/199.