Αλλαγές στη βραχυχρόνια μίσθωση εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, οι οποίες -όπως επισημαίνουν φορείς- μάλλον δημιουργούν νέα προβλήματα αντί να επιλύουν τα παλιά.

 

Αυτό που ανακούφισε τον κλάδο των Airbnb είναι ότι δεν ανακοινώθηκε κανένας περιορισμός της δραστηριότητας, ούτε χρονικός ούτε χωρικός. Έτσι, οι διαχειριστές των καταλυμάτων τύπου Airbnb συνεχίζουν να μπορούν να προχωρούν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις όσες ημέρες τον χρόνο επιθυμούν και όχι μόνο για 90 ημέρες, όπως ανέφεραν φήμες, επικαλούμενες το ζήτημα της έλλειψης στέγης για τους μόνιμους κατοίκους και ανόδου των τιμών των μακροχρόνιων μισθώσεων.

 

 

Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν είναι μόνο φορολογικής φύσης.

 

 

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επί της ουσίας τον διαχωρισμό των διαχειριστών ακινήτων τύπου Airbnb, σε δύο κατηγορίες: τους ιδιώτες με ένα έως δύο ακίνητα και όσους διαχειρίζονται από τρία ακίνητα και πάνω. Στην πρώτη κατηγορία, δεν αλλάζει τίποτα.

 

 

Στη δεύτερη κατηγορία, από την 1η Ιανουαρίου 2024, οι αλλαγές είναι οι εξής:

Θα υπόκεινται σε ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συστήσουν εταιρεία, να προσλάβουν λογιστή για την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ, την καταχώρηση εσόδων – εξόδων στα myDATA και να αποδίδουν στο δημόσιο τον ΦΠΑ, αφού φυσικά αφαιρεθεί το ΦΠΑ των εξόδων τους. Το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία αυτή τη στιγμή είναι 13%. Να τονίσουμε πάντως εδώ ότι το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η επιβολή ΦΠΑ από το 2025 σε όλους ανεξαιρέτως τους διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Θα πρέπει να καταβάλλουν τα τέλη που ισχύουν και για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αυτά είναι:

Τέλος διαμονής το οποίο από την Πρωτοχρονιά αυξάνεται από τα 0,50 έως 4 ευρώ σε 1 έως 6 ευρώ και επιβαρύνει τον επισκέπτη. Στόχος είναι να αυξηθεί το ειδικό αποθεματικό για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις φυσικές καταστροφές στα 600 εκατ. ευρώ.

Δημοτικό τέλος 0,5% επί των ακαθάριστων εσόδων των εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Επιπλέον, τους ιδιοκτήτες όλων ανεξαιρέτως των ακινήτων θα επιβαρύνει και το κόστος ασφάλισης, το οποίο -όπως ανακοινώθηκε- θα γίνει υποχρεωτικό. Το πώς και το πότε θα ξεκινήσει η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης της περιουσίας δεν έχει αποφασιστεί. Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ακολουθήσουν συζητήσεις με την ασφαλιστική αγορά.

 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι οι αλλαγές αυτές δεν συνεισφέρουν στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος, αλλά κυρίως της φοροδιαφυγής. Σημείωσε, μάλιστα: «Αν κρίνουμε ότι πρέπει να πάμε παραπέρα και να σκληρύνουμε τα μέτρα, θα το κάνω. Αλλά δεν θα “σκοτώσω” μια αγορά που είναι σημαντική για τη χώρα. Ο θεσμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν μπορεί να καταστρατηγείται από όσους επιχειρούν να δημιουργήσουν μια defactoεπιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς να συμμορφώνονται με όσα ισχύουν για τις κανονικές επιχειρήσεις».

 

 

Εσωτερικό αθέμιτο ανταγωνισμό βλέπουν οι διαχειριστές

«Κλείνει η συζήτηση προς όσους ζήτησαν την κεφαλήν επί πίνακι της βραχυχρόνιας μίσθωσης με περιορισμούς. Ανάπτυξη με περιορισμούς δεν υπάρχει» αναφέρει στο powergame.gr ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης – STAMA, Στάθης Καρόπουλος.

 

Επισημαίνει πάντως ότι «αναγνωρίζεται από τα πιο επίσημα χείλη ο ρόλος της βραχυχρόνιας μίσθωσης στο τουριστικό προϊόν, στο κομμάτι της φιλοξενίας».

 

«Όσον αφορά το θέμα του ΦΠΑ, ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση που έχει πολλές παραμέτρους, π.χ. θα είναι ανά ακίνητο ή ανά τζίρο. Επιπλέον, κάτι που αποκρύπτεται συνέχεια είναι ότι ο ΦΠΑ δεν έχει μόνο υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρχουν και περιπτώσεις πιστωτικού ΦΠΑ.

 

Αλλά το κυριότερο είναι ότι, μέχρι την καθολική επιβολή ΦΠΑ από την Κομισιόν, δημιουργείται εσωτερικός αθέμιτος ανταγωνισμός στον κλάδο. Δηλαδή το ίδιο ακίνητο, αν νοικιάζεται από εταιρεία θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ, ενώ αν νοικιαστεί από ιδιώτη, δεν θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ.

 

Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα θεμάτων που πρέπει να συζητηθούν. Και με δεδομένο ότι οι εξαγγελίες αυτές αφορούν εταιρείες, ο STAMA είναι το μοναδικό αρμόδιο όργανο για να συμμετέχει στη σχετική συζήτηση. Δηλώνουμε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε στην ορθότερη διατύπωση της νομοθεσίας».

 

ΠΟΜΙΔΑ: Καμία αντιμετώπιση του στεγαστικού

Από την άλλη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) χαρακτηρίζει «πολύ μικρό και ασφυκτικό» το όριο των τριών ακινήτων που τίθεται προκειμένου να ενταχθεί η δραστηριότητα υποχρεωτικά στον ΦΠΑ. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα οδηγήσει (εξαιτίας των λειτουργικών εξόδων που συνεπάγεται) σε έξοδο χιλιάδων μικροϊδιοκτητών από την αγορά και απώλεια εσόδων για τους ίδιους και το Δημόσιο, ή ακόμα χειρότερα στην παραοικονομία, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη στρέβλωση του ανταγωνισμού».

 

Η ΠΟΜΙΔΑ επιπλέον στέκεται τόσο στο θέμα της ασφάλισης της περιουσίας όσο και στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος. Σε ό,τι αφορά την ασφάλιση, ζητά να υπάρξει πλήρης έκπτωση των ασφαλίστρων από το φορολογητέο εισόδημα των ασφαλιζομένων ιδιοκτητών. Για το στεγαστικό, σημειώνει ότι η πολιτεία «θα πρέπει να μεριμνήσει πως θα εκσυγχρονιστούν τα εκατοντάδες χιλιάδες κλειστά ακίνητα και όχι τα ακίνητα που άνοιξαν και εκσυγχρονίστηκαν για να διατεθούν στη βραχυχρόνια μίσθωση».

 

«Ναι μεν, αλλά» η πρώτη αντίδραση των ξενοδόχων

Πολύ θετικές χαρακτηρίζει τις ρυθμίσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση ο Διευθύνων Σύμβουλος & Συνιδιοκτήτης της ElectraHotels&Resorts και πρώην Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την αύξηση του τέλους διαμονής, χαρακτηρίζει «προβληματικό» να φορολογείται άμεσα ο ξένος επισκέπτης ενώ εγείρει θέμα ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού. Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Ρέτσος αναφέρει:

 

«Πολύ θετικές οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για ρυθμίσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση, προς την κατεύθυνση εξασφάλισης level play ingfield για τον κλάδο της διαμονής.Οι προτάσεις του ΣΕΤΕ υιοθετούνται. Η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί κομμάτι του τουριστικού μας προϊόντος και με σωστή ρύθμιση θα ανταγωνίζεται με κανόνες τα καταλύματα, ενώ από την άλλη θα αμβλυνθούν οι κοινωνικές της επιπτώσεις.

 

Για την αύξηση του φόρου διαμονής, δε θα πω το τετριμμένο πως ο τουρισμός διαχρονικά αποτελούσε εύκολη λύση φορολόγησης για οποιοδήποτε θέμα. Θεωρώ όμως προβληματικό, να φορολογείται άμεσα ο ξένος επισκέπτης μας, για την αποκατάσταση ζημιών και ενίσχυση των υποδομών μας, ελέω κλιματικής αλλαγής. Για το σκοπό αυτό υπάρχει το τέλος παρεπιδημούντων, ο ανασχεδιασμός του οποίου θα μπορούσε να λειτουργήσει βοηθητικά και στοχευμένα για τον κάθε προορισμό, επιβαρύνοντας όλες τις επιχειρήσεις που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό.

 

Να κατανοήσουμε τέλος πως κάθε επιβάρυνση του ξένου επισκέπτη, μειώνει ανάλογα και την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, που παραμένει σε ποσοστό άνω του 90%, εξαγωγική δραστηριότητα