Airbnb δύο ταχυτήτων διαμορφώνεται από την Πρωτοχρονιά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις 170.000 ακινήτων. Ο λογαριασμός θα είναι βαρύτερος γι’ αυτούς που νοικιάζουν τρία και περισσότερα σπίτια, καθώς θα πρέπει να ανοίξουν βιβλία στην εφορία, να αποδίδουν ΦΠΑ και να πληρώνουν τέλος παρεπιδημούντων 0,5%.

Ωστόσο η μπάλα παίρνει και τους μικρούς ξενοδόχους με τον νέο φόρο διαμονής που αγκαλιάζει πλέον και τα ακίνητα τα οποία διατίθενται για Airbnb. Αυτό σημαίνει ότι τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα θα επιβάλλουν τέλος διαμονής στους πελάτες τους, όπως ισχύει σήμερα για τα τουριστικά καταλύματα. Το νέο τέλος κυμαίνεται από 1,5 έως 10 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία, ενώ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και στη βραχυχρόνια μίσθωση είναι 1,5 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι οποίες εφεξής θα γίνονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, προκειμένου να κλείσουν οι δίοδοι στο «μαύρο» χρήμα με τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι...

Εξειδικεύοντας τα μέτρα της ΔΕΘ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, οι υφυπουργοί Χάρης Θεοχάρης και Θάνος Πετραλιάς και ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ανέφεραν τα εξής:

1. Επιβάλλεται φόρος διαμονής 1,50 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε όλα τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σημειώνεται ότι στο Μητρώο της ΑΑΔΕ είναι καταχωρισμένα 168.819 ακίνητα που ανήκουν σε 107.719 ΑΦΜ (νομικά και φυσικά πρόσωπα). Από αυτά:
- 27.367 ακίνητα ανήκουν σε 5.297 νομικά πρόσωπα.
- 141.452 ακίνητα ανήκουν σε 102.422 φυσικά πρόσωπα. Από αυτά έως 2 ακίνητα έχουν 94.982 φυσικά πρόσωπα (92,7% των φυσικών προσώπων).
-Τρία ή περισσότερα ακίνητα έχουν 7.440 φυσικά πρόσωπα και αντιστοιχούν σε 30.329 ακίνητα.
Για την ιστορία και μόνο, ένας φορολογούμενος εκμεταλλεύεται 82 ακίνητα και ένα νομικό πρόσωπο 948.

2. Επιβάλλεται ΦΠΑ και τέλος παρεπιδημούντων στο εισόδημα νομικών προσώπων από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων.

3. Υποχρεωτική έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας για φυσικά πρόσωπα - εκμισθωτές ακινήτων με έως ή πάνω από 3 ακίνητα προς βραχυχρόνια μίσθωση.

4. Αυστηροποίηση του ορισμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης: όταν παρέχονται και άλλες υπηρεσίες πλην κλινοσκεπασμάτων και σε περίπτωση που το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας διατίθεται, θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα.

5. Εντείνονται οι έλεγχοι στα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις με βάση τα δεδομένα των ηλεκτρονικών πλατφορμών.

6. Προωθείται η απαγόρευση της χρήσης μετρητών σε αγοραπωλησίες ακινήτων. Σε σύνολο 338.511 μεταβιβάσεων ακινήτων, σε 42.613 το τίμημα εξοφλήθηκε αποκλειστικά με μετρητά και σε 41.741 εν μέρει με μετρητά. Οι τελευταίες συναλλαγές έφτασαν τα 3 δισ. ευρώ ενώ αποκλειστικά με μετρητά τα 426.000.000 ευρώ.

7. Τροποποίηση ορισμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης: βραχυχρόνια μίσθωση θα ορίζεται η μίσθωση ή υπεκμίσθωση για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη των 60 ημερών, ακινήτου που είναι αναρτημένο σε ψηφιακή πλατφόρμα και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες εκτός της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

8. Δημιουργείται νέος Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ειδικά για βραχυχρόνια μίσθωση.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή