Τέσσερα νέα «όπλα» ρίχνει το υπουργείο Ανάπτυξης στη μάχη κατά της αισχροκέρδειας, προσπαθώντας να διευρύνει το μέτωπο σε όλα τα στάδια της παραγωγικής και εφοδιαστικής αλυσίδας, εντάσσοντας στο στόχαστρο και τους προμηθευτές.

Σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα, «η αισχροκέρδεια, ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες που περνά η πατρίδα μας, εκτός από απαράδεκτη, είναι ηθικά αποτρόπαιη και καταδικαστέα και ως τέτοια την αντιμετωπίζουμε χωρίς κανέναν ενδοιασμό».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοινώθηκαν τα τέσσερα νέα μέτρα:

1. Με ειδική πινακίδα-σήμανση θα αναδεικνύονται στο ράφι των σουπερμάρκετ τα προϊόντα, στα οποία οι προμηθευτές θα προχωρούν σε μείωση κατά τουλάχιστον 5% στην τιμή, για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστον 6 μηνών. Η μείωση τιμής θα είναι πάνω και πέρα των όποιων ειδικών προωθητικών προσφορών κάνουν ήδη. Ως τιμή αναφοράς για τον υπολογισμό της μείωσης θα λαμβάνεται η τιμή ραφιού πριν από τις 20/9/2023. Σε περίπτωση που κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδώς ότι προχώρησε σε μείωση, θα επιβάλλεται πρόστιμο τουλάχιστον 20.000 ευρώ/κωδικό προϊόντος.

2. Αυστηροί έλεγχοι των προμηθευτών αλλά και ολόκληρης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Από την ψήφιση της αντίστοιχης διάταξης τα σουπερμάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90.000.000 ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο Ανάπτυξης τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους και τις μεταβολές αυτών, προκειμένου να εντοπίζονται αμέσως τα προϊόντα στα οποία προωθούνται αυξήσεις και να διενεργούνται άμεσοι και εστιασμένοι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ για πιθανή παραβίαση του νόμου για την αισχροκέρδεια.

3. Τα σουπερμάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90.000.000 ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο Ανάπτυξης τις τιμές λιανικής στα βασικότερα φρούτα και λαχανικά. Οι τιμές θα αναρτώνται στον ιστότοπο e-katanalotis και θα δημοσιοποιούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις επικρατούσες τιμές στα οπωροκηπευτικά.

4. Αναβάθμιση του συστήματος υποβολής και διαχείρισης καταγγελιών των καταναλωτών με την ενεργοποίηση ειδικής εφαρμογής (app) για την υποβολή καταγγελιών και μέσω κινητού τηλεφώνου.

Στόχος είναι η συγκεκριμένη εφαρμογή να είναι έτοιμη το συντομότερο δυνατό και σίγουρα πριν από τα Χριστούγεννα του 2023, ενώ τα υπόλοιπα μέτρα θα θεσμοθετηθούν άμεσα, εντασσόμενα με τροπολογία στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από οποιοδήποτε υπουργείο.

«Θέλω με την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω ότι καμία εταιρεία, καμία πολυεθνική, κανένας προμηθευτής, κανένας χονδρέμπορος δεν πρόκειται να ξεφύγει από τους ελέγχους μας όσο μεγάλος κι αν είναι, αυτή είναι η κατεύθυνση που μας έχει δώσει ο ίδιος ο π ρωθυπουργός», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το 2023 στο σύνολο της χώρας έχουν διενεργηθεί 14.949 έλεγχοι στην αγορά και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 5.156.132 ευρώ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 21/9