Στον πάγο το "μικρό ΣΔΟΕ"
Μόλις 10-15 οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων
Του Σωτήρη Ξενάκη, εφημερίδα Παραπολιτικά
Σε
φιάσκο πρώτου μεγέθους έχει εξελιχθεί έως τώρα η προσπάθεια (;) στελέχωσης της «Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων», η οποία ξεκίνησε την εποχή που ακόμα βρισκόταν στη θέση του, και μάλιστα πανίσχυρος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, και -θεωρητικά- θα έπρεπε να λειτουργεί από τον περασμένο Ιούνιο!
Πρόκειται για το πολυδιαφημισμένο από τον κ. Θεοχάρη «μικρό» ΣΔΟΕ, που υποτίθεται ότι θα έκανε προληπτικούς ελέγχους σε όλη την Ελλάδα με εξειδικευμένο προσωπικό 350 ατόμων, ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή σε τουριστικούς προορισμούς, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καταστήματα και γενικότερα όπου υπάρχει συναλλαγή με κοινό. Οι άνδρες και οι γυναίκες αυτής της υπηρεσίας θα είχαν τη δυνατότητα να εισβάλλουν σε νυχτερινά κέντρα, εμπορικές επιχειρήσεις και όπου αλλού γίνονται συναλλαγές με το κοινό, να ελέγχουν επιτόπου αν εκδίδονται αποδείξεις, αν υπάρχουν τιμολόγια και, φυσικά, να στέλνουν υποθέσεις στη Δικαιοσύνη για τα
περαιτέρω!
Ως έδρα της περίφημης Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων ορίστηκε το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο (ΔΕΚ) στο Γαλάτσι και (θεωρητικά) ξεκίνησε η διαδικασία προκειμένου να οριστούν οι «ράμπο» που θα έκαναν τις εφόδους σε ολόκληρη τη χώρα, ώστε να εξασφαλίσουν επιπλέον έσοδα για τον κρατικό μηχανισμό.
Ομως, όπως αποκαλύπτουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», έναν χρόνο μετά την αρχική απόφαση Θεοχάρη και πολλούς μήνες μετά την υποτιθέμενη έναρξη λειτουργίας της υπηρεσίας, το προσωπικό που απασχολείται με το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι το εξής:
- Επτά «προσωρινοί» προϊστάμενοι, οι οποίοι βρίσκονται στις θέσεις τους εδώ και καιρό.
- Περίπου δέκα με δεκαπέντε ελεγκτές από το σύνολο των 350 που προβλεπόταν ότι θα έβγαιναν από τον Ιούνιο στους δρόμους ολόκληρης της χώρας.
Οι συγκεκριμένοι 20-25 εργαζόμενοι βρίσκονταν σε ένα αχανές τετραώροφο κτίριο, όπου στεγάζεται το ΔΕΚ, στην οδό Καραϊσκάκη 2, στο Γαλάτσι, για το οποίο μάλιστα το Δημόσιο πληρώνει κάθε χρόνο ενοίκιο, ενώ οι υπηρεσίες του θα μπορούσαν να μεταφερθούν είτε στο κεντρικό κτίριο του ΣΔΟΕ, στην Πειραιώς, είτε σε κάποιο άλλο από τα πολλά που είναι ιδιοκτησίας του υπουργείου Οικονομικών. Οι άνθρωποι αυτοί, παρά τη διάθεσή τους να προσφέρουν με ελέγχους που θα φέρουν και έσοδα, είναι απελπιστικά λίγοι για να καταφέρουν οποιοδήποτε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ετσι, μετά την αδυναμία του ΣΔΟΕ να ελέγξει πλήρως και σε όλη της την έκταση τη λίστα Λαγκάρντ, τα εμβάσματα στο εξωτερικό και άλλες λίστες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, φαίνεται πως αντίστοιχο και ίσως μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει με τον λεγόμενο προληπτικό έλεγχο των επιχειρήσεων.
Ηδη, η τουριστική περίοδος ολοκληρώθηκε χωρίς να έχουν γίνει έλεγχοι, παρά μόνο από την Οικονομική Αστυνομία (η οποία λειτουργεί πανελλαδικά με δύναμη 200 ανθρώπων) και τις τοπικές ΔΟΥ, που όμως για απολύτως αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούν να έχουν την αποτελεσματικότητα της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.
«Αξίζει τον κόπο να ρωτηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών τι ΦΠΑ εισπράχθηκε πέρσι από τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και άλλους τουριστικούς προορισμούς και τι φέτος», λένε παράγοντες της αγοράς που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και καταστάσεις, ειδικά σε περιοχές απομακρυσμένες από το κέντρο. Εκεί όπου -όπως λένε- σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού «οι ταμειακές μηχανές ήταν κλειστές και σκεπασμένες». Πληροφορίες των «Π» αναφέρουν ότι εδώ και αρκετούς μήνες έχουν περάσει από τα υπηρεσιακά συμβούλια δεκάδες υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να στελεχώσουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει η μετάθεσή τους εκεί.
ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ. Οπως πρόσφατα αποκάλυψαν τα «Π» και στη συνέχεια κατήγγειλε δημοσίως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από τις 2.062 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ μόλις σε 25 είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες.
«Το ερώτημα είναι ποιες περιπτώσεις ελέγχονται συστηματικά αυτή την περίοδο από τη λίστα Λαγκάρντ και από τα χιλιάδες εμβάσματα του εξωτερικού», λέει στα «Π» ο ίδιος ελεγκτής του ΣΔΟΕ. Αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα είναι πιθανό να προκύψουν εντυπωσιακά στοιχεία, ειδικά μετά τη δυναμική παρέμβαση των οικονομικών εισαγγελέων.
Καταγγελίες-φωτιά από εφοριακούς
«Η λάθος επιλογή της τρόικας και του υπουργείου Οικονομικών στο θέμα του προληπτικού ελέγχου, με την αφαίρεσή του από το ΣΔΟΕ, είχε ως αποτέλεσμα τον τελευταίο χρόνο να δοθεί ασυλία στο όργιο της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής», καταγγέλλει στα «Π» ο πρόεδρος των εφοριακών, Μπάμπης Νικολακόπουλος. Και προσθέτει: «Δεν μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να εγκληματεί με την επί έναν χρόνο απραξία του ως προς το να συστήσει μια υπηρεσία προληπτικού ελέγχου (ΥΕΔΔΕ), που με τόση χάρη διατυμπάνιζαν, είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω σκοπιμότητας. Η μεταφορά και το βάρος του προληπτικού ελέγχου στις ΔΟΥ είχε αντίθετα αποτελέσματα, γιατί ήταν και είναι γνωστό σε όλους ότι οι ΔΟΥ δεν έχουν τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου, εξαιτίας της προχειρότητας και της χωρίς σχεδιασμό αναδιοργάνωσης-αναδιάρθρωσής των, του όγκου της εργασίας, της επισκεψιμότητας των φορολογουμένων, αλλά και της πολύ σημαντικής μείωσης του προσωπικού. Το αποτέλεσμα της απραξίας αυτής είναι να υπάρχει φορολογική ασυδοσία, ασυλία, αθέμιτος ανταγωνισμός και απώλεια άμεσων και έμμεσων φόρων από τα δημόσια έσοδα. Βασική προϋπόθεση πάταξης της φοροδιαφυγής είναι η σωστή οργάνωση και ο προγραμματισμός. Σε καμιά περίπτωση η φοροδιαφυγή δεν καταπολεμάται με αποσπασματικά μέτρα, πόσο δε μάλιστα με επικοινωνιακές επιδρομές και καταδρομές, σαν αυτές που ζήσαμε το φετινό καλοκαίρι. Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι η κυβέρνηση, για να καλύψει της αδυναμίες της, για μια ακόμη φορά το βάρος θα το ρίξει στους εργαζόμενους, αποκρύβοντας τις κύριες και μοναδικές της ευθύνες».