Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια στη μεταφορά αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, τόνισε ο Wess Mitchell, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκές υποθέσεις, στο «The Third Thessaloniki Metropolitan Summit», που διοργάνωσαν ο Economist και το powergame.gr. Εστίασε σε τρία θέματα εξέχουσας γεωπολιτικής σημασίας.

Κατά τον Αμερικανό αξιωματούχο, τρεις είναι οι λόγοι αισιοδοξίας ως προς τις ελληνοτουρκικές θέσεις, ενώ ως προς τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ επεσήμανε πως η θέση του ενδιάμεσου μεταξύ Ρωσίας και Δύσης δεν είναι ένας βιώσιμος ρόλος για την Τουρκία. Τέλος, ανέφερε πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν πολύ κομβικό ρόλο στη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τον αποκλεισμό του ρωσικού αερίου από την Ευρώπη, αλλά δεν παρέλειψε ταυτοχρονα να υπογραμμίσει πως ο ρόλος των κυβερνήσεων είναι να παρέχουν σταθερότητα. Και στον τομέα της ενέργειας η σταθερότητα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη

Wess Mitchell: «Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν δείχνει πόσο έχουν αλλάξει οι σχέσεις των δύο χωρών»

Για τα ελληνοτουρκικά ο Wess Mitchell εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, ξεκινώντας την τοποθέτησή του με τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Και μόνο που έγινε η συνάντηση δείχνει πόσο έχουν αλλάξει οι σχέσεις των δύο χωρών» είπε ο Wess Mitchell, κάνοντας λόγο για εφικτό στόχο για την ανάπτυξη οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

«Υπάρχει περιθώριο για να είμαστε συγκρατημένοι αισιόδοξοι» τόνισε και αιτιολόγησε τον συλλογισμό του, λέγοντας πως «η Τουρκία ήταν απομονωμένη τα τελευταία χρόνια όχι μόνο προς τη Δύση, αλλά και προς τη Μέση Ανατολή. Οι Τούρκοι εργάζονται για να αλλάξουν αυτή την κατεύθυνση». Ταυτόχρονα, «η Ελλάδα ήταν πολύ θερμή υποστηρίκτρια στην ανάπτυξη καλών σχέσεων με τους με τους γείτονες» σύμφωνα με τον Wess Mitchell, ο οποίος έφερε ως παράδειγμα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ένας άλλος επίσης, παράγοντας που μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ως προς τα ελληνοτουρκικά είναι κατά τον Wess Mitchell «η μεγαλύτερη δέσμευση των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Βέβαια, ξεκαθάρισε πως «γνωρίζουμε ότι είναι μεγάλες οι προκλήσεις, όπως το Αιγαίο, το Κυπριακό, οι μετανάστες, αλλά αν σας έλεγαν πριν από έναν χρόνο ότι Ιαπωνία και Νότια Κορέα θα μιλούσαν θα το λέγατε ανέφικτο».



Wess Mitchell: «Η παράταση στο θέμα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προκαλεί ερωτηματικά»

Ως προς τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την τουρκική εμμονή να μπλοκάρει την είσοδο της Σουηδίας, ο Wess Mitchell ανέφερε πως «προ έξι μηνών αν κάποιος με ρωτούσε, θα έλεγα ότι η Τουρκία είχε ήδη άρει τις αντιρρήσεις της» και έφερε ως παράδειγμα τη Φινλανδία. Ωστόσο, «αυτή η παράταση στο θέμα της Σουηδίας προκαλεί ερωτηματικά» σχολίασε για να έρθει να επισημάνει πως «η θέση του ενδιάμεσου μεταξύ Ρωσίας και Δύσης δεν είναι ένας βιώσιμος ρόλος για την Τουρκία».

Wess Mitchell: Ο ρόλος της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια


Όσο για την ενεργειακή ασφάλεια, ο Wess Mitchell τόνισε ότι «η κατάσταση στην Ουκρανία έχει μετατοπίσει την ενεργειακή ασφάλεια στη Μεσόγειο», επισημαίνοντας πως για μεγάλο χρονικό διάστημα, η προσέγγιση ήταν ότι το φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο δεν ήταν οικονομικά βιώσιμο λόγω του ρωσικού. Ωστόσο, τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Και σε αυτό η μπορεί να έχει έναν πολύ κομβικό ρόλο.

Πάντως, ο Wess Mitchell αναφερόμενος και στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, έκανε λόγο για «μια περιοχή που ο ένας σκοντάφτει πάνω στον άλλο. Ουσιαστικά όλοι έχουν μια δύναμη βέτο πάνω σε μια περιοχή» και για αυτό «ο ρόλος των κυβερνήσεων είναι να παρέχουν σταθερότητα. Και στον τομέα της ενέργειας η σταθερότητα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη».

Κατά τον Αμερικανό αξιωματούχο, «ο στόχος να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα δεν μπορεί να έρχεται μπροστά από την ενεργειακή ασφάλεια. Κι εδώ η Ελλάδα έρχεται να παίξει ένα ρόλο κομβικό για τη μεταφορά αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη».