«Ραντεβού» τον Δεκέµβριο για νέα µέτρα στήριξης δίνει η κυβέρνηση µε τα νοικοκυριά και τις ευπαθείς οµάδες υπό τον κίνδυνο των νέων ενεργειακών αναταράξεων στην πραγµατική οικονοµία από την πολεµική σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Σύµφωνα µε στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας, σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα «πυροσβεστικά» µέτρα, καθώς η κυβέρνηση εξάντλησε τις ταµειακές αντοχές µοιράζοντας στην κοινωνία ό,τι µπορούσε να µοιράσει και πλέον οι όποιες αποφάσεις µετατίθενται για το τέλος του έτους, ανάλογα µε την ταχύτητα της ανάπτυξης και τις δηµοσιονοµικές επιδόσεις.

Διαβάστε ακόμα: Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής ανοίγει «παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης στους ευάλωτους – Ποιες οι προϋποθέσεις

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών

Σε περίπτωση που το υπερπλεόνασµα κλείσει πάνω από τον στόχο για 1,1% του ΑΕΠ, το επιπλέον ποσόν που απελευθερώνεται θα κατευθυνθεί σε ευάλωτες κοινωνικές οµάδες µε τη µορφή έκτακτων εισοδηµατικών ενισχύσεων.

Με βάση τις προβολές που κάνουν οι υπηρεσίες στο Γενικό Λογιστήριο, δεν αποκλείεται τελικά το πρωτογενές πλεόνασµα να διαµορφωθεί κατά 0,2% - 0,3% υψηλότερα από τον στόχο, στο 1,4% του ΑΕΠ, πράγµα που σηµαίνει ότι θα δηµιουργηθεί ένα µαξιλάρι της τάξης έως 400 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η επέκταση για ακόµα ένα εξάµηνο, έως το τέλος Ιουνίου του 2024, των µειωµένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, µεταφορές, τουρισµό και πολιτισµό, µε τη διαφορά ότι το µέτρο δεν θα είναι οριζόντιο αλλά στοχευµένο, προκειµένου η τρύπα στα ταµεία να µη φτάσει τα 250 εκατ. ευρώ. Το σενάριο που κερδίζει έδαφος είναι ο µειωµένος ΦΠΑ 13% να ισχύσει µόνο για τις µεταφορές, προκειµένου να αποφευχθούν νέα «καπέλα» στις τιµές των εισιτηρίων που θα φανούν στον πληθωρισµό.
 

Σε αυτή την περίπτωση το κόστος για τον προϋπολογισµό θα είναι 160 εκατ. ευρώ. Ανοιχτό είναι επίσης το ενδεχόµενο για τη χορήγησης µιας νέας επιταγής ακρίβειας σε ευάλωτους και άνεργους ή νέες παρεµβάσεις στα καύσιµα µε απευθείας επιδοτήσεις στην αντλία, εφόσον οι διεθνείς τιµές του πετρελαίου συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά. Υπενθυµίζεται ότι η επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ πέρυσι τα Χριστούγεννα είχε στοιχίσει 232 εκατ. ευρώ και άλλα 94 εκατ. ευρώ η επιδότηση στο πετρέλαιο θέρµανσης.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι δεν πρόκειται σε καµία περίπτωση να θιγούν άλλες δύο κόκκινες γραµµές που αφορούν τη διαφύλαξη της δεξαµενής των ταµειακών διαθέσιµων στη στάθµη των 35-36 δισ. ευρώ, που αποτελούν ασπίδα για φθηνότερο δανεισµό από τις αγορές, καθώς και την τήρηση της κοινοτικής ντιρεκτίβας για αντικατάσταση των οριζόντιων µέτρων στήριξης µε στοχευµένες και µε συγκεκριµένο χρονικό ορίζοντα παρεµβάσεις, µε χαµηλό κόστος για τον Προϋπολογισµό.

Διαβάστε ακόμα: Επιταγή ακρίβειας: Ξανά στο ''τραπέζι'' για τα Χριστούγεννα, ποιους αφορά

Με το βλέµµα στη Μέση Ανατολή

Πάντως, στο οικονοµικό επιτελείο έχει σηµάνει συναγερµός για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις στην πραγµατική οικονοµία, στα δηµόσια οικονοµικά και στον µεσοπρόθεσµο σχεδιασµό.

Ο προβληµατισµός έχει να κάνει κυρίως µε τις ενεργειακές επιπτώσεις του πολέµου και µε το γεγονός ότι σε αυτή τη φάση ουδείς είναι σε θέση να προβεί σε ασφαλή εκτίµηση για το αν και πόσο θα επηρεαστούν οι τιµές του πετρελαίου. Το επίπεδο ανησυχίας στις αγορές παραµένει αρκετά υψηλό, καθώς εκφράζονται φόβοι για σοβαρές διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα που θα ανεβάσουν την τιµή στον «µαύρο χρυσό».

Σηµειώνεται ότι το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισµού έχει συνταχθεί µε πρόβλεψη για µέση τιµή αργού πετρελαίου 81,2 δολάρια το βαρέλι το 2024, από 81,8 δολάρια φέτος, αλλά ήδη µε το ξέσπασµα του πολέµου οι τιµές του πετρελαίου έχουν κάνει άλµα, αγγίζοντας µέσα στην εβδοµάδα τα 87 δολάρια το βαρέλι.

«Χρυσή» χρονιά για τις φορολογικές εισπράξεις

«Χρυσή» χρονιά θα είναι (και) το 2024 για τις φορολογικές εισπράξεις, που λόγω της ισχυρότερης ανάπτυξης εκτιµάται ότι θα ανέλθουν στα 63 δισ. ευρώ, από 61,3 δισ. ευρώ φέτος, που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δωδεκαετίας.

Τον επόµενο χρόνο υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν παραπάνω έσοδα κατά 1,576 δισ. ευρώ σε σχέση µε φέτος, µε το 1 δισ. ευρώ να συγκεντρώνεται από τον ΦΠΑ και τα υπόλοιπα 600 εκατ. ευρώ να βγαίνουν από τις τσέπες των φυσικών προσώπων.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται ευθέως µε τη σηµαντική αύξηση που θα σηµειώσουν τα εισοδήµατα, τονώνοντας έτσι την κατανάλωση, µε αποτέλεσµα ο ρυθµός µεγέθυνσης της οικονοµίας να οδηγηθεί στο 3% το 2024, από 2,3% φέτος. Ω θηση στο ΑΕΠ αναµένεται να δώσουν οι επενδύσεις και το ισχυρότερο τουριστικό ρεύµα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής