Οι τιμές του ελαιολάδου συνεχίζουν να αυξάνονται, ανεβάζοντας το κόστος των κορυφαίων πιάτων της Ιταλίας και της Ισπανίας, ακόμη κι όταν ο γενικός πληθωρισμός υποχωρεί σε όλη την Ευρώπη.

Οι μηνιαίοι δείκτες του Bloomberg για την πίτσα και την παέγια, οι οποίοι υπολογίζουν πόσο πρέπει να ξοδέψουν τα ιταλικά και τα ισπανικά νοικοκυριά για τα υλικά που χρειάζονται για να φτιάξουν τα χαρακτηριστικά μεσογειακά πιάτα, αυξήθηκαν κατά 8,2% και 20,6% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα τον Σεπτέμβριο.

Αυτό είναι πολύ πάνω από τον γενικό πληθωρισμό που ήταν 5,6% στην Ιταλία και 3,3% στην Ισπανία. Τα ιταλικά και τα ισπανικά νοικοκυριά πλήρωναν επίσης περισσότερα για τα λαχανικά, ενώ τα πρώτα είδαν πτώση στο αλεύρι, τη μοτσαρέλα και την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για το μαγείρεμα του φαγητού και τα δεύτερα επωφελήθηκαν από τις χαμηλότερες τιμές των θαλασσινών και των ψαριών.

Διαβάστε ακόμα: Το λάδι γίνεται… χρυσάφι: Το ράλι στις τιμές του ελαιολάδου θα έχει και συνέχεια

Αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει, ωστόσο, είναι το κόστος του ελαιολάδου: στην Ιταλία, αυξήθηκε κατά 43% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα και στην Ισπανία σημειώθηκε ακόμη μεγαλύτερο άλμα κατά 67%.

Η εκτίναξη των τιμών του ελαιολάδου στην Ευρώπη θα διατηρηθεί για άλλη μια σεζόν, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να περικόψουν το αγαπημένο βασικό τρόφιμο, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα.

Η Ευρώπη φιλοξενεί τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου και είναι τεράστιος καταναλωτής

Η Ευρώπη φιλοξενεί τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου και είναι τεράστιος καταναλωτής. Οι τιμές έχουν περίπου διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο μετά την ξηρασία που έπληξε τις σοδειές σε βασικούς παραγωγούς. Τα παράσιτα και οι ασθένειες ευδοκίμησαν, καθώς το κλίμα θερμαίνεται. Η άνοδος αυτή διατήρησε υψηλό το κόστος παρασκευής παραδοσιακών πιάτων, όπως η πίτσα και η παέγια, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός αρχίζει να υποχωρεί ευρέως για τα ακατέργαστα τρόφιμα.

Διαβάστε ακόμα: Κρίση στο ελαιόλαδο: Το Μαρόκο "παγώνει" τις εξαγωγές για να ελέγξει τις τιμές, ποιες χώρες προηγήθηκαν

Το κόστος των τροφίμων αποτέλεσε μοχλό του πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παρ' όλα αυτά, ένα παγκόσμιο μέτρο του κόστους των τροφίμων-εμπορευμάτων που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε μικρή μεταβολή τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό οφείλεται εν μέρει στα φθηνότερα φυτικά έλαια, καθώς οι συγκομιδές ηλίανθων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και οι καλλιέργειες φοινίκων στη Νοτιοανατολική Ασία μείωσαν τις τιμές σχεδόν κατά 4%.

Οι Ιταλοί και οι Ισπανοί είναι πιθανό να απορρίψουν την αντικατάσταση του ελαιολάδου με μια άλλη παραλλαγή στα παραδοσιακά τους πιάτα.

Πηγή: powergame.gr