Την ώρα που η Ευρωζώνη βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης, η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι καταγγελίες για παράνομους πλειστηριασμούς, αλλά και για ανεξέλεγκτη δράση των servicers.


Ποιες οι νέες δυνατότητες που έχουν οι δανειολήπτες

Η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να ανακοινώσει στην επικείμενη συνεδρίαση της Τράπεζας ότι το κόστος του δανεισμού θα παραμείνει στα υφιστάμενα επίπεδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

*Διαβάστε εδώ: Βελτιώνεται ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τα "κόκκινα" δάνεια: Βαθύ "κούρεμα", προστασία και γλυκές ρυθμίσεις

Είναι χαρακτηριστικό πως η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι η αύξηση των επιτοκίων έχει οδηγήσει σε πτώση της ζήτησης για δάνεια, ενώ και τα κριτήρια δανεισμού από τις τράπεζες έχουν γίνει περισσότερο αυστηρά.

Δεν θεωρείται πιθανή μια νέα αύξηση, δεδομένου ότι τα τελευταία στοιχεία φέρουν την οικονομία της Ευρωζώνης να επιδεινώνεται διαρκώς και να βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης.


Τι σημαίνει το «πάγωμα» των αυξήσεων στα επιτόκια από την ΕΚΤ

Τρόποι προστασίας δανειοληπτών
Διμερείς ρυθμίσεις με τράπεζες / servicers ( πρόσφατα ειδική πλατφόρμα – νέος κώδικας δεοντολογίας)

Εξωδικαστικός Μηχανισμός
-Κούρεμα» έως 28%-Επιτόκιο: σταθερό 3% για 3 έτη
-Αυτόματη αποδοχή: ρύθμιση χρέους ευάλωτων

Πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου

Τι απαιτείται για την αναστολή πλειστηριασμού
-Βεβαίωση ευάλωτου + Αίτηση στο πρόγραμμα συνεισφοράς δημοσίου
– Δικαστικές ενέργειες, εάν είναι εφικτό

Το νέο νομοσχέδιο θα βάλει φρένο στην ασυνεννοησία με τους servicers, οι οποίοι δρουν ανεξέλεγκτα απειλώντας τους δανειολήπτες.


Απίστευτη καταγγελία: «Μου ζήτησαν να βρω 35.000 ευρώ σε δύο μέρες για να παγώσει ο πλειστηριασμός»

Η κ. Χριστίνα μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη, για την περιπέτεια που είχε με servicer.

Συγκεκριμένα, είχε στην κατοχή της ένα διαμέρισμα 75 τ.μ., το πλήρωνε επί χρόνια με πολύ μικρό εισόδημα και τα τελευταία χρόνια δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει.

Έβγαλαν το σπίτι της στην πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς με την οφειλή της να είναι 80.000 ευρώ.

Τελευταία στιγμή έκανε αίτηση στους ευάλωτους και κατάφερε να γλιτώσει το σπίτι της.

«Έχω ένα διαμέρισμα πρώτου ορόφου 75 τ.μ., το είχα αγοράσει το 2006. Είχα μια δόση ποσού 1.000 ευρώ. λόγω ότι έμεινα άνεργη δεν μπορούσα να ανταπεξέλθω στις δόσεις και έτσι το σπίτι μου βγήκε σε πλειστηριασμό. Δεν είχα χρήματα να πάω σε δικηγόρο και η συνολική αξία του σπιτιού μου είναι 120.000 ευρώ. Το υπόλοιπό μου είναι γύρω στα 80.000 ευρώ και τα funds μου ζήτησαν προκαταβολή στα 35.000 ευρώ για να μην προχωρήσουμε σε πλειστηριασμό. Μου είχε έρθει μία δόση στα 800 ευρώ και δεν μπορούσα ούτε αυτό να πληρώσω. Εξυπηρετούσα το δάνειο 150.000 ευρώ από το 2006 έως το 2014», είπε αρχικά.

«Μου ζήτησαν 35.000 ευρώ να βρω σε δύο μέρες. Μου είπαν να πάω σε συγγενείς και φίλους. Έστειλα mail στο fund για να δω τι γίνεται με την κατάσταση, για την βεβαίωση για τα ευάλωτα νοικοκυριά, δεν είμαι μέσα στους ευάλωτους, γιατί εμφανίζεται και ο σύζυγός μου στην δήλωση», πρόσθεσε η κ. Χριστίνα.