Μεγάλη θα είναι η αύξηση στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση τις αλλαγές που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του MEGA. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και το νομοσχέδιο κρίνεται διαφορετικά, ου μην και αντίθετα. 

Χαρακτηριστικά αναφέρεται: Χαρτί και μολύβι έχουν πιάσει οι ελεύθεροι επαγγελματίες, προσπαθώντας να καταλάβουν πόσο επηρεάζονται από τις αλλαγές στη φορολόγηση που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Μιχάλης Νύχας διατηρεί το δικό του φαρμακείο στην Καλλιθέα, όπως λέει στην κάμερα του MEGA, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός με τις αλλαγές στη φορολόγηση που έρχονται: «Mε προβληματίζει το γεγονός ότι για κάθε τριετία θα πρέπει να αυξάνεται το ποσοστό των κερδών, διότι αυξανομένων των τριετιών, δεν είναι δεδομένο ότι αυξάνονται και τα κέρδη μιας επιχείρησης».

Ο Αλέξανδρος Ντεμιρτζιάν, νέος δικηγόρος, βλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ως «ασπίδα» ενάντια στη φοροδιαφυγή: «Tο νέο φορολογικό νομοσχέδιο εκ πρώτης όψεως φαινεται πως διασφαλίζει τη διαφάνεια όσον αφορά τις καταβολές των ελευθέρων επαγγελματιών και περαιτέρω για εμάς τους νέους δικηγόρους θα πρέπει να δοθούν και άλλα οικονομικά κριτήρια».



Υπουργείο Οικονομικών: Oι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι» της νέας φορολόγησης

Ένας αυτοαπασχολούμενος με δηλωθέν 50.000 ευρώ θα έχει σταδιακά μείωση από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος 650 ευρώ.

Αντίθετα, ένας παλιός αυτοαπασχολούμενος με δηλωθέν 1.500 ευρώ, είχε 135 ευρώ φόρο και 650 ευρώ τέλος. Σύνολο 785 ευρώ.

Με το νέο σύστημα θα έχει αύξηση επιβάρυνσης κατά 1.038 ευρώ.

«Μπαίνουμε σε μία νέα πραγματικότητα στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, σε μια πραγματικότητα που δεν την γνωρίζαμε στο πρόσφατο παρελθόν, είχαμε να ακούσουμε τεκμαρτό εισόδημα και τεκμαρτή φορολόγηση πάρα πολλά χρόνια», είπε ο φοροτεχνικός Νίκος Φραγκιαδάκης.

Την ίδια ώρα, οι φορολογικές αρχές επιστρατεύουν τα social media για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με επίκεντρο τους influencers.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, από τη μεριά του, υποσχέθηκε μηδενικό φόρο για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Oι νέες φορολογικές αλλαγές στους ελεύθερους επαγγελματικές θα ισχύσουν με τα φετινά εισοδήματα πράγμα που σημαίνει πως τις φορολογίες αυτές θα πρέπει να αποδοθούν με τα εκκαθαριστικά της επόμενης χρονιάς.