Εως τώρα οι περίπου 30.000- 32.0000 συνταξιούχοι που δήλωναν επισήμως ότι εργάζονταν όχι μόνο επιβαρύνονταν με την ποινή του 30% της παρακράτησης των εισοδημάτων τους, αλλά δεν είχαν και κανένα περαιτέρω όφελος, καθώς τα χρήματα που πλήρωναν «χάνονταν» στις ατραπούς του ΕΦΚΑ.

Τώρα τα ένσημα που θα καταβάλλουν θα προστίθενται στη σύνταξη και ουσιαστικά η αύξηση για τους εργαζόμενους συνταξιούχους θα είναι διπλή: καμία περικοπή σύνταξης με ενίσχυση εισοδήματος 20% και αύξηση από την ασφαλιστική παρακράτηση, η οποία ανεβάζει την τελική σύνταξη! Ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος εξηγεί ότι «οι εισφορές υπέρ των συνταξιοδοτικών ταμείων είναι 20% επί των μεικτών αποδοχών τους για τους μισθωτούς και τουλάχιστον 170 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτές οι εισφορές δεν υπολογίζονταν στις συντάξιμες αποδοχές τους. Πλέον η συνθήκη αυτή αλλάζει. Οι εισφορές υπέρ της σύνταξης τις οποίες θα καταβάλλουν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα προσμετρούνται και θα αυξάνουν τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

Η προσαύξηση αυτή δεν θα προέρχεται από τον επερχόμενο πόρο 10% υπέρ του ΕΦΚΑ, καθώς αυτός θα είναι μη ανταποδοτικός, αλλά μόνο από τις εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ - κύριας σύνταξης. Επί του θέματος των εισφορών ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει δηλώσει στην «Α» ότι «ο εργαζόμενος συνταξιούχος θα καταβάλλει κανονικά τις εισφορές, αλλά πλέον αυτές με τον νέο νόμο θα προστίθενται στο ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξής του. Δεν θα σταματάει δηλαδή η αύξηση της σύνταξής του επειδή πήρε σύνταξη. Όσο πληρώνει ένσημα θα αυξάνεται η σύνταξή του».

100.000 σε εργασία

Με έκδηλη την ικανοποίηση αναμένουν οι συνταξιούχοι την κατάργηση της ποινής του 30% στη σύνταξη αν εργάζονται. Ήδη, κατά τους οικονομικούς παρατηρητές, αναμένεται μπαράζ δήλωσης εργασίας, καθώς εκτιμάται ότι ο αριθμός όσων δηλώσουν ότι εργάζονται θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τις 100.000!

Η παρακράτηση αυτή ήταν 60% επί ΣΥΡΙΖΑ, άκρως τιμωρητική για όσους εργάζονταν. Με τον νόμο Βρούτση μειώθηκε στο 30% με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, Πάνο Τσακλόγλου, ο αριθμός των εργαζόμενων συνταξιούχων να αυξηθεί πάνω από πέντε φορές. Και τώρα από την Πρωτοχρονιά καταργείται, ανοίγοντας τον δρόμο σε δεκάδες χιλιάδες ακόμη να επιστρέψουν επισήμως στην εργασία. Η κατάργηση της ποινής θα φέρει σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη «αύξηση εισοδήματος 20%, πλήρη κάλυψη ασφαλιστικών θεμάτων και δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στην εργασία».

Να δούμε τη νέα κατάσταση που δημιουργείται.

1. Καταργείται η περικοπή του 30%.

2. Επιβάλλεται μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ ΕΦΚΑ 10% επί των μεικτών αποδοχών όσων είναι μισθωτοί.

3. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες έρχεται μη ανταποδοτικός φόρος υπέρ ΕΦΚΑ στο ύψος του 50% της εισφοράς υπέρ κύριας σύνταξης.

4. Εκτιμάται εκτίναξη των ποσοστών εργασίας άνω των 100.000 σύμφωνα με οικονομικούς παρατηρητές.

5. Η αύξηση του εισοδήματος των εργαζόμενων συνταξιούχων θα κινηθεί στο 20%, εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική.

6. Οι εισφορές τις οποίες θα πληρώνουν για τον ΕΦΚΑ ως εργαζόμενοι θα δίνει προσαύξηση στη σύνταξή τους.

Οι λεπτομέρειες

Ο τρόπος που θα γίνεται η παρακράτηση διαφέρει μεταξύ των δύο μεγάλων κατηγοριών συνταξιούχων.

Α) Μισθωτοί συνταξιούχοι: Στους μισθωτούς συνταξιούχους θα επιβληθεί 10% υπέρ ΕΦΚΑ. Δηλαδή αν εισπράττουν 1.000 ευρώ μεικτά (δηλαδή 858 ευρώ καθαρά), πληρώνουν 100 ευρώ υπέρ ΕΦΚΑ, εκτός των 362 ευρώ υπέρ ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΕΟΠΥΥ, που καταβάλλουν με τον εργοδότη τους. Πλέον τίθεται ανώτατο πλαφόν στο ποσό που θα πληρώνουν, το οποίο δεν θα ξεπερνά το ύψος της εθνικής σύνταξης, ήτοι τα 426 ευρώ με τον νέο χρόνο. Δηλαδή με μισθό 3.000 ευρώ μηνιαίως, θα πληρώνουν υπέρ ΕΦΚΑ 413 ευρώ τον μήνα. Στη σύνταξή τους δεν θα υφίσταται καμία κράτηση και τη λαμβάνουν ολόκληρη λόγω της κατάργησης του πέναλτι 30%.

Β) Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν αύξηση στην ασφαλιστική κλάση που πληρώνουν. Δηλαδή επαγγελματίας αν έχει επιλέξει την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία και πληρώνει 170 ευρώ τον μήνα, θα πρέπει να καταβάλλει επιπλέον το 50% του ποσού, δηλαδή θα πληρώνει επιπλέον 85 ευρώ. Συνολικά δηλαδή θα πρέπει να καταβάλλει κατ’ ελάχιστον το ποσό των 325 ευρώ για εισφορές ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ, ΔΥΠΑ και μη ανταποδοτικό πόρο υπέρ ΕΦΚΑ. Αυτό το ποσό κατά το υπουργείο Εργασίας είναι ανεξάρτητο από το ύψος του εισοδήματος του εργαζόμενου συνταξιούχου από την ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητά του. Θα εισπράττει ωστόσο ολόκληρη τη σύνταξη.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή