Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας μίλησε το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ και μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο ζήτημα της ακρίβειας και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

«Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία, είναι δύσκολο θέμα, είναι ευρωπαϊκό, δεν το λέω ως δικαιολογία», δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας, αρχικά.

Κώστας Σκρέκας: «Εκατοντάδες προϊόντα υπάρχουν πιο φθηνά στην Ελλάδα από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη»

«Ο πληθωρισμός των τροφίμων από τον Σεπτέμβριο του '21 έως και τον Οκτώβριο του '23 στην Ευρωζώνη είναι 25%, στην Ισπανία 28%, στη Γερμανία 28%, στην Ελλάδα 27%. Είμαστε στον μέσο όρο της Ευρώπης και λίγο χαμηλότερα -ή πολύ κοντά- και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες», εξήγησε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για τις τιμές της Ελλάδας σε σχέση με το εξωτερικό, ο Κώστας Σκρέκας σημείωσε: «Εκατοντάδες προϊόντα υπάρχουν πιο φθηνά στην Ελλάδα από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μπορεί να βρούμε ένα προϊόν μιας συγκεκριμένης μάρκας, για ένα χρονικό διάστημα να είναι φθηνότερο στη Γερμανία αλλά αν πάρουμε όλα τα υπόλοιπα για παράδειγμα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα και εξάγονται τότε είναι φθηνότερα».

Διαβάστε ακόμα: Προϋπολογισμός 2024: Οι αυξήσεις για μισθούς και συντάξεις σε καθαρά ποσά - 2,5 δισ. ευρώ για πάνω από 3.000.000 νοικοκυριά

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ακρίβεια

Σχετικά με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ο Κώστας Σκρέκας δήλωσε: «Έχουμε προχωρήσει σε ελέγχους για αισχροκέρδεια. Ωστόσο, η ακρίβεια δεν έχει να κάνει μόνο με αυτό, έχει να κάνει και με αντικειμενικές συνθήκες όπως για παράδειγμα η αύξηση πρώτων υλών, που τώρα βλέπουμε μείωση.

Ακόμη σε όποια εταιρεία προσπαθεί να αισχροκερδήσει επιβάλλουμε πρόστιμα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει νόμο για την αθέμιτη κερδοφορία και τον εφαρμόζει. Έχουμε επιβάλλει πρόστιμα σε 4 πολυεθνικές και η πρώτη έριξε τις τιμές μέχρι 25% κάτω. Τα πρόστιμα ξεπερνούν τα 8 εκατομμύρια ευρώ και έχουν εισπραχθεί τα 5,5 εκατομμύρια».

Κώστας Σκρέκας: «Έχουμε την πρωτοβουλία για την μόνιμη μείωση τιμής»

«Έχουμε την πρωτοβουλία για την μόνιμη μείωση τιμής. Είχαμε σαν στόχο 500 προϊόντα, πλέον έχουμε 890 που έχουν ενταχθεί. Τα προϊόντα που έχουν το ειδικό καρτελάκι θα πρέπει για 6 μήνες τουλάχιστον να έχουν σταθερά μειωμένη τιμή σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Πολλές αλυσίδες αναγράφουν την προηγούμενη τιμή για να γνωρίζει ο καταναλωτής».

«Εφόσον εντοπίσουμε προβλήματα θα επιβληθούν πρόστιμα», τόνισε.

Ερωτηθείς για το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί σχετικά με τις προσφορές, ο Κώστας Σκρέκας ξεκαθάρισε: «Ποτέ κανένας κυβερνητικός παράγοντας δε θέλει να καταργήσει τις προσφορές, δεν το είπε ποτέ κανένας αυτό. Είπαμε πως οι προσφορές πρέπει να είναι πραγματικές, να μην είναι παραπλανητικές. Θέλουμε να βάλουμε μία τάξη σε αυτό».

Τέλος, σχετικά με την Black Friday ανέφερε: «Όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε συλλέξει τιμές τις οποίες θα συγκρίνουμε μετά την Black Friday σε σχέση με τις τιμές πριν την περίοδο αυτή. Τα πρόστιμα του Αυγούστου έφεραν αποτέλεσμα».