Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» για την ακρίβεια και την αυριανή «πρεμιέρα» του «καλαθιού των Χριστουγέννων».

Διαβάστε ακόμα: Ακρίβεια: Έρχονται το "καλάθι των Χριστουγέννων" και το "καλάθι του Άι-Βασίλη" - Τι θα περιλαμβάνουν

Κώστας Σκρέκας: «Προσδοκούμε όλες οι τιμές να είναι ίδιες ή χαμηλότερες σε αυτά τα προϊόντα»

Ειδικότερα, αναφορικά με την ακρίβεια και το γεγονός ότι δεν υποχωρεί, ο Κώστας Σκρέκας σημείωσε: «Από αύριο ξεκινάει το χριστουγεννιάτικο καλάθι, που δίνουμε τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και σε προϊόντα που γεμίζουν το γιορτινό τραπέζι, π.χ. όλα τα κρέατα. Προσδοκούμε όλες οι τιμές να είναι ίδιες ή χαμηλότερες σε αυτά τα προϊόντα. Φέτος έχουμε εντάξει και το αρνίσιο κρέας. Η κατανάλωση του αρνίσιου κρέατος είναι συνήθης και την περίοδο των Χριστουγέννων και προσεγγίζει τις καταναλώσεις του Πάσχα. Στο γιορτινό τραπέζι η βαρύτητα του κρέατος είναι μεγάλη, γι' αυτό τα εντάξαμε στο καλάθι του νοικοκυριού και των Χριστουγέννων. Σήμερα οι τιμές του αρνιού κυμαίνονται από 11,5 ευρώ έως 13 ευρώ το κιλό. Εμείς θέλουμε για τις γιορτινές μέρες οι τιμές του αρνιού να αποκλιμακωθούν και να κυμαίνονται κάτω από 11 ευρώ. Επίσης συμπεριλαμβάνονται τυροκομικά προϊόντα, γάλατα και όλα τα υπόλοιπα. Στόχος μας είναι η τιμή της γαλοπούλας είναι να είναι ίδια στην τιμή με πέρσι», είπε αρχικά.

Κώστας Σκρέκας: «Τον μήνα Νοέμβριο φαίνεται ότι έχουμε μια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού»

«Τον μήνα Νοέμβριο φαίνεται ότι έχουμε μια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Δεν σημαίνει ότι έχουμε αποπληθωρισμό. Από τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός των τροφίμων μειώθηκε κατά 10%. Δεν μπορεί η ακρίβεια να αντιμετωπιστεί σε μία βραδιά. Η κυβέρνηση κάνει προσπάθειες να τη μειώνει, έχουμε μεγάλη μάχη να δώσουμε», συμπλήρωσε ο Κώστας Σκρέκας.

Σχετικά με την «εισαγόμενη ακρίβεια» για την οποία έκανε λόγο ο κ. Μητσοτάκης, ο Κώστας Σκρέκας επισήμανε: «Είναι εισαγομένη ακρίβεια, γιατί αν δείτε όλες τις χώρες της Ευρώπης, έχουν αντίστοιχο ή υψηλότερο πληθωρισμό με την Ελλάδα. Έχουν αυξηθεί τα προϊόντα αγροδιατροφής γιατί έχουν αυξηθεί οι τροφές, τα κτηνοτροφικά φυτά, η ενέργεια και έχουμε μεγάλη αύξηση στα μεροκάματα στις αγροτικές δουλειές, λόγω έλλειψης προσωπικού. Μέχρι το 2019 ο ετήσιος μέσος όρος αποζημίωσης ήταν 140-150 εκατ. ευρώ. Από το 2020 και μετά έχει διπλασιαστεί αυτό λόγω καταστροφών από φυσικά φαινόμενα. Εμείς όμως δεν μένουμε αμέτοχοι. Ερχόμαστε με τα ''καλάθια του νοικοκυριού'', τις μόνιμα μειωμένες τιμές. Υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή κηπευτικών προϊόντων στην Ελλάδα».

«Η πρωτοβουλία της μόνιμης μείωσης τιμής είναι σημαντική, γιατί δίνεται η ευκαιρία στα νοικοκυριά να αγοράσουν 1.286 προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ με μειωμένη τιμή για τους επόμενους έξι μήνες. Οι έλεγχοι συνεχίζονται, είναι εντατικοί και συνεχίζονται και για παραπλανητικές εκπτώσεις. Έχουμε ευρήματα για παραπλανητικές εκπτώσεις, θα ελεγχθούν και θα επιβληθούν εκ νέου πρόστιμα. Από τις 15 Δεκεμβρίου ξεκινάει και το ''κάλαθι των παιχνιδιών'', για να πάρουν χαρά και τα παιδιά, που το περιμένουν πώς και πώς», κατέληξε ο Κώστας Σκρέκας.