’λλο επιθυμίες και άλλο η πραγματικότητα
Χέρι που δεν μπορείς να δαγκώσεις, φίλα το
Του Νίκου Σίμου
Οι αγορές είναι πολύ σκληρές για να πεθάνουν και σκληρές τις έκαναν τα ίδια τα κράτη που ταυτίστηκαν με τις τράπεζες για να παίρνουν δανεικά αλλά είναι υποχρεωμένα να τις διασώζουν όταν ανακύπτει κίνδυνος γι αυτές, που ταυτίσθηκαν με διάφορα headge funds για να τους πουλάνε ομόλογα ή να εμφανίζουν μειωμένα χρέη μέσω swaps των νομισμάτων στα οποία είναι εκπεφρασμένα δάνειά τους ή ακόμη και να αγοράζουν προϊόντα αυτών των funds υψηλής απόδοσης μεν, αλλά μεγάλου ρίσκου δε. Τελικώς ζημιωμένα βγαίνουν τα κράτη διότι οι αγορές στις οποίες κυριαρχούν τα headge funds και οι Οίκοι αξιολόγησης που αυτά επηρεάζουν κατηγοριοποιούν κατά το δοκούν τα κράτη και εμποδίζουν αναλόγως τον δανεισμό τους από τις αγορές.
Η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στα χέρια της βούλησης των αγορών, όπως περιγράφηκαν πιο πάνω. Αυτές έριξαν τις μέρες αυτές το Χρηματιστήριο και αυτές κατέβασαν την αξία των ομολόγων και ανέβασαν τα επιτόκιά τους. Πιο απλά, το να βγούμε ή όχι και πότε στις αγορές και να απεγκλωβιστούμε από ΔΝΤ και Μνημόνια δεν είναι θέμα του τι εμείς επιθυμούμε αλλά και τι ο «ξενοδόχος», που είναι άλλος, μας επιτρέπει.
Τώρα, λέει, γίνονται δεύτερες σκέψεις για το αν θα βγούμε στις αγορές, αν θα απαλλαγούμε από Μνημόνια κλπ κλπ. ¨Οπως ανέφεραν στο Reuters αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, η Ελλάδα φαίνεται να ξανασκέφτεται την επιστροφή της σε αποκλειστική χρηματοδότηση μέσω των αγορών, έπειτα από τις πιέσεις που δέχθηκε από την Ευρώπη αλλά και από τις αγορές. «Υπάρχει αναγνώριση από την ελληνική πλευρά ότι μία πλήρης αποκοπή από τα προγράμματα της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ δεν είναι προς το συμφέρον της». ’λλος αξιωματούχος δήλωσε ότι η απότομη αύξηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων επαναφέρει την Ελλάδα στην πραγματικότητα.
Όμως η ζημιά στο εσωτερικό έχει γίνει. Διότι φούσκωσαν υπέρμετρα οι αισιόδοξες προοπτικές και αρκεί μία κίνηση ή μία δήλωση από το εξωτερικό για την προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα.
Ο λαός λέει ότι «χέρι που δεν μπορείς να δαγκώσεις, φίλα το». Τουλάχιστον μέχρι να βγάλεις τα δικά σου δοντάκια. Ο Κλεμανσώ δε έλεγε ότι η Ελλάδα «είναι μικρά χώρα». Αυτό είναι αλήθεια. Όμως δεν είπε ότι δεν μπορεί και να σκέπτεται... Κι αυτό είναι μία αλήθεια αν λάβουμε μάλιστα υπ όψιν τις εκτιμήσεις που έρχονται από τις Βρυξέλλες ότι «η ελληνική πολιτική και τα διεθνή οικονομικά δεν συμβαδίζουν...»!