Η απλοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας, που είναι διάσπαρτη σε 191 νόμους και 255 υπουργικές αποφάσεις, θα αποτελέσει τη λύση για την απεμπλοκή από τα δικαστήρια των 4.000 εκκρεμών -σε βάρος του ΕΦΚΑ- υποθέσεων. Η κωδικοποίηση αυτή, μαζί με την ενοποίηση των παροχών των Ταμείων, θα είναι οι δύο επόμενες μεταρρυθμίσεις στο υπουργείο Εργασίας.

Ήδη, όπως ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε σχετική ημερίδα χθες, έχει ξεκινήσει η απλοποίηση του Ασφαλιστικού, που προς το παρόν αριθμεί συνολικά 10.000 σελίδες! Στόχος είναι αυτός ο νομοθετικός κυκεώνας να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τον σωστό σχεδιασμό των επόμενων πολιτικών.

Συντάξεις: Βουνό υποθέσεων

Η απλοποίηση των κανόνων του Ασφαλιστικού αναμένεται να ξεμπλοκάρει και τη Δικαιοσύνη, καθώς πληθώρα ασφαλιστικών υποθέσεων βρίσκονται σε καθυστέρηση, όχι μόνο για τους συνταξιούχους αλλά και για χιλιάδες άλλους πολίτες. Οι υποθέσεις που εκκρεμούν αφορούν κυρίως περικοπές παροχών από μνημονιακούς νόμους, ενώ με σημαντική καθυστέρηση εκδίδονται αποφάσεις που τους δικαιώνουν και μάλιστα ορίζουν πως πρέπει να λάβουν (εντόκως) ποσά που μπορεί να ξεκινούν από 800 και να φθάνουν έως και 3.500 ευρώ.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ ήδη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία «κωδικοποίησης» των υποθέσεων, προκειμένου σε πρώτη φάση να βγάλει τα απαιτούμενα συμπεράσματα και στη συνέχεια να επανεξετάσει τη στάση του. Αν και από το υπουργείο Δικαιοσύνης εκτιμούν πως η επίλυση του ζητήματος θα συμβάλει τα μέγιστα στην εύρυθμη και ταχεία απονομή της διοικητικής Δικαιοσύνης προς όφελος των χιλιάδων πολιτών που έχουν ασκήσει τις σχετικές προσφυγές, στο υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ θεωρούν πως πρόκειται για δύσκολο έργο, που απαιτεί υπεύθυνη αντιμετώπιση και προχωρούν προσεκτικά το κάθε βήμα.

Κωδικοποίηση

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακλόγλου υπογράμμισε ότι η κωδικοποίηση βάζει τάξη στη δαιδαλώδη ασφαλιστική νομοθεσία και εστίασε στα οφέλη που προκύπτουν από αυτή και είναι: Η ενοποίηση των διάσπαρτων διατάξεων σε ένα συστηματοποιημένο κείμενο, που αναμένεται να οδηγήσει στην καταπολέμηση της πολυπλοκότητας και της πολυδιάσπασης του δικαίου και θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα τη μείωση των γραφειοκρατικών βαρών και, κυρίως, την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών. Τόνισε ακόμα ότι η κωδικοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους δικηγόρους, τους λογιστές, για τους εργαζόμενους στην κοινωνική ασφάλιση αλλά και για πολλούς άλλους επαγγελματίες. Επίσης, όπως σημείωσε, το έργο της κωδικοποίησης αυξάνει τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη στις δημόσιες υπηρεσίες και εμμέσως βοηθά και στην καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και κακοδιαχείρισης, «τα οποία παρατηρούνται εκεί όπου υπάρχει πολυνομία και κακονομία».

Αναφορικά με την ενοποίηση των παροχών υγείας ο υπουργός τόνισε ότι είναι θέμα δικαιοσύνης, εξηγώντας ότι «τα έξοδα κηδείας στο πρώην ΙΚΑ είναι 750 ευρώ. Αν είσαι από το Δημόσιο, 1.000 ευρώ. Και αν είσαι από τον ΟΤΕ, 1.600 ευρώ. Και οι τρεις αυτοί είναι σήμερα ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ. Πληρώνουν τα ίδια. Αλλά δεν παίρνουν τα ίδια. Οι συνταξιούχοι του ΤΑΠΟΤΕ, που παίρνουν 1.600, είναι πάρα πολύ λίγοι, αλλά οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που παίρνουν 1.000 ευρώ είναι πάρα πολλοί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Και προσδιόρισε αυτές τις παροχές στον μέσο όρο.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή