Έκλεισε έναν χρόνο τον περασµένο Νοέµβριο, αλλά φαίνεται ότι θα το έχουµε για τουλάχιστον άλλους 6-7 µήνες. Πολλοί, µάλιστα, το λοιδόρησαν, άλλοι προσπάθησαν να το αγνοήσουν, άλλοι το χαρακτήρισαν ατελέσφορο µέτρο κ.ο.κ. Τελικά µπήκε στη ζωή των καταναλωτών και πολλοί είναι εκείνοι που το ακολουθούν συστηµατικά.

Πρόκειται για το «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο ξεκίνησε τον Νοέµβριο του 2022 ως ένα προσωρινό µέτρο ανάσχεσης του πληθωρισµού, αλλά, καθώς αυτός επιµένει σε διψήφια ποσοστά, κάθε εξάµηνο που περνά ανανεώνεται η ισχύς του για άλλο ένα εξάµηνο. Ετσι θα γίνει και µε τη διάταξη που ορίζει ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» λήγει στις 31/12/2023. Αυτό θεωρήθηκε σχεδόν νοµοτελειακό, µε δεδοµένο ότι σχεδιάζεται το «καλάθι των Χριστουγέννων», που θα ισχύσει τουλάχιστον µέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2024. Ετσι, το ερανιστικό σχέδιο νόµου που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Οικονοµικών πριν από την αλλαγή του έτους θα περιλάβει νέες διατάξεις του υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίες θα ορίζουν την παράταση του «καλαθιού του νοικοκυριού» για άλλους έξι µήνες.

Συγκεκριµένα, µέχρι τις 30 Ιουνίου 2024. Παράλληλα µε την παράταση της ισχύος του «καλαθιού του νοικοκυριού», θα παραταθεί και η ισχύς της διάταξης που ορίζει το πλαφόν κέρδους στα βασικά αγαθά που προµηθεύεται ένα νοικοκυριό. Σύµφωνα, δε, µε καλά ενηµερωµένες πηγές, όσο ο πληθωρισµός στα τρόφιµα παραµένει πάνω από 5%, οι δύο αυτές διατάξεις, που σκοπό είχαν αφενός να αντιµετωπίσουν την αισχροκέρδεια κατά τη διάρκεια της πανδηµίας, αφετέρου να περιορίσουν το «θηρίο» του πληθωρισµού, θα παραµένουν σε ισχύ.

''Αχίλλειος πτέρνα''

Ο πληθωρισµός στα τρόφιµα αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης, καθώς, όσο και αν προσπαθεί, δυσκολεύεται να τον περιορίσει. Ετσι, ενώ ο Γενικός ∆είκτης Τιµών Καταναλωτή (Γενικός ∆ΤΚ) κυµαίνεται κοντά στο 3%, ο πληθωρισµός στα τρόφιµα κυµαίνεται στο 10%, σύµφωνα µε τα στοιχεία Οκτωβρίου. Εκτιµάται ότι τον Νοέµβριο υποχώρησε, αλλά σίγουρα κυµαίνεται σε υψηλά µονοψήφια µεγέθη. Η επιµονή αυτή του πληθωρισµού στα τρόφιµα οδηγεί σε λάθη την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης.


Infographics: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η τελευταία έχει καταστήσει τις τελευταίες ηµέρες «ακορντεόν» τα είδη που θα περιλάβει το «καλάθι των Χριστουγέννων», το οποίο φαίνεται να µην έχει οριστικοποιηθεί ακόµη. Ο υπουργός Ανάπτυξης, µετά την «γκρίνια» που υπήρξε, συµπεριέλαβε στο «καλάθι των Χριστουγέννων» το χοιρινό κρέας, το κατεξοχήν κρέας των Χριστουγέννων σ την Ελλάδα. Σηµειώνεται ότι το «καλάθι» αυτό περιλαµβάνει αρνί και κατσίκι. Επίσης, η αρχική λίστα που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης περιλάµβανε τους κουραµπιέδες και τα µελοµακάρονα, αλλά έπειτα από µία ώρα τα πήρε πίσω, προφανώς πιεζόµενος από τις συντεχνίες των ζαχαροπλαστών και των αρτοποιών.

Ετσι, η λίστα του υπουργείου περιλαµβάνει, µετά την αφαίρεση των κουραµπιέδων και των µελοµακάρονων, τα εξής προϊόντα:

  • Αρνί
  • Κατσίκι
  • Χοιρινό
  • Γαλοπούλα
  • Τσουρέκι
  • Βασιλόπιτα
  • Σοκολάτα.
Στο «καλάθι των Χριστουγέννων» δεν συµπεριλήφθηκε το βόειο κρέας, δεδοµένου ότι ήδη συµµετέχει σε µόνιµη βάση στο «καλάθι του νοικοκυριού». Σηµειώνεται ότι το «καλάθι» δεν είναι τίποτε άλλο από το «καλάθι του νοικοκυριού» διευρυµένο µε τα προαναφερόµενα προϊόντα. Επίσης, το υπ. Ανάπτυξης φαίνεται να επεξεργάζεται και το περσινό «καλάθι του Αϊ-Βασίλη», το οποίο φέτος ονοµάζεται «καλάθι των παιχνιδιών» (επιτραπέζια/παζλ, κούκλες/κουκλόσπιτα, βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών/δηµιουργίας, οχήµατα/τηλεκατευθυνόµενα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, αθλητικά παιχνίδια, π.χ. µπάλες, λούτρινα, µουσικά παιχνίδια).

Πάντως, οι διαξιφισµοί που έχουν καταγραφεί µέχρι σήµερα, τόσο για τη σύνθεση των «καλαθιών» όσο και για τη διάρκεια ισχύος τους, καταδεικνύουν ότι τα «καλάθια» αυτά δεν πνέουν τα λοίσθια, όσο και αν µερικοί επιχειρούν να υποβαθµίσουν τον ρόλο τους.

Δημοσιεύτηκε στο MoneyPro των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 11/12