Η πόλη του Πειραιά είναι το νέο «κέντρο της Αθήνας» για τους επενδυτές ακινήτων, που αξιοποιούν το πρόγραµµα «Χρυσή Βίζα» για την εξασφάλιση άδειας παραµονής στη χώρα µας και συνολικά στην Ε.Ε. Οπως εξηγούν στελέχη της αγοράς ακινήτων, που ειδικεύονται στην επενδυτική µετανάστευση, ο Πειραιάς έχει εξελιχθεί στο νέο «hot spot» για τους ξένους επενδυτές από τρίτες χώρες, µε τους αγοραστές από την Κίνα να πρωταγωνιστούν. Αντιθέτως, οι Τούρκοι και οι Λιβανέζοι επενδυτές, που είναι οι επόµενοι πιο κινητικοί επενδυτές, προτιµούν άλλες περιοχές.

Εκτόξευση στην αξία των ακινήτων που άλλαξαν ιδιοκτήτη στον Πειραιά - Την "ανιούσα" παίρνουν και οι τιμές πώλησης


Τα στοιχεία ήδη επιβεβαιώνουν τις σχετικές αναφορές. Σύµφωνα µε πρόσφατη έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Topo GES IKE, που αξιοποιεί δεδοµένα από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων, κατά το φετινό πρώτο εξάµηνο στην περιοχή του Πειραιά καταγράφηκε αύξηση του αριθµού των αγοραπωλησιών κατά 65% και της αξίας των ακινήτων που µεταβιβάστηκαν κατά 143%! Αντίστοιχα, σύµφωνα µε τα στοιχεία για το τρίτο τρίµηνο του δείκτη τιµών Spitogatos Property Index, η µέση ζητούµενη τιµή πώλησης στον Πειραιά αυξήθηκε κατά 14,7% σε ετήσια βάση, αγγίζοντας τα 2.000 ευρώ/τ.µ., από 1.744 ευρώ/τ.µ. κατά το αντίστοιχο περσινό διάστηµα.

Διαβάστε ακόμη: Ο Πειραιάς το νέο “κέντρο της Αθήνας” για τους ξένους επενδυτές

Ακόµα πιο εντυπωσιακή είναι η ετήσια αύξηση της µέσης ζητούµενης τιµής πώλησης στα προάστια του Πειραιά, καθώς άγγιξε το 23,2%, σε 1.714 ευρώ/τ.µ. από 1.391 ευρώ/τ.µ. Σηµαντικά αυξηµένες είναι και οι τιµές των ενοικίων. Συγκεκριµένα, η µέση ζητούµενη τιµή στον Πειραιά διαµορφώνεται πλέον σε 9,3 ευρώ/τ.µ., από 8,43 ευρώ/τ.µ. πριν από ένα χρόνο, καταγράφοντας ετήσια άνοδο κατά 10,2%. Αντίστοιχα, στα προάστια του Πειραιά σηµειώθηκε αύξηση των ζητούµενων ενοικίων κατά 10,6%, σε 7,6 ευρώ/τ.µ., έναντι 6,88 ευρώ/τ.µ. πριν από ένα χρόνο.

Ο «βασιλιάς» της Golden Visa



Αυτό που είναι όµως ξεκάθαρο, είναι ότι τα ακίνητα των 250.000 ευρώ παραµένουν ο «βασιλιάς» µεταξύ των επενδυτών της «Χρυσής Βίζας». Από τον περασµένο Αύγουστο το όριο έχει διπλασιαστεί, στα 500.000 ευρώ, στα βόρεια και τα νότια προάστια, καθώς και στο κέντρο της Αθήνας, που αποτελούσαν και τις δηµοφιλέστερες επιλογές για τους επενδυτές. Ωστόσο, παρότι ειδικά στα νότια προάστια υπάρχει µεγάλη προσφορά από ακίνητα µε τιµή πώλησης που καλύπτει το όριο των 500.000 ευρώ, ιδίως νέες κατασκευές ή ανακαινισµένα διαµερίσµατα που προσφέρουν θέα στη θάλασσα, εντούτοις οι ξένοι επενδυτές αποφεύγουν να προχωρήσουν σε τέτοια δαπάνη. Αντιθέτως, συνεχίζουν να αναζητούν περιοχές και ακίνητα µε ελάχιστο όριο επένδυσης τα 250.000 ευρώ.

Αυτό σηµαίνει ότι έχουν στρέψει την προσοχή τους κυρίως στον Πειραιά και τις γύρω περιοχές, όπως το Πασαλιµάνι και η Καστέλλα, ενώ έχει αρχίσει δειλά δειλά να εκδηλώνεται ζήτηση και για άλλα σηµεία του λεκανοπεδίου της Αττικής, π.χ. στα δυτικά προάστια, όπως το Περιστέρι, ή στα ανατολικά, όπως ο Γέρακας. Φορείς της αγοράς επισηµαίνουν πάντως πως το ότι ο Πειραιάς συγκεντρώνει µεγάλο µέρος της ζήτησης δεν σηµαίνει και ότι τα προσφερόµενα ακίνητα µπορούν να πωληθούν αντί 250.000 ευρώ. Οπως εξηγούν, πολλά από τα ακίνητα που ζητούνται για 250.000 ευρώ δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν τέτοιες τιµές, όχι µόνο λόγω των προδιαγραφών τους (π.χ. τοποθεσία, ηλικία, έλλειψη ανακαίνισης), αλλά και επειδή δεν υπάρχει πλέον η χρονική πίεση στους επενδυτές, προκειµένου να προχωρήσουν σε κάποια αγορά.

Βροχή αιτηµάτων


Με δεδοµένο λοιπόν ότι δεν πιέζει ο χρόνος, όπως συνέβη κατά το διάστηµα από τον Οκτώβριο του 2022 µέχρι και τον φετινό Ιούλιο, όταν δηλαδή είχε γίνει γνωστή η αλλαγή του ελάχιστου ορίου από τα 250.000 στα 500.000 ευρώ για τις δηµοφιλείς περιοχές και η έναρξη της περιόδου εφαρµογής της (Αύγουστος 2023), οι επενδυτές αναζητούν την καλύτερη δυνατή επιλογή. Στο στόχαστρο βρίσκονται ακίνητα που να µπορούν να αξιοποιηθούν για τον σκοπό αυτό, δηλαδή ως επενδυτικά, είτε µέσω µακροχρόνιας είτε µέσω βραχυχρόνιας µίσθωσης, αποφέροντας ένα καλό εισόδηµα και µια αντίστοιχα καλή απόδοση. Σηµειωτέον ότι διατηρείται και η επιλογή για την απόκτηση περισσότερων του ενός ακινήτων, αρκεί το σύνολο της επένδυσης να είναι τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά το φετινό 10µηνο (Ιανουάριος - Οκτώβριος) έχουν υποβληθεί 6.890 αιτήµατα αρχικής χορήγησης άδειας µόνιµου επενδυτή, όταν στο σύνολο του 2022 το αντίστοιχο νούµερο δεν είχε ξεπεράσει τα 4.363.

Μάλιστα, πάνω από 1.000 αιτήµατα είχαν υποβληθεί τον περσινό ∆εκέµβριο, όταν άρχισαν να συνειδητοποιούν οι ξένοι επενδυτές τον διπλασιασµό του ελάχιστου ορίου επένδυσης. Πάντως, οι αλλαγές στο πρόγραµµα «Χρυσή Βίζα» ίσως να µη σταµατήσουν εδώ, καθώς µόλις πριν από µερικές ηµέρες, στο πλαίσιο του συνεδρίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ο γενικός γραµµατέας Χωρικού Σχεδιασµού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύµιος Μπακογιάννης, προανήγγειλε νέα παρέµβαση. Αυτή θα εστιάζει στην παροχή κινήτρων επένδυσης σε διατηρητέα, ή κλειστά ακίνητα και κτίρια, ως ακόµα έναν τρόπο για να κινητοποιήσει κεφάλαια προς την αγορά κατοικίας, µε απώτερο στόχο την ενίσχυση της προσφοράς διαµερισµάτων προς ενοικίαση.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής