Μέχρι το 2027 θα έχει μηδενιστεί ο χρόνος αναμονής στην έκδοση των συντάξεων λόγω της συνεχούς αναβάθμισης του ΕΦΚΑ αλλά και της ψηφιοποίησης των παλιών ενσήμων, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ χθες τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία η τηλεφωνική ενημέρωση από τον ΕΦΚΑ σε υποψήφιους συνταξιούχους.

Την αρχή έκανε ο υπουργός Εργασίας, που επισκεπτόμενος το κέντρο του 1555, συνομίλησε ο ίδιος με υποψήφια συνταξιούχο και της είπε τι χαρτιά πρέπει να καταθέσει προκειμένου να λάβει σύνταξη χωρίς καθυστέρηση. Σημειώνεται ότι η νέα πιλοτική εφαρμογή του e-ΕΦΚΑ θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και σχετίζεται με την τηλεφωνική επικοινωνία του φορέα με 1.000 εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα που έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Οι πολίτες θα ενημερώνονται 6 μήνες πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης

Οι πολίτες θα ενημερώνονται 6 μήνες πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης. Σήμερα ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να εκδίδει συντάξεις με το πάτημα ενός κουμπιού για 9 περιπτώσεις ασφαλισμένων, με το προτελευταίο 24ωρο να έχει εκδώσει 11.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις και οι εκκρεμότητες να βρίσκονται κάτω από τις 25.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Ταυτόχρονα μπήκε σε εφαρμογή η απεμπλοκή των επικουρικών συντάξεων που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να εκδοθούν γιατί δεν είχαν συμπληρώσει οι δικαιούχοι τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και είχαν από 15 έως 25 χρόνια μην μπορώντας να πάρουν την επικούρηση μέχρι το 67ο έτος.

Διαβάστε ακόμα: e-ΕΦΚΑ: Εκδόθηκαν 11.000 επικουρικές συντάξεις σε 24 ώρες - Μειώθηκαν στις 25.000 οι εκκρεμότητες στις κύριες

Ήδη, η ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου άνοιξε την «πόρτα» στη 15ετία και έχει ξεκινήσει η έκδοση των επικουρικών αυτών. Σύμφωνα με τον διοικητή του ΕΦΚΑ Αλέξανδρο Βαρβέρη κατά την ημερίδα για τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού αυτόματα μπορούν να εκδοθούν 9 είδη συντάξεων, οι οποίες αν έχουν λάθη διορθώνονται εντός τριμήνου είτε επιστρέφονται ποσά.

Οι κατηγορίες συντάξεων που απονέμονται αυτόματα είναι:

1 Συντάξεις γήρατος για τους ασφαλισμένους με αποκλειστικό χρόνο ασφάλισης στον τ. ΟΓΑ.

2 Αιτήματα μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχου για όλους τους τ. φορείς.

3 Συντάξεις λόγω αναπηρίας με αποκλειστικό χρόνο ασφάλισης στο τ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ.

4 Συντάξεις λόγω γήρατος με αποκλειστικό χρόνο ασφάλισης στο τ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ.

5 Συντάξεις λόγω αναπηρίας με αποκλειστικό χρόνο ασφάλισης στον τ. ΟΓΑ.

6 Συντάξεις λόγω γήρατος και αναπηρίας με αποκλειστικό χρόνο ασφάλισης στον τ. ΟΑΕΕ.

7 Συντάξεις λόγω γήρατος με διαδοχικό χρόνο ασφάλισης σε τ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ και τ. ΟΑΕΕ.

8 Συντάξεις λόγω γήρατος για τους ασφαλισμένους με διαδοχικό χρόνο ασφάλισης σε τ. ΟΑΕΕ και τ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ.

9 Οριστικές αποφάσεις για παραπληγικό επίδομα για το σύνολο των συνταξιούχων, καθώς και για ασφαλισμένους των τ. ΟΑΕΕ, τ. ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και τ. ΟΓΑ. Παράλληλα, ο κ. Βαρβέρης παρουσίασε το όραμα και τις δράσεις για την επόμενη μέρα του φορέα που περιλαμβάνουν:

  • Τον ψηφιακό μετασχηματισμό του e-ΕΦΚΑ μέσω του Ενιαίου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, που θα οδηγήσει στην πραγματική ενοποίηση του οργανισμού και την εφαρμογή ενιαίων κανόνων και φυσικά την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου για τα χρόνια πριν από το 2002.
  • Προσωποποιημένη πληροφόρηση του ασφαλισμένου (π.χ. αριθμός ενσήμων/χρόνος ασφάλισης).
  • Νέο μοντέλο εξυπηρέτησης με αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και εκπαίδευση του προσωπικού στα νέα ψηφιακά δεδομένα.

Για τον εκσυγχρονισμό του φορέα μέσω της ψηφιοποίησης έκανε λόγο ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος ανακοίνωσε μια πολύ σημαντική εξέλιξη που θα απαλείψει κάθε ταλαιπωρία των πολιτών που κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Συγκεκριμένα, ο e-ΕΦΚΑ θα προλαβαίνει ουσιαστικά τον πολίτη που επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί εντός των επόμενων 6 μηνών και θα τον βοηθάει εκ των προτέρων στη συγκέντρωση των απαιτούμενων εγγράφων, ενώ παράλληλα θα τον ενημερώνει για την καταβολή του πρώτου ποσού συντάξεως που θα λάβει.

«Θα πάμε εμείς στον πολίτη πριν σκεφτεί το πρόβλημά του», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε, επίσης, συνεργασία των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εργασίας, προκειμένου τα πρωτοδικεία να απαλλαγούν από υποθέσεις του e-ΕΦΚΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 50% των υποθέσεων στα πρωτοδικεία αφορά ζητήματα που σχετίζονται με τον φορέα.  Τις παραπάνω αλλαγές εκθείασαν με τη σειρά τους οι προηγούμενοι υπουργοί που είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους το θέμα των συντάξεων, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι στα 2,5 χρόνια της θητείας του 1 στους 15 πολίτες έλαβε σύνταξη ενώ περίμεναν τουλάχιστον 2,5 χρόνια, κάνοντας λόγο για μια εξέλιξη που δικαίωσε τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν χωρίς φόβο και μακριά από τον λαϊκισμό της εποχής.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή».