Με ποια μεθοδολογία και με ποια εργαλεία θα μπουν στα ταμεία του κράτους επιπλέον 3 δισ. ευρώ εισπράξεων, όπως στοχεύει το υπουργείο Οικονομικών, για να πιάσει τον στόχο του πλεονάσματος; Ο στόχος είναι εφικτός, απαντούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες, οι οποίες έχουν στήσει «δόκανα» κατά της φοροδιαφυγής από τώρα…

Άλλωστε, εντός του 2024 έχει τοποθετηθεί το μεγάλο στοίχημα των φορολογικών παρεμβάσεων, ώστε να μειωθεί αισθητά η φοροδιαφυγή. Τον στόχο αυτό αλλά και τη διαδικασία όρισε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης: «Μείωση της φοροδιαφυγής και αύξηση των εσόδων (σ.σ.: θα αποφέρουν) 3 δισ. ευρώ τον χρόνο».

*Διαβάστε ακόμα: Τεxνητή νοημοσύνη για το μαύρο xρήμα επιστρατεύει η ΑΑΔΕ!


Ο μηχανισμός


Στα «όπλα» που ποντάρει το υπουργείο Οικονομικών συγκαταλέγονται:

1) Διασύνδεση ταμειακών μηχανών - POS. Η κίνηση αυτή ολοκληρώνεται τους πρώτους μήνες του 2024. Θα ενταχθούν 450.000 περίπου επιχειρήσεις.

2) Ηλεκτρονικά τιμολόγια. Θα είναι υποχρεωτικά το 2024, ώστε οι συναλλαγές να διασταυρώνονται και να επαληθεύονται σε πραγματικό χρόνο.

3) Ηλεκτρονικά «βιβλία». Πλέον το μέτρο επιβάλλεται παντού, με κύριο άξονα την πλατφόρμα myDATA. Με λίγα λόγια, τα έσοδα που θα δηλώνονται δεν μπορούν να υπολείπονται αυτών που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση, δηλαδή myDATA, ταμειακές και συναλλαγές με POS. Υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData εντός του 2024, ενώ νόμιμα τιμολόγια εξόδων θα θεωρούνται μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά.

4) POS παντού. Επεκτείνεται παντού πλέον και για όλους η χρήση μέσων ηλεκτρονικών πληρωμών.

5) Ψηφιακό δελτίο αποστολής. Εφαρμόζεται πλήρως πριν από το τέλος του 2024 για τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο (real time) των αγαθών που διακινούνται.

6) Ποινή για «ρευστό» άνω των 500 €. Το πρόστιμο χρήσης μετρητών για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ θα ανέρχεται στο διπλάσιο της συναλλαγής.

7) Χρεωστικές κάρτες για τα προνοιακά επιδόματα. Έρχεται η χρήση κάρτας πληρωμών για τα επιδόματα τέκνων (γέννησης κ.λπ.), επιδόματα ανεργίας. Ο συνδυασμός μάλιστα των ταμειακών μηχανών με τα POS βάζει τέλος στην παραοικονομία μέσω των επιδομάτων.

8) Τιμωρίες λαθρεμπορίας. Καμία οικονομική συνεργασία με παραβάτες λαθρεμπορίας.

9) Μετρητά τέλος σε πωλήσεις ακινήτων. Απαγορεύονται οι μεταβιβάσεις με μετρητά. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «το συμβόλαιο που έχει μερική ή ολική καταβολή τιμήματος με μετρητά θα θεωρείται άκυρο και θα απαγορεύεται η μεταγραφή του, ενώ θα επιβάλλεται και πρόστιμο». Το τίμημα για αγοραπωλησίες ακινήτων θα καταβάλλεται αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που καταβλήθηκε με μετρητά, κατ’ ελάχιστο 10.000 ευρώ και μέχρι 500.000 ευρώ για κάθε παράβαση.

10) ΦΠΑ και τέλος διαμονής για βραχυχρόνια μίσθωση σε ιδιοκτήτες τριών και πάνω ακινήτων. Επιβάλλεται από την 1/01/2024 ΦΠΑ και τέλος διαμονής στο εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση τριών ή περισσότερων ακινήτων (τύπου Airbnb). Επίσης, τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται πλέον να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.


Υπό έλεγχο


Το μικροσκόπιο της εφορίας αναμένεται να επικεντρωθεί σε:
Καταθέσεις. Ο έλεγχος θα σχετίζεται με ποσά που κατατέθηκαν και αν έχουν φορολογικό παραστατικό.
Εισοδήματα. Όσοι δήλωσαν ετήσια εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα. Υπό έλεγχο θα βρεθούν 3.800.000 δηλώσεις από τα εισοδήματα του 2021 και κυρίως ποσά έως 10.000 ευρώ ετησίως από ελεύθερους επαγγελματίες…
Κάρτες - δάνεια. Όλες οι δαπάνες για πιστωτικές κάρτες-δάνεια θα ελεγχθούν, ώστε να καταλογιστεί επιπλέον ποσό και φόρος.
Ασφάλιστρα - νοσήλια - δίδακτρα - ενοίκια. Όλα τα ασφαλιστικά συμβόλαια θα ελεγχθούν, όπως κόστη νοσηλίων, διδάκτρων, πληρωμές ενοικίων κ.λπ.
Τιμολόγια - λογαριασμοί ΔΕΚΟ. Τα τηλέφωνα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ενέργειας, φυσικού αερίου, νερού κ.λπ. αναμένεται να εμφανίσουν μεγάλη φορολογική ύλη.
ΑΦΜ - εικονικές συναλλαγές. Έλεγχος σε «αόρατους» ΑΦΜ, εικονικές συναλλαγές και πυραμίδες.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 27 Δεκεμβρίου