Στο απόλυτο «κόκκινο» βρίσκονται 1.463.635 άτοµα και σε στενωπό υψηλών χρεών. Η Εφορία και ο ΕΦΚΑ παίρνουν µέτρα, ενώ πολλοί, µε κόλπα που εντοπίζουν άµεσα οι Αρχές, αποφεύγουν το σκάνερ των ελέγχων. Ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα λύσης σε όσους οφείλουν και η εξασφάλιση φορολογικής ενηµερότητας µε ρύθµιση! «Τα χρέη στην Εφορία δεν σταµατούν ποτέ!». Η φράση αυτή κορυφαίου στελέχους των φοροτεχνικών σηµατοδοτεί και τα µέτρα που έρχονται.

Διαβάστε ακόμα: ''Φορολογικοί παράδεισοι'': Έλεγxοι σε 42 xώρες - Η εφορία ρίχνει τα ''δίχτυα'' της σε όλο τον κόσμο αναζητώντας παραβάτες


Τα επίσημα στοιχεία της Εφορίας για τους οφειλέτες

Τα στοιχεία που έχουν οι Αρχές είναι αρκούντως ανησυχητικά, αφού η Εφορία σήµανε συναγερµό για όσους βρίσκονται σε στενό κλοιό χρεών. Από τα 2.000.000 πρόσωπα που οφείλουν, η πρώτη έρευνα δείχνει σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία τα εξής:

Οι 3.984.904 φορολογούµενοι χρωστούν. Εχουν δηλαδή ληξιπρόθεσµες οφειλές. Οι 2.005.499 είναι στη «διακεκαυµένη ζώνη». ∆ηλαδή απειλούνται µε κατασχέσεις, αφού η Εφορία έχει τη δυνατότητα το επόµενο λεπτό να κινηθεί µε µέτρα. Στους 1.463.635 από αυτούς έχουν ήδη ξεκινήσει αναγκαστικά µέτρα, ώστε να εισπραχθεί το ποσόν.

Στο τελείως «κόκκινο» βρίσκονται 541.864 µε χρέη, ένα βήµα δηλαδή πριν από τη λήψη αναγκαστικών µέτρων στην περιουσία τους. Πώς όµως η Εφορία θα προχωρήσει στη λύση του προβλήµατος;

Διαβάστε ακόμα: Τα 10 "όπλα" κατά της φοροδιαφυγής - Τι βάζει η Εφορία στο μικροσκόπιο, πώς θα μπουν 3 επιπλέον δις στον κρατικό κορβανά


Τα όπλα της Εφορίας

Η Εφορία αναφορικά µε την όλη εξέλιξη έχει τα δικά της όπλα τα οποία είναι τα εξής:

1. Ο ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΗ

Ο προϊστάµενος της αρµόδιας φορολογικής υπηρεσίας βάζει σε απόλυτη προτεραιότητα όλες τις υποθέσεις, µε κριτήριο το ύψος και την παλαιότητα της οφειλής, τη φορολογική συµπεριφορά και δρα αναλόγως.

2. ΧΡΕΗ ΕΙΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΡΙΤΩΝ

Η Εφορία έπειτα από έρευνα βρίσκει όλες τις απαιτήσεις τρίτων, όπως µισθοί, συντάξεις, ενοίκια κ.λπ.

3. ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ

Αν υπάρχει υπόλοιπο κατάθεσης, κατάσχεται. Η αναζήτηση γίνεται µέσω του Συστήµατος Φορολογίας TAXIS, του Συστήµατος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασµών και Λογαριασµών Πληρωµών ή µέσω άλλων πηγών πληροφόρησης.

4. ΚΑΤΑΣΧΕΤΗΡΙΟ

∆ηµιουργείται από το σύστηµα TAXIS κατασχετήριο στα χέρια τρίτων ή στα χέρια πιστωτικών ιδρυµάτων, ως τρίτων.

5. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ

Φορολογική ενηµερότητα χορηγείται µόνο για ρυθµισµένα χρέη, χωρίς επίσκεψη στην Εφορία, αλλά από τον υπολογιστή ή το κινητό. Η αίτηση κατατίθεται στην πλατφόρµα της ΑΑ∆Ε και άµεσα λαµβάνεται η φορολογική ενηµερότητα. Ακολουθεί πλήρης καταγραφή των ποσών που θα λάβει η Εφορία, όπως ορίζει ο νόµος:

  •  10% επί του εισπραττόµενου ποσού, όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρηµάτων και έχει καταβληθεί µέσω της ρύθµισης συνολικό ποσόν µεγαλύτερο του 70% της ρυθµισµένης οφειλής.
  •  30% επί του εισπραττόµενου ποσού, όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρηµάτων και έχει καταβληθεί µέσω της ρύθµισης συνολικό ποσόν άνω του 50% έως και 70% της ρυθµισµένης οφειλής.
  •  50% επί του εισπραττόµενου ποσού, όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρηµάτων και έχει καταβληθεί µέσω της ρύθµισης συνολικό ποσόν άνω του 30% έως και 50% της ρυθµισµένης οφειλής.
  •  70% επί του εισπραττόµενου ποσού, όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρηµάτων και έχει καταβληθεί µέσω της ρύθµισης συνολικό ποσόν έως και 30% της ρυθµισµένης οφειλής.

6. ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

  • Αν υπάρχουν οφειλές σε ρύθµιση ή οφειλές µη ληξιπρόθεσµες ή σε αναστολή, η ενηµερότητα εκδίδεται µε ποσόν παρακράτησης ποσοστού 70% επί του τιµήµατος, αν το τίµηµα δεν υπολείπεται της αντικειµενικής αξίας, και έως το ύψος των ληξιπρόθεσµων ρυθµισµένων οφειλών στην Εφορία.
  •  Αν υπάρχουν ληξιπρόθεσµες οφειλές σε αναστολή άνω των 50.000 ευρώ, το ποσοστό παρακράτησης πάει στο 50% επί του τιµήµατος, αν δεν υπολείπεται της αντικειµενικής αξίας, και έως το ύψος των συνολικών οφειλών σε αναστολή.
  •  Εάν το τίµηµα υπολείπεται της αντικειµενικής αξίας και το ποσόν της παρακράτησης είναι µικρότερο των οφειλών, εκδίδεται αποδεικτικό ενηµερότητας µε υπολογισµό του ποσού της παρακράτησης επί της αντικειµενικής αξίας του ακινήτου. Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι το ποσόν της παρακράτησης που προκύπτει από τον υπολογισµό αυτό δεν υπερβαίνει το τίµηµα.

Οι «αετονύχηδες»

Καθηµερινά τα έµπειρα στελέχη της Εφορίας εντοπίζουν νέα φορολογικά και ασφαλιστικά κόλπα. Πολλά πρόσωπα εκµεταλλεύονται κάθε νοµικό κενό και χτυπούν... µε έκδοση και ανταλλαγή εικονικών στοιχείων, πλαστών αποδείξεων τράπεζας και πολλά άλλα! Ιδιαίτερα γνώριµο κόλπο είναι οι εικονικοί τζίροι, δηλαδή πληρώνουν φόρους και εισφορές, και µετά καπνός! Μία από τις πιο συνηθισµένες πρακτικές τους είναι να εξαφανίζουν περιουσιακά στοιχεία. Επιχειρήσεις µε µεγάλο κύκλο και τζίρους δηµιουργούν χρέη. Οι επιχειρηµατίες ιδιοκτήτες µεταφέρουν τα πάντα σε τρίτους. Ετσι αποφεύγουν φόρους και εισφορές και εµφανίζονται χωρίς προσωπική περιουσία, ώστε να εµφανίζονται λευκοί στην Εφορία... Ενα άλλο κόλπο είναι να εµφανίζονται εικονικοί υπεύθυνοι. Εταιρείες έχουν εικονικούς υπεύθυνους, οι οποίοι εµφανίζουν ως έδρα λογιστικό ή δικηγορικό γραφείο, εµφανίζουν πολλά παραρτήµατα, ασφαλίζουν στον ΕΦΚΑ δήθεν άλλους αντί άλλων και τελικά κηρύσσουν πτώχευση. Μια άλλη πρακτική είναι η νέα επιχείρηση µε όλα αλλαγµένα, εκτός από έδρα. ∆ηµιουργούν νέα επιχείρηση µε την ίδια έδρα, το ίδιο αντικείµενο και παραπλήσιο τίτλο µε την επιχείρηση που φέσωσε τον ΕΦΚΑ... Ενα ακόµα τρικ είναι οι επιχειρήσεις να αναλαµβάνουν έργα σαν υπεργολάβοι, να εµφανίζουν µεγάλη αύξηση αριθµού εργαζοµένων... αλλά αρκετοί να ψάχνουν τα ένσηµά τους. Τέτοιες εταιρείες ανοίγουν και κλείνουν και αφορούν περιστασιακά έργα. Αλλο ένα δηµοφιλές κόλπο είναι να τοποθετούν υπερήλικες ως διαχειριστές, ή διευθύνοντες συµβούλους. ∆ηµιουργούν χρέη αυτά τα πρόσωπα τα οποία είναι συνήθως συνταξιούχοι, µετανάστες, κάτοικοι εξωτερικού, αλλά και υπάλληλοι άσχετοι µε το αντικείµενο, ακόµη και καθαρίστριες...

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής