Τέσσερα σενάρια για την οικονομία και τις αγορές αναλύει η JPMorgan στο outlook για το 2024, με το βασικό σενάριο να προβλέπει ήπια ύφεση σε ορισμένες οικονομίες την ώρα που η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας θα συμβάλει έτσι ώστε ο πληθωρισμός να υποχωρήσει προς τον στόχο του 2% που έχουν θέσει οι κεντρικές τράπεζες. Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι το 2024 ξεκινά με έναν συνδυασμό αναιμικής δραστηριότητας και επιβραδυνόμενου πληθωρισμού, που στηρίζουν το αφήγημα της ομαλής προσγείωσης της οικονομίας. Αναλυτικά, τα σενάρια της JPMorgan για το νέο έτος:

Διαβάστε επίσης: Επίδομα Παιδιού Α21: Πού μπορείτε να κάνετε αίτηση – Τα ποσά και οι ημερομηνίες πληρωμής

1. Ήπια ύφεση σε ορισμένες οικονομίες (βασικό σενάριο): Το επικρατέστερο σενάριο με ορίζοντα 12 μηνών προβλέπει ότι οι περισσότερες οικονομίες θα γλιτώσουν την ύφεση, ενώ και αυτές που τελικά θα δουν το ΑΕΠ τους να συρρικνώνεται, δεν θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Η αδύναμη ανάπτυξη θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα οι κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων. Ο οίκος επισημαίνει ότι οι μειώσεις θα γίνουν αντιδραστικά και όχι προληπτικά και τα επιτόκια θα διαμορφωθούν τελικά πολύ υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές, οι κίνδυνοι για πτωτική κίνηση στις μετοχές είναι περιορισμένοι, με τις στρατηγικές που βασίζονται στην ποιότητα των μετοχών και στα κέρδη να είναι αυτές που θα υπεραποδώσουν, καθώς οι αποδόσεις υποστηρίζονται από το γεγονός ότι οι αγορές προεξοφλούν και νέες μειώσεις μετά το 12μηνο.

2. Goldilocks (ιδανικό σενάριο): Αν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι όπως θα τα ήθελαν οι κεντρικές τράπεζες, τότε η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιταχύνει εκ νέου και ταυτόχρονα ο πληθωρισμός δεν θα σταματήσει να υποχωρεί. Σε αυτό θα συμβάλλει ο συνδυασμός ισχυρότερης παραγωγικότητας και αύξησης της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού, που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των πιέσεων στην αγορά εργασίας. Στο ιδανικό σενάριο, το σενάριο «Goldilocks» όπως το χαρακτηρίζουν οι αναλυτές, τα επιτόκια θα μειωθούν αλλά λίγο, γιατί η οικονομική δραστηριότητα θα είναι τόσο υγιής που δεν θα χρειάζονται μεγαλύτερες μειώσεις.

Είναι επίσης το καλύτερο δυνατό σενάριο για τις μετοχές, με τις μετοχές μεγαλύτερου ρίσκου και τις χαμηλής κεφαλαιοποίησης να υπεραποδίδουν. Τα βασικά ομόλογα θα είναι ικανοποιητική πηγή εισοδήματος αλλά οι αποδόσεις θα παραμείνουν σε σχετικά στενό εύρος.

3. Ομαλή προσγείωση: Η ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα παραμείνει κοντά σε ή λίγο χαμηλότερα από την μακροπρόθεσμη τάση, ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει προς το 2%. Τα επιτόκια θα αρχίσουν σταδιακά να μειώνονται προς το επίπεδο που θεωρείται «ουδέτερο» και δεν θα χρειαστούν μεγαλύτερες μειώσεις. Το συγκεκριμένο σενάριο μοιάζει να είναι πιο εναρμονισμένο με όσα προεξοφλούν αυτή τη στιγμή οι αγορές τόσο των μετοχών όσο και των ομολόγων.

4. Στασιμοπληθωρισμός (αρνητικό σενάριο): Αν υπάρχει ένα αρνητικό σενάριο που σε λογικά πλαίσια θεωρείται πιθανό, αυτό είναι του στασιμοπληθωρισμού. Στο συγκεκριμένο σενάριο ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να είναι επίμονος, αναγκάζοντας έτσι τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων γιατί οι κεντρικοί τραπεζίτες θα φοβούνται ότι έχουν χάσει την αξιοπιστία τους. Παρά τις ζημιά που θα προκληθεί στην παγκόσμια οικονομία, τα επιτόκια θα παραμείνουν σε περιοριστικό έδαφος δεδομένων των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων, με αποτέλεσμα να σημειωθεί βαθύτερη ύφεση.

Είναι ένα πολύ αρνητικό σενάριο για τις μετοχές, με πιέσεις στους τζίρους και στους δείκτες P/E. Η άνοδος των αποδόσεων στα προϊόντα σταθερού εισοδήματος θα οδηγήσουν σε απώλειες καθώς παραμένει θετική η συσχέτιση μετοχών/ομολόγων.