Με την χρεωστική κάρτα της τράπεζάς μας μπορούμε να πηγαίνουμε από 01/01 στις λαϊκές αγορές, τα περίπτερα, τα ψιλικατζίδικα αλλά και τα ταξί, καθώς έγινε υποχρεωτική η χρήση των POS για 35 κλάδους της οικονομίας.

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι αντιδρούν καθώς το κόστος προμήθειας των τραπεζών για τα POS ξεπερνά κάποιες φορές την αξία του προϊόντος, ενώ θέμα προκύπτει και με τη σύνδεση στο διαδίκτυο η οποία είναι απαραίτητη για την χρήση του.
H χρήση των POS επεκτείνεται σε 35 κλάδους λιανικής πώλησης, με πρωταγωνιστές τα ταξί, τις λαϊκές αγορές και τα περίπτερα, αλλάζοντας την καθημερινότητα των επιχειρήσεων που προσθέτουν, μετά τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του υπ. Οικονομικών, ακόμα ένα τρόπο πληρωμής για τους καταναλωτές.

Κάπως έτσι, στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες απόκτησης POS, ενώ έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 θα πρέπει όλοι όσοι διαθέτουν ταμειακή μηχανή και POS να έχουν προχωρήσει στη διασύνδεσή τους.

«Αυτό ισχύει σε όλη την Ευρώπη καθώς ο πολίτης θέλει να έχει έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμής, να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές, θέλει να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στις συναλλαγές και νομίζω ότι το θέλει και ο ίδιος ο ελεύθερος επαγγελματίας. Ένας περιπτεράς για παράδειγμα, είναι καλύτερο στις τρεις η ώρα τη νύχτα να μην έχει ένα σωρό χρήματα στο περίπτερο του», έχει δηλώσει πρόσφατα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάμπαλο, το μικτό περιθώριο κέρδους των περιπτερούχων είναι στο 3,5%, ενώ κάποια τερματικά χρεώνουν με προμήθειες ένα ποσοστό γύρω στο 1 με 1,5%. Βάσει έρευνας, οι περιπτερούχων έχουν κάνει μια ειδική συμφωνία με μία εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και έχουν εξασφαλίσει προμήθεια 0,6% επί της συναλλαγής».POS: Ποιους επαγγελματίες αφορά

Στις νέες κατηγορίες επαγγελμάτων λοιπόν, που πλέον υποχρεούνται να διαθέτουν POS από το νέο έτος με μεταβατικό στάδιο παραγγελίας για αποφυγή προστίμου την 31η Ιανουαρίου 2024 και πλήρη διασύνδεση των συστημάτων (εγκατάσταση POS και διασύνδεση POS την 29η Φεβρουαρίου 2024) εντάσσονται μεταξύ άλλων οι ιδιοκτήτες ταξί, οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές, οι περιπτερούχοι, τα καταστήματα ψιλικών και παντοπωλεία, οι πάγκοι σε πανηγύρια, οι ασφαλιστικές εταιρείες, τα ιδιωτικά κολλέγια και τα ΙΕΚ, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, χώροι συναυλιών κτλ.

Από το νέο έτος 35 διαφορετικές κατηγορίες επαγγελμάτων (ΚΑΔ), με τις δεκάδες υποκατηγορίες τους, έχουν την υποχρέωση να δέχονται, εκτός από μετρητά για συναλλαγές έως 500 ευρώ και πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα προκειμένου να διευκολύνουν τους πελάτες τους κατά την αγορά ενός προϊόντος ή μίας υπηρεσίας.

Επίσης, από τη στιγμή που θα υπάρξει διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και το σύστημα TAXIS τότε αν κάποιος πληρώσει με κάρτα ή κάνει μεταφορά του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό του επαγγελματία ή της επιχείρησης δεν θα μπορεί να μην λάβει απόδειξη. Ουσιαστικά δηλαδή με αυτή τη διαδικασία αναμένεται να μπει ένα τέλος στη γάγγραινα της φοροδιαφυγής και συγκεκριμένα στις περιπτώσεις όπου κάποιος πλήρωνε μέσω POS και είτε δεν εξέδιδε την αντίστοιχη απόδειξη ο επαγγελματίας ή ακόμη χειρότερα η απόδειξη αυτή ήταν πλαστή ή παραποιημένη.

1. Υποχρέωση POS
  •  Tαξί, Παραγωγοί Λαϊκών Αγορών
  •  Περιπτερούχοι, Ψιλικά – Παντοπωλεία
  •  Πάγκοι σε πανηγύρια
  •  Ασφαλιστικές εταιρείες – ΙΕΚ
  •  Θέατρα – κινηματογράφοι – συναυλίες
2. Έως 29/2/2024: Εγκατάσταση POS – διασύνδεση με ταμειακές

3. Μη προμήθεια POS: Πρόστιμο 1.500 € (Από 1η Μαρτίου)

4. Αποφυγή προστίμου: Παραγγελία POS έως 31/1

Διαβάστε ακόμαPOS: Ως το τέλος Φεβρουαρίου η διορία σε ταξί και λαϊκές - Από 1η Μαρτίου τα πρόστιμα


Τεχνικές αδυναμίες των POS στις λαϊκές αγορές

Σύμφωνα με πληροφορίες:

  •  Έρχεται voucher για την αγορά POS και ταμειακής μηχανής (2 σε 1) στις λαϊκές αγορές (έως 450€)
  •  Επιστροφή χρημάτων σε όσους πωλητές λαϊκών αγορών έχουν κάνει ήδη αναβάθμιση στις ταμειακές μηχανές, έχουν πάρει POS αλλά δεν είναι δυνατή η διασύνδεση με την ΑΑΔΕ

Η χρήση των POS θα φέρει ανατιμήσεις;

Πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται ότι το κόστος των συναλλαγών με τις τράπεζες και τις προμήθειες που αυτές κρατούν, στο τέλος θα τις πληρώνουν οι καταναλωτές.

Έστω ότι: 1 κιλό μπανάνες: 1,10 – 1,60€/ κιλό, 2 κιλά μήλα: 1 – 1,50€/ κιλό,  3 κιλά ντομάτες: 1 – 1,25€/ κιλό, 2 κιλά χόρτα: 1 – 1,80€/κιλό, 3 κιλά πατάτες: 0,70 – 1,20€/ κιλό, 2 μαρούλια: 0,50€/ τμχ, 1 κιλό λεμόνια: 1€/ κιλό.

Σύνολο: 12,20€ με 21,30€ θα πληρώσει ο πελάτης με κάρτα. Έστω με προμήθεια 1,25%, ο πωλητής θα χάσει 15,2 λεπτά έως 26,6 λεπτά.

«Όπως και πολλές άλλες αυξήσεις, οι πωλητές των λαϊκών αγορών τις έχουμε αποσβέσει», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών, Χρήστος Μουλάς

Ο ίδιος, μιλώντας για τις τιμές, λέει:

«Έχουν ανέβει όλα, η ενέργεια, τα μεροκάματα, τα εργατικά, τα καύσιμα. Δεν είναι δυνατόν τα προϊόντα να παραμείνουν στις τιμές που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Απλά αυτές τις αυξήσεις εμείς, κατά το περισσότερο δυνατό, τις έχουμε αποσβέσει».