Σε απόλυτη σαφήνεια ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης, σκιαγράφησε τον επόμενο βηματισμό του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα και με όσα ψηφίστηκαν πρόσφατα. Ο κ. Σπανάκης τόνισε ότι «σήμερα Δευτέρα θα έχουμε την εγκύκλιο όσον αφορά τους συνταξιούχους που εργάζονται και όσους λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη και εργάζονται. Επομένως, θα υπάρξουν οι διευκρινίσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, ο νόμος ορίζει ότι:

α) Καταργείται η περικοπή του 30% της σύνταξης, αφήνοντας τη σύνταξη ακέραια στους απασχολούμενους συνταξιούχους. Στόχος είναι η τόνωση του εισοδήματος των συνταξιούχων και η περαιτέρω αύξηση της νόμιμης και δηλωμένης συμμετοχής στην αγορά εργασίας των συνταξιούχων που επιθυμούν να εργαστούν.

β) Θεσπίζεται μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους και για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη. Θεσπίζεται, επίσης, ετήσιο πλαφόν του πόρου που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλασιο της μηνιαίας εθνικής σύνταξης.

γ) Από 1/1/2024 θεσπίζεται για πρώτη φορά ενιαίος κανόνας για την απασχόληση των συνταξιούχων αναπηρίας. Σήμερα, ένα άτομο με αναπηρία που συνταξιοδοτείται από τον πρώην ΟΑΕΕ δεν επιτρέπεται να εργαστεί μετά τη συνταξιοδότησή του λόγω αναπηρίας. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα ταμεία, πλην του πρώην ΙΚΑ. Εάν συνταξιοδοτείται από το π. ΙΚΑ, επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις να εργαστεί και μετά τη συνταξιοδότησή του λόγω αναπηρίας. Με τις νέες διατάξεις δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία να εργασθούν με τις προϋποθέσεις του π. ΙΚΑ και, μάλιστα, χωρίς να επιβαρύνονται με τον φόρο 10% υπέρ ΕΦΚΑ, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Επέκταση

«Εντός του Φεβρουαρίου τα αναδρομικά για το επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες», τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας. «Έχουμε δεσμευτεί ότι επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες. Εντός του Φεβρουαρίου θα καταβληθεί αναδρομικά το επίδομα μητρότητας σε όσες έχουν γεννήσει ή υιοθετήσει από τις 24/9». Πλέον, λαμβάνουν για πρώτη φορά την εννεάμηνη παροχή προστασίας της μητρότητας και οι ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες στο πεδίο της ανατροφής τέκνου.

Συγκεκριμένα, θα λαμβάνουν για εννέα μήνες τον κατώτατο μισθό (780 ευρώ σήμερα), δηλαδή συνολικά 7.020 ευρώ πέραν του ποσού που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια κυοφορίας και λοχείας. Συνεπώς, τα αναδρομικά θα αφορούν διάστημα έως και πέντε μηνών (Σεπτέμβριος 2023 - Φεβρουάριος 2024) και ποσά έως 3.900 ευρώ. Παράλληλα, το επίδομα επεκτείνεται και σε μισθωτές μητέρες του πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-Μ[1]ΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ, που με την ισχύουσα νομοθεσία λάμβαναν μόνο το επίδομα κυοφορίας και λοχείας από τον φορέα τους. Με τη νέα διάταξη θα λαμβάνουν και αυτές για εννέα μήνες και το επίδομα μητρότητας, από το οποίο πριν αποκλείονταν. «Έρχονται ποινικές κυρώσεις σε όσους εργοδότες δεν καταβάλουν τις τριετίες. Αυτοί τους οποίους αφορούν οι τριετίες είναι στο σύνολο πάνω από 1.500.000. Περίπου 600.000 είναι αυτοί που δεν έχουν δει καμία αύξηση στον ιδιωτικό τομέα, άρα θα αρχίσουν να βλέπουν αυξήσεις και οι άλλοι που θα δουν λιγότερη αύξηση…», τονίζει ο κ. Σπανάκης. Κατά την κυβέρνηση, «η αύξηση δεν αφορά μόνο τον βασικό μισθό. Αφορά και ό,τι συνδέεται με τον βασικό. Πενταετίες, επιδόματα, διάφορα».

Σενάρια μειώσεων

Ο κ. Σπανάκης επιβεβαίωσε όσα είχε δηλώσει στην «Α» ο Άδωνις Γεωργιάδης ως υπουργός Εργασίας για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και συμπλήρωσε: «Μετράμε βήμα βήμα κάθε μας κίνηση στο θέμα αυτό και επεξεργαζόμαστε πολλά σενάρια». Η «Α» είχε ήδη αναφέρει ότι -μεταξύ άλλων- σχεδιάζεται:

► Ενιαίος τρόπος περικοπής. Μια μείωση σταδιακά στις συντάξεις από 1.400 ευρώ έως και 3.500 ευρώ κατά ενιαίο τρόπο. Δηλαδή μια οριζόντια μείωση, που όμως ως πρόταση δεν φαίνεται να έχει τύχη προς το παρόν, γιατί δεν γνωρίζουν στο υπουργείο Εργασίας την οικονομική επίπτωση για τον ΕΦΚΑ. Αυτό θα το δείξει η μελέτη για το μέγεθος του κουρέματος.

► Μέσος όρος υπολογισμού. Μεσοσταθμικός υπολογισμός ανά κλίμακα σύνταξης. Είναι μια δεύτερη πρόταση, που κερδίζει έδαφος έναντι των άλλων. Πάντως, καταγράφονται όλες οι επιπτώσεις, δηλαδή να μην καταβάλλεται από το «πρώτο ευρώ», αλλά μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου. Δηλαδή, η σύνταξη 1.500 ευρώ, έχει τώρα ΕΑΣ 3%, που ισούται με 45 ευρώ. Αν όμως επιβληθεί μόνο στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ, δηλαδή στα 100 ευρώ με μεγαλύτερο συντελεστή, η εισφορά πέφτει αισθητά.

► Με τέσσερις νέες κλίμακες. Μια τρίτη πρόταση κάνει λόγο για επιβολή της ΕΑΣ με τέσσερις κλίμακες. Δηλαδή:

  • 1.400-1.700 €: 3%
  • 1.701-2.000 €: 4% (από 6%)
  • 2.000-2.300 €: 5% (από 7%)
  • 2.300-2.600 €: 6% (από 9%).

* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή