Αντάξια των μεγάλων προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί στους διαχειριστές κεφαλαίων αποδείχθηκε η παρουσίαση του νέου τριετούς business plan της ΔΕΗ χθες στο Λονδίνο. Ο Γ. Στάσσης εδραίωσε την πεποίθηση ότι η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της χώρας επιταχύνει τον βηματισμό προς τη ριζική αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων με έμφαση στις ΑΠΕ και στη διεθνοποίησή της, που μελλοντικά θα αποφέρουν τεράστια οφέλη και στην εγχώρια οικονομία αλλά και στους μετόχους της.

Από τα βασικά του νέου business plan η στήλη συγκρατεί το επενδυτικό πρόγραμμα-μαμούθ των 9 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια. Επίσης τον στόχο για 13,1 GW εγκατεστημένης ισχύος, εκ των οποίων 68% θα είναι «πράσινα», τον τετραπλασιασμό των εσόδων σε σύγκριση με το 2023, τη διανομή μερισμάτων 30% ετησίως και το άλμα των λειτουργικών κερδών στο 1,7 δισ. ευρώ φέτος, στα 2 δισ. ευρώ το 2025, στα 2,3 δισ. ευρώ το 2026 και με απώτερο στόχο τα 3 δισ. ευρώ το 2030.

Πείτε μου τώρα, αν η εταιρεία αξίζει 4,7 δισ. ευρώ με EBITDA 1,5 δισ. ευρώ το 2023 (3x), πόσο θα πρέπει να φτάσει η κεφαλαιοποίησή της με EBITDA 50% υψηλότερα την επόμενη τριετία; Εξού και τα νέα υψηλά δεκαετίας χθες στο ταμπλό, με τη μετοχή να έχει εκτοξευτεί από τα 4,76 στα 12,5 ευρώ μέσα σε ενάμιση χρόνο.

 Αν η ΔΕΗ ήταν το μεγάλο επενδυτικό θέμα της χθεσινής ημέρας, αύριο θα είναι το επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan στη Νέα Υόρκη με την παρουσία 24 ελληνικών εταιρειών. Σε αυτό ο πρωθυπουργός θα μιλήσει τελικά μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ από τις πληροφορίες τής πάντα αποκαλυπτικής στήλης «Big Mouth» του Power Game μάθαμε και για την ηχηρή απουσία του προέδρου Ευάγγελου Μυτιληναίου. Ο οποίος Ευάγγελος έχει άλλα σχέδια, γιατί την Πέμπτη η εταιρεία του ανακοινώνει άλλο ένα ιστορικό ρεκόρ αποτελεσμάτων.

Οι πληροφορίες για μεγάλες ζημίες στην Εθνική Ασφαλιστική επισκιάζουν το προφίλ της μεγαλύτερης μέχρι πρότινος εταιρείας του κλάδου. Κόσμος πάει και… δεν έρχεται από τα υψηλά κλιμάκια και η εταιρεία φέρεται να δρομολογεί την πώληση των κεντρικών κτιρίων της στη Λεωφόρο Συγγρού. Φήμες που θέλουν πάντως το CVC να ψάχνει έξοδο διαφυγής δεν ευσταθούν. Άλλωστε το fund μπήκε με προοπτική εξυγίανσης και πώλησης σε βάθος πενταετίας.

Κάτι «μεγάλο» φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας Φουρλής. Στις πρώτες 16 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις του 2024 έχει αλλάξει χέρια πάνω από το 4,5% των μετοχών της εταιρείας, με κατακόρυφη αύξηση συναλλαγών ειδικά την τελευταία εβδομάδα. Οι μόνοι μέτοχοι που θα μπορούσαν να βγάλουν προς πώληση τέτοιο ποσοστό είναι η βασική μέτοχος Δάφνη Φουρλή (ελέγχει το 17,37%) και το ουγγρικό fund Hold Alapkezelo Zrt.

Υψηλές πτήσεις σε νέα επίπεδα-ρεκόρ κατέγραψε το 2023 η διακίνηση επιβατών από τα ελληνικά αεροδρόμια. Συνολικά πέρυσι μετακινήθηκαν 72.613.658 επιβάτες, σχεδόν μία… Ελλάδα περισσότερη από το 2022.

 Ο... ντετέκτιβ