Για το θέμα της έλλειψης ακινήτων προς ενοικίαση ή πώληση στα μεγάλα αστικά κέντρα και της εκτίναξης των τιμών λόγω του Airbnb και της Golden Visa μίλησαν στην ΕΡΤ το πρωί της Τετάρτης ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και ο Όμηρος Τσάπαλος, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών σημειώνοντας ότι: «Δεν θα καταργήσουμε το πρόγραμμα της Golden Visa, γιατί δεν είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας. Θα έρθουμε όμως και θα επιβάλλουμε περαιτέρω περιορισμούς»

Ειδικότερα, μιλώντας για τα κλειστά σπίτια που υπάρχουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα ο πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων είπε στην ΕΡΤ, ότι περιμένει να ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία της απογραφής κτιρίων του 2021, τα οποία είναι υπό επεξεργασία, για να δουν την πραγματική εικόνα της κτηματαγοράς.

Παραδιάς: ''Δεν υπάρχει πολυκατοικία που να μην έχει κλειστό σπίτι''

«Ο αριθμός είναι τεράστιος. Στον αστικό ιστό είναι εκατοντάδες χιλιάδες τα σπίτια. Δεν υπάρχει πολυκατοικία της Αθήνας που να μην έχει από ένα κλειστό σπίτι» σημείωσε ο κ. Παραδιάς. Όπως ανέφερε ο κ. Παραδιάς, το κυριότερο αίτιο που τα διαμερίσματα αυτά παραμένουν κλειστά είναι ότι χρήζουν επισκευών καθώς και η υψηλή φορολογική επιβάρυνση που θα έχουν οι ιδιοκτήτες εάν τα νοικιάσουν.

«Αυτό που προτείνουμε εμείς είναι να αφαιρείται αντί του 5% για αποσβέσεις και για δαπάνες το 100% για τρία χρόνια μόνο και μόνο για τα σπίτια εκείνα που ήταν κλειστά όλο το 2023 ή για σπίτια που ήταν στη βραχυχρόνια μίσθωση πέρυσι, αλλά οι ιδιοκτήτες τους είναι διατεθειμένοι να καταργήσουν τον αριθμό μητρώου ακινήτου και να τα νοικιάσουν» ανέφερε στην ΕΡΤ ο κ. Παραδιάς. Όπως είπε, τα μέτρα που υιοθετεί η κυβέρνηση για το θέμα της στεγαστικής κρίσης θα αποδώσουν μετά από μια τριετία.

Διαβάστε ακόμα: Ακίνητα: Ξεκινά η αυτόματη ψηφιακή δήλωση Ε9 και για τις δωρεές και τις γονικές παροχές

Τσάπαλος: ''Στόχος να μπουν στην αγορά 12.500 ιδιωτικές κατοικίες''

«Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ είναι ενδιαφέρουσα, την οποία προφανώς δεν μπορούμε να απορρίψουμε αυτή τη στιγμή. Πρέπει πρώτα να την εξετάσουμε» σχολίασε ο κ. Τσάπαλος επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει εάν θα έχει πραγματικά θετικό αντίκτυπο στην αγορά ακινήτων και στο να βρουν στέγη οι πολίτες.

«Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι υλοποιούμε ως Υπουργείο πέντε συγκεκριμένες δράσεις» ανέφερε ο κ. Τσάπαλος. Μιλώντας μεαξύ άλλων για το πρόγραμμα “Ανακαινίζω – Νοικιάζω” που έχει ως στόχο να μπουν στην αγορά επιπλέον 12.500 ιδιωτικές κατοικίες δήλωσε ότι μέσω αυτού επιδοτείται η επισκευή κατοικιών που για τρία τουλάχιστον χρόνια ήταν κενά, με την προϋπόθεση να ενοικιαστούν» σημειώνοντας ότι το ανώτατο όριο επιδότησης (για σπίτια έως 100 τ.μ.) είναι τα 10.000€.

''Θα αυξήσουμε τα όρια απόκτησης της Golden Visa''

«Το πιο σημαντικό είναι ο περιορισμός της Golden Visa» δήλωσε ο κ. Τσάπαλος επισημαίνοντας ωστόσο ότι το πρόγραμμα αυτό απέφερε σημαντικά έσοδα στα κρατικά ταμεία. Μιλώντας για τον αρνητικό αντίκτυπο που δημιούργησε το πρόγραμμα αυτό στην κτηματαγορά τόνισε ότι σε ορισμένες περιοχές οι πολίτες δεν μπορούν να βρουν στέγη.

«Δεν θα καταργήσουμε το πρόγραμμα της Golden Visa γιατί δεν είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας. Θα έρθουμε όμως και θα επιβάλλουμε περαιτέρω περιορισμούς. Θα αυξήσουμε τα όρια απόκτησης της Golden Visa εκεί που πρέπει και στο βαθμό που πρέπει» σημείωσε ο κ. Τσάπαλος.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους για τις αλλαγές στο πρόγραμμα της Golden Visa αναφέρθηκε και σε μια σημαντική εξαίρεση που αφορά τα διατηρητέα κτήρια που υπάρχουν κατά δεκάδες στο κέντρο της Αθήνας. «Με την εξαίρεση ουσιαστικά αυτή που φέρνουμε, θα δώσουμε παραπάνω κίνητρα στους ξένους επενδυτές να έρθουν και να στοχεύσουν σε αυτά ακριβώς στα ακίνητα», πρόσθεσε.

«Από όσα σπίτια έχουν αγοραστεί με την Golden Visa, μόνο το 6% κατοικούνται από αυτούς που τα αγόρασαν», πρόσθεσε ο κ. Παραδιάς επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα με την διάθεση περισσότερων κλειστών ακινήτων στην αγορά θα λυθεί με τη μείωση της φορολογίας και το κόστος της ανακαίνισης.

Πηγή: ΕΡΤ