Τον άλλο μήνα αρχίζει η τουριστική σεζόν, που θεωρείται -και είναι- το βαρύ χαρτί της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο οι επιχειρήσεις του τουρισμού -παρά τη μεγάλη προσφορά θέσεων εργασίας– δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό τόσο σε επίπεδο στελεχών όσο και σε επίπεδο εργασιακού δυναμικού. Οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν αφενός στο brain drain και αφετέρου στη γενική απροθυμία των Ελλήνων να εργαστούν εποχικά, καθώς προτιμούν να αναζητήσουν μόνιμη εργασία.

Το καλοκαίρι του 2023 οι κενές θέσεις εργασίας μόνο στα ξενοδοχεία, προσέγγισαν τις 60.000. Φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της πανελληνίας ομοσπονδίας επισιτισμού τουρισμού, οι διαρροές εργαζομένων αυξάνονται.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cywfxtgmrau1)

«37% λιγότεροι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να πάνε για δουλειά το καλοκαίρι του 2024» λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού

«Με τα επίσημα στοιχεία που έχουμε συλλέξει από τα πρωτοβάθμια σωματεία που κάνουν τη διαδικασία της επαναπρόσληψης, όπως οφείλουν από το νόμο είμαστε κάτω από 37%. Δηλαδή 37% λιγότεροι συνάδελφοι μου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να πάνε για δουλειά το καλοκαίρι του 2024», είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού.

Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης διοργανώνει ημέρες καριέρας ειδικά για τον τουρισμό, απευθυνόμενη σε εργαζόμενους από όλη την Ευρωπαική Ένωση.

Διαβάστε ακόμα: Η επόμενη ημέρα για την οικονομία μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας - Αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,5%

«Στις 7 Φεβρουαρίου γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή διαδικτυακή ημέρα καριέρας στον τουρισμό και καλούμε όλους τους πολίτες της ΕΕ που ενδιαφέρονται να δουλέψουν στον τουρισμό να συμμετέχουν», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Η συλλογική σύμβαση για τους ξενοδοχοϋπάλληλους που υπογράφτηκε πέρυσι και προβλέπει νέα αύξηση αποδοχών 5% για το 2024 δεν φαίνεται αρκετή για να κρατήσει τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Τα κυριότερα αντικίνητρα είναι αφενός το ωράριο εργασίας ειδικά στην κορύφωση της σεζόν και η μικρή διάρκεια του επιδόματος ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους.

Πάγιο πρόβλημα είναι και η έλλειψη στέγης για τους εργαζόμενους. Σημειώνεται πως το πρόβλημα εύρεσης εργαζομένων έχει επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, κυρίως στον αγροτικό τομέα και στην οικοδομή.

Πηγή: ΕΡΤ