Την είσοδο του τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα σε μια νέα εποχή σηματοδοτεί η επένδυση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής για τη δημιουργία συστήματος αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία.

Πρόκειται για μια επένδυση συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ, που δημιουργεί 1.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και συνολικά οφέλη στο ηλεκτρικό σύστημα που υπερβαίνουν τα 120 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το έργο παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας την ευκαιρία να διαπιστώσει την πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών, στις οποίες απασχολούνται ήδη περίπου 400 άτομα.

«Εδώ, στα ορεινά της Αμφιλοχίας, δρομολογείται ένα πρωτοποριακό έργο, όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αυτό το σημαντικό έργο αντλησιοταμίευσης ουσιαστικά θα πρέπει να το φανταστούμε ως μια πολύ μεγάλη μπαταρία. Οταν έχουμε πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας, μετακινούμε νερό από τον χαμηλό ταμιευτήρα στον υψηλό και όποτε το σύστημα χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια γίνεται ακριβώς η αντίστροφη πορεία. Το έργο αυτό έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία, διότι θα μειώσει τελικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και θα μας επιτρέψει να χρησιμοποιούμε περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να τις αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, αφού ξεναγήθηκε στο εργοτάξιο και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργο Περιστέρη, και τον διευθυντή του έργου, Δημήτρη Βράγκο.

Νέα εποχή για τον τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο κ. Περιστέρης σημείωσε πως η επένδυση αυτή σηματοδοτεί την είσοδο σε μια νέα εποχή για τον τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα, καθώς η χώρα προσβλέπει πλέον στην αξιοποίηση των φυσικών πηγών της για την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας και για μεγάλη χρονική διάρκεια, που θα υπερβαίνει τις 10 ώρες. «Μετά από 10 χρόνια σχεδιασμού, μελετών, διεξοδικών ελέγχων σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα είναι πλέον έτοιμη να κάνει πραγματικότητα το όραμα της παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας μεγάλης κλίμακας, αξιοποιώντας το υδάτινο δυναμικό της, αλλά και την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της. Η ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας πρέπει να είναι προτεραιότητα. Οφείλουμε πρωτίστως να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις εγχώριες πηγές ενέργειας και να θωρακίσουμε το εθνικό ηλεκτρικό μας σύστημα και, βέβαια, να εκμεταλλευτούμε προς όφελος της χώρας μας τις διασυνδέσεις, υποδομές και ενεργειακές πηγές άλλων χωρών. Είμαστε περήφανοι που επενδύουμε και υλοποιούμε ένα έργο με υψηλότατο βαθμό εγχώριας προστιθέμενης αξίας, που θα προσφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας, θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και, φυσικά, θα θωρακίσει το εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα, επιτρέποντας την περαιτέρω διείσδυση της εγχώριας, καθαρής και φθηνής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δικαιώνει για ακόμα μία φορά τον ρόλο της ως η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ΑΠΕ, που πρωταγωνιστεί με νέες επενδύσεις, θέτοντας ακόμα υψηλότερους στόχους για το μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα

Το έργο αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ, αναβαθμίζοντας το εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και το ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, η ένταξη του αντλησιοταμιευτικού Αμφιλοχίας προσφέρει συνολικά οφέλη στο ηλεκτρικό σύστημα, που υπερβαίνουν τα 120 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επάρκεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και στην απεξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα, στην ευελιξία και στη σταθερότητα του διασυνδεδεμένου ηλεκτρικού δικτύου με την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών, αλλά και στη μείωση του συνολικού κόστους ηλεκτρισμού.

Επιπλέον, μεταξύ των κυριότερων πλεονεκτημάτων υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου συγκαταλέγονται η δημιουργία 1.000 νέων θέσεων απασχόλησης κατά την κατασκευή και η διατήρηση 60 θέσεων εργασίας κατά τη λειτουργία για εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό, η αξιοποίηση εγχώριων πόρων, ο χαρακτήρας του ως κατά περίπου 70% έργο υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας, καθώς και η συνεπακόλουθη βελτίωση τοπικών υποδομών και η αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής.

Πρόκειται για ένα κομβικό έργο, που έχει χαρακτηρισθεί, ήδη από το 2013, Εργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest PCI 3.24) και από το 2014 Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας. Οι μελέτες του έργου συγχρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Connecting Europe Facility, ενώ μέρος του συνολικού κόστους (250 εκατ. ευρώ) του έργου χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ).

Η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας μαζί με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις αποτελούν τους βασικούς πυλώνες στήριξης της διαδικασίας ενεργειακής μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα, ενόψει της μαζικής διείσδυσης στα ενεργειακά συστήματα της κυμαινόμενης παραγωγής ανανεώσιμων. Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση/αποθήκευση), το έργο περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Αγιο Γεώργιο και Πύργο) συνολικής χωρητικότητας 9 εκατ. κυβικών μέτρων, ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου. Η λειτουργία της αντλησιοταμίευσης απαιτεί δύο δεξαμενές με διαφορά υψομέτρου, δηλαδή γεωμορφολογικό ανάγλυφο που η χώρα μας διαθέτει εν αφθονία.

Οταν υπάρχει περίσσεια ενέργειας στο σύστημα, η ενέργεια αυτή χρησιμοποιείται για να αντλήσει νερό από τον «κάτω» προς τον «άνω» ταμιευτήρα. Οταν στο σύστημα υπάρχει υψηλή ζήτηση, το νερό επανέρχεται στον χαμηλότερο ταμιευτήρα, παράγοντας υδροηλεκτρική ενέργεια. Με αυτόν τον απλό τρόπο, η ενέργεια που «περισσεύει» αποθηκεύεται προσωρινά, για να μετατραπεί σε υδροηλεκτρική, όταν το σύστημα τη χρειαστεί.

*Δημοσιεύθηκε στο «MoneyPro» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»