Ο κόσμος αλλάζει. Εμείς;
Του Βασίλη Φεύγα, Πολιτικός επιστήμονας. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας
Η πτώση του τείχους του Βερολίνου ήταν από τις στιγμές που χαράζονται στη μνήμη όσων τις έζησαν. Μπορεί για κάποιους νεότερους να μην σημαίνει πολλά, αλλά για όλους εμάς που ζήσαμε το γεγονός, σήμαινε αρκετά. Θυμάμαι σαν τώρα, όχι μόνο την πτώση του τείχους, αλλά και την κατάρρευση των κομουνιστικών καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης και τον άνεμο ελευθερίας που έπνεε σε όλη την Ευρώπη.
Τότε πίστευα ότι αυτός ο άνεμος θα άλλαζε και την Ελλάδα. Μπορεί η Ελλάδα να ανήκε στη Δύση, αλλά ακόμη στις συζητήσεις και το δημόσιο λόγο κυριαρχούσε η αντίληψη της Αριστερής ιδεολογίας, η οποία σε μεγάλο βαθμό ήταν ταυτισμένη με την υποστήριξη των ολοκληρωτικών καθεστώτων. Ασφαλώς και υπήρχαν εξαιρέσεις από την Αριστερά, αλλά το κλίμα της εποχής ήταν αυτό.
25 χρόνια μετά μπορεί η Ευρώπη να άλλαξε, αλλά ο άνεμος της ελευθερίας ελάχιστα επηρέασε τις αντιλήψεις και τη νοοτροπία στην πατρίδα μας. Ο κρατισμός και οι σοσιαλιστικές ιδέες αποτελούν ακόμη κυρίαρχα στοιχεία του δημόσιου λόγου και της καθημερινής πρακτικής. Ακόμη και η όποια ανάπτυξη επιτεύχθηκε στην πατρίδα μας, στηρίχθηκε σε πολιτικές που ήταν συνυφασμένες με το κράτος. Τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών τα βιώνουμε σήμερα. Συνεπώς στο ερώτημα της εποχής εκείνης: «Ο Κόσμος αλλάζει. Εμείς;» η απάντηση, αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα, ήταν όχι.
Δεν είναι τυχαίο που στις περισσότερες έρευνες διεθνών οργανισμών, η χώρα μας υπολείπεται σημαντικά άλλων ανεπτυγμένων χωρών σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομική ελευθερία. Σε έρευνα του Heritage Foundation για το 2014 η Ελλάδα λαμβάνει την 119η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Απελπιστικά χαμηλά! Η έλλειψη οικονομικής ελευθερίας δεν επηρεάζει την οικονομική πρόοδο, αλλά και την δίκαιη κατανομή του πλούτου και φυσικά την ευημερία των συμπολιτών μας.
Παρότι έχουν περάσει πέντε χρόνια από την έναρξη της κρίσης οι ιδέες του κρατισμού και της προστατευτικότητας είναι βαθιά ριζωμένες στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Όμως, η σημερινή οικονομική και κοινωνική κρίση, μας καλεί να απαντήσουμε σε ένα παρεμφερές ερώτημα, με αυτό που τέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90. «Ο κόσμος άλλαξε. Εσείς;»