Mark Mobius: Η Ελλάδα σε "γκρίζα ζώνη" αλλά ψάχνουμε ευκαιρίες
Αμηχανία ακόμα και στο διασημότερο "γκουρού" των αναδυόμενων αγορών, προκαλεί το χρηματιστήριο της Αθήνας
Ο Mark Mobius, ο θρυλικός διαχειριστής της Franklin Templeton, που επενδύει κεφάλαια άνω των 50 δισ. δολαρίων σε 60 αναδυόμενες χώρες, ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην Ελλάδα. Αλλά παραδέχεται ότι η χώρα βρίσκεται σε "γκρίζα ζώνη".
Όταν ο Mobius μιλά, οι αγορές τον ακούνε. Δεν είναι μόνο ότι διαχειρίζεται ένα τόσο μεγάλο ποσό, για λογαριασμό μιας εταιρείας της οποίας οι επενδυτικές στρατηγικές βρίσκουν μιμητές ανάμεσα σε αμοιβαία κεφάλαια και hedge funds ανά τον πλανήτη.
Ο διαχειριστής αυτός βοήθησε την Παγκόσμια Τράπεζα να διαμορφώσει τη διεθνή πολιτική της, ενώ οι "περιπέτειές" του στις αναδυόμενες αγορές αποτέλεσαν την έμπνευση για έναν υπερ-ήρωα, πρωταγωνιστή ενός βιβλίου κόμικς που έχει μεταφραστεί σε έξι γλώσσες. Διανύοντας σήμερα το 78ο έτος της ηλικίας του, ο Mobius έχει συσσωρεύσει μια τεράστια εμπειρία, αφού έχει περάσει μια ολόκληρη ζωή με μια βαλίτσα στο χέρι, αναζητώντας τις επενδυτικές ευκαιρίες στα πιο εξωτικά αλλά και επικίνδυνα μέρη του πλανήτη.
Για αυτό και η ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσε με πρόσφατο άρθρο του στην Ελλάδα, είναι σημαντική. "Καλωσορίζουμε την ευκαιρία να επενδύσουμε στην Ελλάδα σαν αναδυόμενη αγορά και αναζητούμε πιθανές ευκαιρίες εκεί", γράφει, αναφερόμενος στο γεγονός ότι το χρηματιστήριο της Αθήνας υποβαθμίστηκε πέρυσι από τον οίκο MSCI στην κατηγορία των αναδυόμενων, και επομένως έχει πλέον εισέλθει στα "ραντάρ" του.
Όμως, ο Mobius σπεύδει να προσθέσει: "(Η Ελλάδα) είναι δύσκολο να κατηγοριοποιηθεί και πέφτει για εμάς σε μια γκρίζα ζώνη".
Όπως εξηγεί, παρά την υποβάθμισή της στις αναδυόμενες, η Ελλάδα εμφανίζει κατά κεφαλήν ΑΕΠ που την κατατάσσει με άνεση στις χώρες υψηλών εισοδημάτων, σύμφωνα με τα κριτήρια της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αλλά και πολλές από τις επιχειρήσεις της δραστηριοποιούνται σε μεγάλο βαθμό στις ανεπτυγμένες αγορές.
"Ίσως η Ελλάδα να μην βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τις (πρώην ) αδελφές της στις ανεπτυγμένες αγορές σε πολλά επίπεδα, αλλά κανείς θα μπορούσε επίσης να ισχυριστεί ότι δεν διαθέτει πολλά από τα χαρακτηριστικά που συνήθως εμφανίζουν άλλες αναδυόμενες αγορές, μεταξύ των οποίων οι ελκυστικοί ρυθμοί ανάπτυξης, ένας νεανικός πληθυσμός και τα μέτρια επίπεδα δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ", τονίζει.
Διαβάστε επίσης:
Πρόοδος της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα
Προς τους κ. Γκογιάλ, Κοστέλλο, Μαζούχ : Είναι η Ψυχολογία, βλάκες ....