Στην τελική ευθεία βρίσκεται η αποεπένδυση του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας από την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς την εβδοµάδα αυτή θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις προκειµένου η διαδικασία της διάθεσης µετοχών να ξεκινήσει, εκτός απροόπτου στις αγορές, τη ∆ευτέρα 4 Μαρτίου. Στο πλαίσιο αυτό σήµερα, Πέµπτη 29 Φεβρουαρίου, η σύµβουλος του ΤΧΣ, Bank of America, αναµένεται να υποβάλει την αναλυτική πρότασή της για τη διάθεση µετοχών στο Ταµείο, αµέσως µετά θα συνεδριάσει το ∆Σ του ΤΧΣ για να εγκρίνει την έναρξη της διαδικασίας, ενώ θα υποβληθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Ενηµερωτικό ∆ελτίο για το placement, το οποίο αναµένεται να εγκριθεί την Παρασκευή 1η Μαρτίου.

Όπως με την ΕΤΕ

Σύµφωνα µε έγκυρες πληροφορίες της «Α», η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς θα είναι ολική (ποσοστό 27%) και όχι σε δόσεις, καθώς κυβέρνηση και ΤΧΣ, κατόπιν της εισήγησης του συµβούλου Bank of America, προκρίνουν ότι είναι καλύτερο να αξιοποιηθεί το θετικό momentum που είναι δεδοµένο στην παρούσα φάση και το οποίο διασφαλίζει «επανάληψη» του επιτυχηµένου placement της Εθνικής Τράπεζας τον περασµένο Νοέµβριο. Το ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον για µετοχές της Τράπεζας Πειραιώς προδιαγράφει για υπερκάλυψη της προσφοράς κατά πολλές φορές από τους αναδόχους. Σηµειώνεται ότι η τιµή διάθεσης θα αποφασιστεί στο τέλος της εβδοµάδας, ενώ η έκπτωση στην τιµή µε την οποία γίνονται διεθνώς οι αντίστοιχες διαδικασίες των placements εκτιµάται ότι θα είναι µικρή (γύρω στο 5%).

Στην κατεύθυνση της ολικής αποεπένδυσης «πίεζαν» και οι σύµβουλοι της Τράπεζας Πειραιώς, UBS και Goldman Sachs, διαβλέποντας από τις επαφές µε τους ξένους επενδυτές στα road shows σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Παρίσι, το ισχυρό ενδιαφέρον για τις µετοχές της τράπεζας. Αυτό το «πλεόνασµα» επενδυτικού ενδιαφέροντος έδινε προβάδισµα στη διάθεση συνολικά του 27% της Τρ. Πειραιώς από το ΤΧΣ, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν σκέψεις και για τη διακράτηση µικρού ποσοστού µετοχών για να πωληθεί σε δεύτερη φάση, όπως συνέβη µε την Εθνική Τράπεζα.

Ωστόσο, το ποσοστό του ΤΧΣ στην ΕΤΕ ήταν σαφώς µεγαλύτερο (40,39% και διέθεσε το 22%), ενώ το ποσοστό 27% στην Πειραιώς είναι «ιδανικό» για να καλύψει τη ζήτηση και συµµετοχή των µεγάλων διεθνών επενδυτών σε µια έκδοση της τάξεως του 1-1,5 δισ. ευρώ, στην οποία µάλιστα θα συµµετέχουν και Έλληνες επενδυτές (στο book building της ΕΤΕ περίπου το 20%-25% κατευθύνθηκε στην εγχώρια αγορά). Το ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Τράπεζα Πειραιώς έχουν πυροδοτήσει όχι µόνο οι προοπτικές της ελληνικής Οικονοµίας αλλά και το επιτυχηµένο «αφήγηµα» της Τράπεζας.

Το 2023 η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε καθαρά κέρδη 800.000.000 ευρώ, µε το ∆΄ τρίµηνο να είναι το ιστορικά ισχυρότερο σύνολο οικονοµικών αποτελεσµάτων, παράγοντας 0,25 ευρώ κέρδη ανά µετοχή και 20% απόδοση ιδίων κεφαλαίων, οδηγώντας τα αντίστοιχα ετήσια µεγέθη του 2023 σε 0,80 ευρώ και 17%.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή