Ξεκινά σήμερα, ∆ευτέρα, η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς, σηµατοδοτώντας τον δεύτερο γύρο εξελίξεων στις τράπεζες εντός του 2024. Χθες το βράδυ συνεδρίαζε το ΤΧΣ προκειµένου να εγκρίνει την εισήγηση του συµβούλου, Bank of America, για το πλαίσιο της αποεπένδυσης (ποσοστό - τιµή - συµµετοχή επενδυτών από το εξωτερικό και την εγχώρια αγορά), ενώ σήµερα συνεδριάζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να εγκρίνει το Ενηµερωτικό ∆ελτίο, ώστε να δηµοσιευθεί και σήμερα ∆ευτέρα να ξεκινήσει η διαδικασία του placement του 27% των µετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, που κατέχει το ΤΧΣ.


Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: Οι επόμενες κινήσεις

Η επικείµενη πλήρης ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, έπειτα από αυτές της Eurobank και της Alpha Bank, θα ανοίξει σύντοµα τον διάλογο στην κυβέρνηση και για τη δεύτερη φάση της εξόδου του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα, µε τη διάθεση του εναποµείναντος 18%. Η πλήρης έξοδος του ΤΧΣ αποκλείεται να γίνει πριν από τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο, µε το πιθανότερο σενάριο για το δεύτερο placement να είναι η περίοδος του φθινοπώρου, πριν από τις αµερικανικές εκλογές του Νοεµβρίου.

Νωρίτερα, όµως, το ΤΧΣ θα έχει προχωρήσει σε µερική αποεπένδυση από την Attica Bank, όπου ελέγχει ποσοστό 72%. Μέσα στο α' εξάµηνο του τρέχοντος έτους θα πραγµατοποιηθεί η αύξηση µετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και η συγχώνευσή της µε την Παγκρήτια Τράπεζα, προκειµένου να δηµιουργηθεί µία τράπεζα µε ενισχυµένη ιδιωτική συµµετοχή (σύµφωνα µε πληροφορίες, το ποσοστό του ΤΧΣ θα µειωθεί γύρω στο 33%), η οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα του πέµπτου τραπεζικού πόλου στην ελληνική αγορά.


Τράπεζα Πειραιώς: Πώς θα διατεθούν οι μετοχές

Ξετυλίγοντας το νήµα των τραπεζικών εξελίξεων, οι λεπτοµέρειες για το placement του 27% των µετοχών της Τράπεζας Πειραιώς αποφασίστηκε να οριστικοποιηθούν µέσα στο Σαββατοκύριακο που διανύουµε, µε κλειστά τα χρηµατιστήρια Ευρώπης και ΗΠΑ, προκειµένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεαστεί η τιµή και η ζήτηση για τις προς διάθεση µετοχές.

Πρόκειται για 337.599.150 µετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίες θα διατεθούν σε διεθνείς και εγχώριους επενδυτές µέσω βιβλίου προσφορών (ξεχωριστά για τη διεθνή και την ελληνική προσφορά) που θα «τρέξει» από τη ∆ευτέρα 4 Μαρτίου έως την Τετάρτη 6 του µηνός. Η αγορά προετοιµάζεται για µία «επανάληψη» της εντυπωσιακής ανταπόκρισης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στο placement του 22% των µετοχών της Εθνικής Τράπεζας τον περασµένο Νοέµβριο.

Τα road shows σε διεθνείς επενδυτές, που πραγµατοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς µε τους συµβούλους της, UBS και Goldman Sachs, από τις αρχές του 2024, σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Παρίσι, αλλά και οι επαφές του ΤΧΣ και του συµβούλου αποεπένδυσης, Bank of America, έχουν διαπιστώσει πολύ ισχυρό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τις µετοχές της Πειραιώς, προδιαγράφοντας υπερκάλυψη της προσφοράς κατά πολλές φορές.

Το ενδιαφέρον αυτό επιβεβαιώθηκε και ενισχύθηκε από τις ανακοινώσεις των αποτελεσµάτων 2023 και των νέων επιχειρησιακών στόχων της τράπεζας για την τριετία 2024-2026, που πιστοποιούν ότι η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχηµένα turnaround stories τράπεζας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, µε προοπτική αύξησης της ενσώµατης λογιστικής της αξίας στα 8 δισ. ευρώ έως το 2026.

Στον ορίζοντα της τριετίας, η Τράπεζα Πειραιώς αναµένει ετησίως καθαρά κέρδη της τάξης του 1 δισ., µε την κερδοφορία αυτή να είναι διατηρήσιµη και να επιτρέπει τη διανοµή του 50% των κερδών από το 2025 και µετά ως µέρισµα στους µετόχους της.


Ενθουσιασµός στους επενδυτές

Ηδη από το τρέχον έτος η τράπεζα θα επανέλθει στη διανοµή µερίσµατος µε ένα συντηρητικό µέρισµα (10% των κερδών του 2023, δηλαδή 80 εκατ. ευρώ το ποσόν που θα διατεθεί ως µέρισµα), το οποίο θα ενισχυθεί στο 25% των φετινών κερδών για διανοµή το 2025.

Η διοίκηση της τράπεζας έχει θέσει «ως πολύ ρεαλιστικό» στόχο καθαρά επιτοκιακά έσοδα 1,9 δισ. ευρώ φέτος, ενώ άλλες πτυχές του business plan της, που έχουν ενθουσιάσει τους επενδυτές, είναι η άνοδος των ενήµερων δανείων τουλάχιστον κατά 5% ανά έτος, µε ετήσια καθαρή πιστωτική επέκταση 1,6 δισ. ευρώ, η υποχώρηση του δείκτη µη εξυπηρετούµενων ανοιγµάτων περίπου σε 2,5% το 2026, η ισχυρή ρευστότητα (µε δείκτη κάλυψης ρευστότητας στο 241% και δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 61%) και η αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων πελατών (στα 9,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023, +34% σε ετήσια βάση), ο χαµηλός δείκτης κόστους προς έσοδα (29%), αλλά και τα ισχυρά µερίδια της τράπεζας στην εγχώρια αγορά.