Έφοδο στο «Ελντοράντο» των ελληνικών ακινήτων ετοιµάζει η ΑΑ∆Ε µε τα δύο νέα «στρατηγεία» που στήνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σε συνδυασµό µε το µητρώο ιδιοκτησίας, που θα τρέξει από τον Σεπτέµβριο, θα περνούν από κρησάρα όλες τις περίεργες µεταβιβάσεις, µπλοκάροντας το «µαύρο χρήµα» στις αγοραπωλησίες που ρέει µέσα από τις εικονικές δηλώσεις.

Στόχος των δύο νέων ειδικών µονάδων που θα πιάσουν δουλειά τον επόµενο µήνα είναι η στενότερη παρακολούθηση της διαδικασίας φορολόγησης των ακινήτων µε διασταυρώσεις σε όλα τα στάδια, από την αγορά και τον προσδιορισµό της φορολογητέας αξίας ειδικά, αν πρόκειται για κτίσµα εκτός αντικειµενικού συστήµατος, µέχρι την υποβολή του Ε9 και την πληρωµή του ΕΝΦΙΑ.

Στόχος της Ανεξάρτητης Αρχής τα μετρητά


Σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό της Ανεξάρτητης Αρχής έµφαση θα δοθεί στα ακίνητα που άλλαξαν χέρια µε µετρητά, στις επαναλαµβανόµενες γονικές παροχές και δωρεές, καθώς το υψηλό αφορολόγητο των 800.000 ευρώ ισχύει για µία φορά, στους ιδιοκτήτες που απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και τον ειδικό φόρο ακινήτων, στο νέο φορολογικό πλαίσιο για τις µισθώσεις µέσω Airbnb, ακόµη και στους συµβολαιογράφους, οι οποίοι θα ελέγχονται για την ορθή εφαρµογή της νοµοθεσίας στις µεταβιβάσεις ακινήτων.

Πρώτο στη µάχη θα ριχθεί το Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου που θα λειτουργήσει στην Αθήνα, αναλαµβάνοντας δράση από τις 8 Απριλίου, απορροφώντας τις αντίστοιχες υπηρεσίες όλων των ∆ΟΥ που λειτουργούν σήµερα στις Περιφέρειες Αττικής. Σειρά θα πάρει το Κέντρο Κρούσης στη Θεσσαλονίκη που θα κάνει πρεµιέρα στις 13 Μαΐου, παίρνοντας υπό την εποπτεία του τις αντίστοιχες υπηρεσίες Κεφαλαίου της Μακεδονίας. Οι υπάλληλοι των δύο νέων υπηρεσιών έχουν λάβει εντολή να «ξεσκονίσουν» όλες τις εκκρεµείς υποθέσεις φορολογίας ακινήτων αποστέλλοντας τους σχετικούς φακέλους στις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Το υπερόπλο της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής 


Το βαρύ πυροβολικό όµως για τον εντοπισµό περιπτώσεων φοροδιαφυγής µε απόκρυψη της πραγµατικής «ταυτότητας» των ακινήτων και εισοδηµάτων από ενοίκια είναι η ηλεκτρονική καταγραφή από την ΑΑ∆Ε της ακίνητης περιουσίας που έχουν στην κατοχή τους πάνω από 7.000.000 φορολογούµενοι. Πρόκειται για το Μητρώο Ιδιοκτησίας και ∆ιαχείρισης Ακινήτων που µε βάση το επικαιροποιηµένο σχέδιο της ΑΑ∆Ε θα είναι έτοιµο τον Σεπτέµβριο του 2024 και όπου θα αποτυπώνονται τα βασικά χαρακτηριστικά των ακινήτων, όπως επιφάνεια, θέση, όροφος, ποσοστό συνιδιοκτησίας, ηλεκτροδοτούµενο, ηµιτελές, κενό και σε περίπτωση εκµισθούµενων ακινήτων τα ποσά των µηνιαίων και ετήσιων µισθωµάτων, καθώς και τα στοιχεία των ενοικιαστών. Ειδικότερα, το Μητρώο Ιδιοκτησίας και ∆ιαχείρισης Ακινήτων θα περιέχει τα στοιχεία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου µε τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νοµικών προσώπων και τα στοιχεία για τα µισθωµένα ακίνητα τα οποία προκύπτουν από την ηλεκτρονική πλατφόρµα για τα µισθωτήρια ακινήτων αλλά και το έντυπο Ε2 των φορολογικών δηλώσεων.

Ο φοροελεγκτικός µηχανισµός θα χρησιµοποιήσει λογισµικό τεχνητής νοηµοσύνης, το οποίο θα «σαρώσει» τα ακίνητα στον δορυφορικό χάρτη της χώρας και θα διασταυρώσει τα στοιχεία µε τη βάση δεδοµένων του Κτηµατολογίου. Σύµφωνα µε πληροφορίες, για τη δηµιουργία του αλγόριθµου θα χρησιµοποιηθούν αεροφωτογραφίες (µέσω του google maps), τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο περιουσιολόγιο Ε9 και τα δεδοµένα του Κτηµατολογίου.

"Περίεργες" μεταβιβάσεις ακινήτων


Τα στοιχεία των ακινήτων που θα συγκεντρώνονται µε βάση τον αλγόριθµο θα συγκρίνονται µε τα δεδοµένα των φορολογικών δηλώσεων ώστε να εντοπιστούν οι φορολογούµενοι µε αδήλωτα ή και µε αυθαίρετα κτίσµατα. Οι ιδιοκτήτες που έχουν αποκρύψει ακίνητα ή έχουν δηλώσει µικρότερη επιφάνεια θα βρεθούν αντιµέτωποι µε αναδροµικούς φόρους και πρόστιµα (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήµατος, τεκµήρια, δηµοτικά τέλη, ΤΑΠ), ενώ τα στοιχεία τους θα αποσταλούν και στις πολεοδοµικές Αρχές για να επιβάλουν τα πρόστιµα που προβλέπει η νοµοθεσία σε περίπτωση αυθαίρετων κατασκευών. Επίσης, µε τον νέο ηλεκτρονικό φάκελο ο ελεγκτικός µηχανισµός θα έχει τη δυνατότητα να διασταυρώνει άµεσα τα ακίνητα που δηλώνονται ως εκµισθούµενα, καθώς και τα ποσά των ενοικίων που εισπράττονται και δηλώνονται από τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή